Octy i oleje do picia to hit sieci. Jak je spożywać, by sobie nie zaszkodzić?

Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Moda na picie octu i oleju co jakiś czas wraca jak bumerang. Obecnie w sprzedaży znajdziemy wiele mało dotąd popularnych smaków. Czy rzeczywiście powinno się je spożywać i jakie mają właściwości? O tym opowiedziała nam dr Wanda Baltaza dietetyk kliniczny, autorka książki "Poczuj się lepiej".

Ocet – jakie ma właściwości?

Kilka lat temu w sieci zaczęło pojawiać się coraz więcej informacji dotyczących prozdrowotnych właściwości, jakie przynosi picie octu i oleju. Ten pierwszy miał pobudzać przewód pokarmowy i trawienie, a drugi stymulować układ odpornościowy i działać na organizm przeciwzapalnie. Jak jest naprawdę? Czy regularne spożywanie wyżej wymienionych produktów faktycznie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie?

- Te mody pojawiają nam się co chwile. W Polsce praktycznie każdy z nas ma jakieś problemy z przewodem pokarmowym, refluks, zgaga, bóle żołądka, pieczenie żołądka, problemy z jelitami, wzdęcia. Jeżeli cokolwiek takiego obserwujemy, to wtedy nie sięgajmy po picie octu na czczo. Możemy go włączyć do diety jako element np. sosu do sałatki – powiedziała specjalistka.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

Ponadto Wanda Baltaza dodała, że stojąc przed wyborem zakupu octu, warto sięgać po te owocowe.

- Octy owocowe, żywe, które nie są poddawane pasteryzacji i oczyszczaniu, będą miały trochę więcej wartości odżywczych i są też smaczniejsze i łagodniejsze dla naszego organizmu. Ocet jest fajnym dodatkiem, poczujemy się szybciej syci, mniej zjemy i pobudzimy pracę przewodu pokarmowego – dodała.

Jak stosować ocet, aby zachować jego prozdrowotne właściwości? Najlepiej dodawać go do potraw. Drugim sposobem jest spożywanie od pół do 1 łyżeczki octu 30 min przed posiłkiem bądź rozcieńczanie połowy łyżeczki octu w szklance wody. Uwaga - spożycie za dużej ilości octu będzie skutkowało nieprzyjemnymi reakcjami ze strony przewodu pokarmowego.

Olej - cenny składnik w zbilansowanej diecie

Od jakiegoś czasu zaleca się także picie oleju. Te tłoczone na zimno mają wiele właściwości prozdrowotnych - kwasów Omega 3, 6 i 9. Dlaczego są tak ważne? Stymulują układ odpornościowy, mają działanie przeciwzapalne, wspomagają układ krwionośny oraz zmniejszają stężenie cholesterolu.

Olej szybko pobudza nasze jelita do działania. Ja polecam moim pacjentom, aby stosowali oleje. Pamiętajmy jednak, że nie warto przesadzać z ich ilością. Zawsze wybieramy roślinne, nie te zwierzęce. Część olejów jak olej z wiesiołka, czarnuszki mają dodatkowe właściwości, np. łagodzą cykl menstruacyjny u kobiet
dodała.

Olej najlepiej pić do posiłku, choć niektórzy piją go na czczo. Zanim jednak zaczniemy je stosować, warto skonsultować to z lekarzem, dietetykiem.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana