Ashwagandha - co to jest?
Ashwagandha należy do suplementów z grupy adaptogenów, czyli substancji, które mają wspierać nasz organizm w kontakcie z negatywnymi czynnikami zewnętrznymi.
- Ashwagandha przede wszystkim działa na stres, obniża napięcie, redukuje je, poprawia nam nastrój. Mamy różne jej formy, ona pozyskiwana jest z korzenia rośliny, którą po polsku nazywamy "vitania ospała" i to jest roślina, która już od dawna jest wykorzystywana w ajurwedzie, czyli tej medycynie wschodu, po którą bardzo chętnie teraz sięgamy - powiedziała dietetyczka.
Do wyboru mamy korzeń cięty, formę sproszkowaną, olej i tabletki.
Jak spożywać ashwagandhę?
Z ciętego korzenia możemy sobie zrobić odwar, a sproszkowany dodawać do jogurtu lub wody i wypijać pomiędzy posiłkami.
- Według ajurwedy, czyli sięgając po to, skąd to się w ogóle wzięło, zalecane jest żeby rozpuścić z mlekiem. To się nazywa księżycowe mleko i wtedy dodaje się odrobinę miodu, można dodać też kurkumę. Wtedy będziemy mieli też takie właściwości antyzapalne - powiedziała dietetyczka.
Naukowcy twierdzą, że lepiej spożywać to niezależnie od posiłków i nie rozpuszczać w jogurcie czy soku, żeby błonnik z pożywienia nie utrudniał nam wchłaniania. Smak jest nautralny.
Ashwagandha ma sporo przeciwskazań. Nie powinny jej przyjmować kobiety w ciąży, kobiety karmiące, dzieci i osoby z nadczynnością tarczycy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Dziewczyny z zakładu poprawczego bohaterkami niezwykłego kalendarza. "Nabrałam pewności siebie"
- Maja Hyży pokazała ciążowe rozstępy. Odważne zdjęcia podzieliły fanów
- Edward Miszczak o koncesji dla TVN7. "Kiedyś wiązałem z Krajową Radą Radiofonii i Telewizji ogromne nadzieje"
Autor: Daria Pacańska
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News