Masz ochotę na pyszną zupę rybną? Wypróbuj halaszle z przepisu Jaśka Kuronia

Jest piątek, jest rybka
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN królują ryby. Z tej okazji Jasiek Kuroń przygotował różne pyszności. Sprawdź, jak przygotować zupę rybną halaszle z jego przepisu.

Zupa rybna halaszle - przepis rok po kroku

Składniki:

  • 2 l wywaru rybnego lub warzywnego
    • 700 g wyfiletowanego karpia
      • 2 duże różnokolorowe papryki
        • 2 średnie cebule
          • 3 ząbki czosnku
            • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
              • marchewka
                • 20 g słodkiej papryki w proszku,
                  • Sól
                    • ½ łyżeczki mielonego kminku
                      • 30 g smalcu lub 3 łyżki oleju
                        • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
                          • 2 średnie pomidory lub 200 ml passaty
                            • liść laurowy, ziele angielskie

                              Sposób przygotowania

                              1. W rondlu rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę i marchewkę posiekaną w pół plastry.
                                1. Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę.
                                  1. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem. Gotuj około 10 minut, tyle żeby ziemniaki były miękkie, następnie wlej wino i dodaj posiekane w kostkę pomidory.
                                    1. Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne. Od momentu zagotowania poczekaj 2-3 minuty.
                                      1. Dopraw do smaku. Udekoruj natką pietruszki.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Jasiek Kuroń

                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości