Elfy robią cukierki na choinkę
W naszej kawiarence rozstawiła się prawdziwa pracownia cukiernicza, której wyjątkowe sposoby przyrządzania cukierków sięgają jeszcze XVII wieku. Jednak cukiernik Maciej Jacyno-Onuszkiewicz zdradził nam, w czym tkwi sekret tych wyjątkowych słodkości. - Karmel można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy cukier, sól, syrop glukozowy, trochę smaku, trochę kwasku cytrynowego, zagotować to do wysokiej temperatury i mamy wszystko gotowe - zdradził nasz gość.
Maciej zaznaczył, że z łatwością można przygotować także wersję dla diabetyków. - Ten karmel jest wyjątkowy, bo zamiast cukru jest ksylitol - zdradził ekspert.
- Taką masę barwimy naturalnymi barwnikami, z kurkumy, buraka i pokrzywy - dodała Kornelia.
Zakręcona choinka wykonana przez naszych prowadzących
Cukiernicy przygotowali dla naszych prowadzących wyjątkowy konkurs. - Waszym zadaniem będzie ukręcenie zakręconej choinki - powiedział Maciej.
- Zaprezentuję, jak to się robi. Jeden paluszek przytrzymuje końcówkę, a drugi łapka popycha do góry, tak żeby te kolory się jak najbardziej zakręciły. Zaczynamy od czubka i następnie robimy harmonijkę w dół - poinstruowała Kornelia.
Do każdego lizaka potrzebny jest jeszcze patyk. - Przytrzymujemy lizaka u góry i mocno wbijamy patyk - dodała.
Nasi prowadzący skrupulatnie wszystko odtworzyli, a efekty ich pracy zachwyciły samego mistrza. - Przyznaję dwa pierwsze miejsca ex aequo - triumfalnie podsumował Maciej Jacyno-Onuszkiewicz.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Świąteczny rewanż w "MasterChefie". Uczestnicy wrócą jeszcze na ekrany
- Czy Boże Narodzenie zmieni nazwę? Kontrowersyjna propozycja budzi emocje
- List do św. Mikołaja - darmowe wzory do pobrania. Na jaki adres go wysłać?
Autor: Anna Gondecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News