Test na świeżość jaj
Świeże jajko opada na dno, stare się unosi – ale to nie oznacza jeszcze, że jest niezdatne do spożycia.
- Świeże jest cięższe, dlatego że ma w środku mniej powietrza. Mogłoby nam się wydawać, że skorupka jaja jest nieprzepuszczalna, ale ona tak naprawdę jest porowata i wraz z upływem czasu coraz więcej powietrza jest w środku. [...] Zresztą stare jaja łatwiej się obiera, dlatego że dwutlenek węgla, które jest w jaju, ucieka z tego jaja, zmienia się odczyn pH itd. i łatwiej to odchodzi od błonki - tłumaczył dr inż. Adam Mirek podczas przeprowadzania eksperymentu.
Czy popularny napój z kofeiną rozpuszcza zęby?
Dr inż. Adam Mirek wrzucił jajo do słoika, zalał je popularnym napojem i odstawił na 5 dni. Jajo zrobiło się ciemne, matowe, pokryło osadem, a skorupka zmiękła, bo zbudowana jest z węglanu wapnia wrażliwego na kwasy i rozpuszcza się w tym produkcie. Jak zaznaczył popularyzator nauki, podobnie szkliwo zęba składa się ze struktury wapiennej, hydroksyapatytu, który jest wrażliwy na kwasy i pod ich wpływem ulega odwapnieniu.
- Nie jest to tak, że, jak będziemy pić, to te zęby będą nam się rozpuszczać, ale będzie np. zwiększać się wrażliwość zębów. Będą się one odwapniać, więc dobrze jest, nie pić tego tak dużo, a jeśli już ktoś musi, to np. przez słomkę - poradził nasz rozmówca.
Keczup + soda = eksplozja
Gdy dodamy sodę do opakowania z resztkami keczupu, zakręcimy i potrząśniemy, to po otwarciu produkt wystrzeli.
- Kwas octowy - zawarty w keczupie - w połączeniu z sodą reaguje i powstaje dwutlenek węgla, dlatego ta butelka tak się napompowała - skomentował dr inż. Adam Mirek.
Zobacz wszystkie eksperymenty w nagraniu zamieszczonym na górze strony.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Metody i triki na lepsze zapamiętywanie. "Musimy zacząć uczyć się aktywnie"
- Dlaczego fascynuje nas Mars? "Nie chodzi o potrzeby milionerów"
- Czy dieta i trening mogą spowolnić starzenie? Naukowcy: "Spektakularne efekty"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News