Wszystko o kubkach smakowych. "Totalny mit"

Wszystko o kubkach smakowych. "Totalny mit"
Adam Mirek – pogromca mitów (napisy)
Źródło: Dzień Dobry TVN
W ramach naszych cyklicznych spotkań i dyskusji o nauce tym razem na tapet bierzemy fakty i mity dotyczące języka i kubków smakowych. Czy mapa języka to mit? Czy różne części języka czują różne smaki? Czy kwaśność łagodzi ostrość? W Dzień Dobry TVN wyjaśniał to dr inż. Adam Mirek, popularyzator nauki, który w naszym studiu przeprowadził dwa eksperymenty. Opowiedział też o swojej książce "Coś tu śmierdzi"

Czy różne części języka odpowiadają za różne smaki?

Jak się okazuje, mapka smakowa języka nie jest prawdziwa.

- Nie jest aktualna, jest totalnym mitem. Mamy kubki smakowe rozłożone mniej więcej wszędzie tak samo, również na podniebieniu i policzkach - tłumaczył dr Adam Mirek. Różne kubki odpowiadają za różne smaki.

- Mamy receptory, które odczytują różne słodkie smaki, np. cukier, zmiany w ilości jonów, potasu czy sodu. Zmiany odczynu to jest smak kwaśny, smak gorzki reaguje na różne substancje - wyliczał popularyzator nauki.

Zaprosił też naszych prowadzących do przeprowadzenia eksperymentu smakowego. Jak im poszło? Zobacz w materiale wideo.

O czym jest książka "Coś tu śmierdzi”

To powieść detektywistyczno-naukowa dla każdego w wieku powyżej 8 lat. Adam Mirek zagłębia się tam w świecie substancji, pierwiastków i reakcji. Akcja toczy się w lunaparku, w którym coś śmierdzi – i dosłownie, i w przenośni. Ponadto jest pełno pomysłów na eksperymenty, które można wykonać samodzielnie w domu ze składników dostępnych w kuchni czy łazience, np. plastik z mleka, kosmiczne jajo czy pomysł na własny wybuchowy pokaz naukowy.

- Książka naprawdę dla wszystkich - zachęcał autor.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości