Świąteczne smakołyki na choinkę i nie tylko. Wystarczy kilka prostych składników

Źródło: Dzień Dobry TVN
Elfy robią cukierki na choinkę
Elfy robią cukierki na choinkę
"Magia Świąt". Roladka szpinakowa z serem
"Magia Świąt". Roladka szpinakowa z serem
"Magia Świąt". Przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej
"Magia Świąt". Przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej
"Magia Świąt". Przepis na halibuta
"Magia Świąt". Przepis na halibuta
"Magia Świąt". Przepis na babkę pomarańczową
"Magia Świąt". Przepis na babkę pomarańczową
"Magia świąt". Przepis na domowe racuchy
"Magia świąt". Przepis na domowe racuchy
"Magia świąt". Przepis na pieczoną polędwicę
"Magia świąt". Przepis na pieczoną polędwicę
"Magia świąt". Przepis na makowiec z twarogiem
"Magia świąt". Przepis na makowiec z twarogiem
"Magia świąt". Przepis na pieczonego łososia
"Magia świąt". Przepis na pieczonego łososia
"Magia świąt". Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem
"Magia świąt". Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem
"Magia świąt". Przepis na świąteczną tartę
"Magia świąt". Przepis na świąteczną tartę
"Magia świąt". Przepis na śledzie w trzech odsłonach
"Magia świąt". Przepis na śledzie w trzech odsłonach
"Magia świąt". Przepis na aromatyczną zupę grzybową
"Magia świąt". Przepis na aromatyczną zupę grzybową
W święta niezastąpione są nie tylko kolorowe ozdoby na choinkę, ale także aromatyczne smakołyki, które kuszą małych i dużych. Dlatego w naszej kawiarence rozstawiła się prawdziwa pracownia cukiernicza, a my mogliśmy podpatrzeć, jak przygotowuje się świąteczne cukierki, które mogą służyć również jako ozdoby choinkowe. Dodatkowo Kornelia Wachnik, Maciej Jacyno-Onuszkiewicz oraz Daria Nartonowicz zorganizowali wyjątkowy konkurs dla naszych prowadzących. 

Elfy robią cukierki na choinkę

W naszej kawiarence rozstawiła się prawdziwa pracownia cukiernicza, której wyjątkowe sposoby przyrządzania cukierków sięgają jeszcze XVII wieku. Jednak cukiernik Maciej Jacyno-Onuszkiewicz zdradził nam, w czym tkwi sekret tych wyjątkowych słodkości. - Karmel można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy cukier, sól, syrop glukozowy, trochę smaku, trochę kwasku cytrynowego, zagotować to do wysokiej temperatury i mamy wszystko gotowe - zdradził nasz gość.

Maciej zaznaczył, że z łatwością można przygotować także wersję dla diabetyków. - Ten karmel jest wyjątkowy, bo zamiast cukru jest ksylitol - zdradził ekspert.

- Taką masę barwimy naturalnymi barwnikami, z kurkumy, buraka i pokrzywy - dodała Kornelia.

Zakręcona choinka wykonana przez naszych prowadzących

Cukiernicy przygotowali dla naszych prowadzących wyjątkowy konkurs. - Waszym zadaniem będzie ukręcenie zakręconej choinki - powiedział Maciej.

- Zaprezentuję, jak to się robi. Jeden paluszek przytrzymuje końcówkę, a drugi łapka popycha do góry, tak żeby te kolory się jak najbardziej zakręciły. Zaczynamy od czubka i następnie robimy harmonijkę w dół - poinstruowała Kornelia.

Do każdego lizaka potrzebny jest jeszcze patyk. - Przytrzymujemy lizaka u góry i mocno wbijamy patyk - dodała.

Nasi prowadzący skrupulatnie wszystko odtworzyli, a efekty ich pracy zachwyciły samego mistrza. - Przyznaję dwa pierwsze miejsca ex aequo - triumfalnie podsumował Maciej Jacyno-Onuszkiewicz.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości