Czy różne części języka odpowiadają za różne smaki?
Jak się okazuje, mapka smakowa języka nie jest prawdziwa.
- Nie jest aktualna, jest totalnym mitem. Mamy kubki smakowe rozłożone mniej więcej wszędzie tak samo, również na podniebieniu i policzkach - tłumaczył dr Adam Mirek. Różne kubki odpowiadają za różne smaki.
- Mamy receptory, które odczytują różne słodkie smaki, np. cukier, zmiany w ilości jonów, potasu czy sodu. Zmiany odczynu to jest smak kwaśny, smak gorzki reaguje na różne substancje - wyliczał popularyzator nauki.
Zaprosił też naszych prowadzących do przeprowadzenia eksperymentu smakowego. Jak im poszło? Zobacz w materiale wideo.
O czym jest książka "Coś tu śmierdzi”
To powieść detektywistyczno-naukowa dla każdego w wieku powyżej 8 lat. Adam Mirek zagłębia się tam w świecie substancji, pierwiastków i reakcji. Akcja toczy się w lunaparku, w którym coś śmierdzi – i dosłownie, i w przenośni. Ponadto jest pełno pomysłów na eksperymenty, które można wykonać samodzielnie w domu ze składników dostępnych w kuchni czy łazience, np. plastik z mleka, kosmiczne jajo czy pomysł na własny wybuchowy pokaz naukowy.
- Książka naprawdę dla wszystkich - zachęcał autor.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Dlaczego mózg generuje fałszywe wspomnienia? "Mamy pojemność 2,5 mln gigabajtów pamięci"
- Czy nasz żołądek może pęknąć z przejedzenia? "Musimy rozdzielić pojęcie"
- Mózg uruchamia ziewanie w trzech sytuacjach. Po co to robi i co nam to daje?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News