Jedzenie tego składnika zdradza, jaki jesteś w łóżku? Lekarz nie ma wątpliwości: "Lubisz ból"

Pikantne jedzenie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Seks na talerzu, czyli dieta, która lubi płodność
Seks na talerzu, czyli dieta, która lubi płodność
Seksualność osób z niepełnosprawnością
Seksualność osób z niepełnosprawnością
Jak rozmawiać z dzieckiem o seksie?
Jak rozmawiać z dzieckiem o seksie?
"Pani Gadżet erotycznie" - sezon 2., odcinek, 6.
"Pani Gadżet erotycznie" - sezon 2., odcinek, 6.
Pandemia zmniejszyła naszą ochotę na seks?
Pandemia zmniejszyła naszą ochotę na seks?
Rozmowy o seksualności to wciąż temat tabu
Rozmowy o seksualności to wciąż temat tabu
Przerwa od seksu z związku
Przerwa od seksu z związku
Życie i seks po usunięciu piersi
Życie i seks po usunięciu piersi
Intensywne przyprawy i pikantne sosy są dla wielu osób prawdziwym rarytasem. Według doktora Karana Raja upodobanie do ostrych potraw może świadczyć o seksualnym temperamencie człowieka. Czy o pikantne jedzenie może mieć związek z tym, co lubimy robić w łóżku?
Afrodyzjaki i ostre jedzenie

Nie od dziś wiadomo, że istnieją produkty spożywcze, które pobudzają w nas popęd płciowy. Afrodyzjaki zwykle kojarzą się z czekoladą, owocami morza czy czerwonym winem. Okazuje się, że wpływ jedzenia na organizm człowieka może być jednak dużo silniejszy, niż nam się wydaje. Doktor Karan Raj podzielił się swoją obserwacją z gabinetu lekarskiego na TikToku. Według medyka osoby, które preferują ostre potrawy, są bardziej skłonne do eksperymentów w łóżku.

Pikantne potrawy świadczą o naszym temperamencie?

Choć ta teoria może brzmieć nieprawdopodobnie, lekarz zwrócił uwagę na fakt, iż człowiek jest w stanie rozróżnić pięć smaków: gorzki, słodki, słony, kwaśny i umami. Ostre potrawy ludzki język traktuje nie jako smak sam w sobie, a dyskomfort lub delikatny ból.

Według autora TikToka za odczuwaniem pikantności stoi kapsaicyna, czyli związek chemiczny, który jest obecny w większości ostrych potraw, wiąże się z receptorami bólu na języku i wywołuje u nas uczucie pieczenia. Kapsaicyna jest również środkiem drażniącym dla ssaków - w tym ludzi.

- Jeśli lubisz ostre jedzenie, można powiedzieć, że podoba ci się pewnego rodzaju masochizm. Lubisz ból. Tylko troszkę. Kapsaicyna również odczula receptory bólu, więc chcesz jeść jeszcze bardziej pikantne potrawy, aby w ogóle poczuć pieczenie – tłumaczył lekarz.

Według doktora Karan Raja osoby, które preferują ostre potrawy, a więc i lekki dyskomfortu podczas przyjemności, jakim jest posiłek, mają większe szanse na to, by być bardziej skłonne do czerpania satysfakcji seksualnej z bólu.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości