Pasztecik skradł serca Szczecinian
Pasztecik szczeciński zawładnął żołądkami i sercami mieszkańców Szczecina. Piotr Kucharski postanowił udać się tam, by sprawdzić, na czym polega fenomen tego dania. Najpierw porozmawiał z lokalsami, by dowiedzieć się, gdzie ukrywa się "pan pasztecik" i w jaki sposób do niego dotrzeć.
Jak się okazuje, każda z zaczepionych przez kucharza osób doskonale znała pasztecik i zachwalała jego walory smakowe. - "Znam i bardzo lubię", "To moje ulubione danie", "Myślę, że wszyscy go znają w Szczecinie, bez wyjątku" - powiedzieli uczestnicy sondy ulicznej.
Na czym polega jego fenomen?
Piotr Kucharski postanowił sam przekonać się, dlaczego pasztecik szczeciński zrobił taką furorę wśród mieszkańców miasta. Kucharz odwiedził Bogumiłę Polańską, właścicielkę baru z pasztecikami, który ma już 55 lat. - Moi przełożeni właśnie otworzyli taki zakład. Była potrzeba po prostu, bo rynek był chłonny, bo był pusty. No po prostu sklepy świeciły pustkami - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN.
- Miałam 24 lata. To to wtedy jeszcze było państwowe, [...] ja przyszłam jako kierownik. Później to była prywatyzacja nastąpiła. W latach 90. przekształcane to wszystko było i tak dalej - powiedziała rozmówczyni.
Z czego składa się pasztecik? - To jest ciasto drożdżowe, do ciasta nie używa się tu jajek, nie używa się tu mleka. Farsze mamy mięso wołowe, pieczarka z żółtym serem i kapusta z pieczarkami - dodała.
Jak powstaje ten szczeciński przysmak? Zobacz całą relację wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Prosty przepis na pyszne, domowe kapuśniaczki. Sprawdź, jak je zrobić na święta i nie tylko!
- Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz
- Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: P. Kucharski, R. Męczykalski
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn