Zupa rybna halaszle - przepis rok po kroku
Składniki:
- 2 l wywaru rybnego lub warzywnego
- 700 g wyfiletowanego karpia
- 2 duże różnokolorowe papryki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- marchewka
- 20 g słodkiej papryki w proszku,
- Sól
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 30 g smalcu lub 3 łyżki oleju
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 2 średnie pomidory lub 200 ml passaty
- liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania
- W rondlu rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę i marchewkę posiekaną w pół plastry.
- Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę.
- Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem. Gotuj około 10 minut, tyle żeby ziemniaki były miękkie, następnie wlej wino i dodaj posiekane w kostkę pomidory.
- Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne. Od momentu zagotowania poczekaj 2-3 minuty.
- Dopraw do smaku. Udekoruj natką pietruszki.
Zobacz także:
- Zupa rybna – odkryj ją na nowo! Podpowiadamy przepis na pyszną zupę rybną nie tylko od święta
- Czerwona zupa rybna - kultowe danie nad polskim morzem
- Zupa rybna i ryba w cieście - przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: