Zupa musztardowa - prosty przepis

Zupa musztardowa
Zupa musztardowa - prosty przepis
Źródło: LauriPatterson/Getty Images
Zupa musztardowa to świetna propozycja dla osób, które stawiają na intensywne smaki. Jest nie tylko pyszna, ale również rozgrzewająca, a ten jej atut w nadciągających, jesiennych miesiącach nabierze znaczenia. Sprawdź prosty przepis na zupę musztardową.

Pochodząca z Holandii pikantna zupa musztardowa to propozycja przede wszystkim dla miłośników intensywnych smaków. Można ją przygotować w wersji z boczkiem lub wegetariańską – z tofu.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Zupa musztardowa - przepis

Składniki:

  • Litr bulionu warzywnego,
    • około 4 łyżki ulubionej musztardy,
      • 3 łyżki masła,
        • 2-3 łyżki mąki pszennej,
          • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
            • około 200 g wędzonego boczku lub tofu,
              • 1,5 garści startego, żółtego sera,
                • 1 cebula,
                  • szczypiorek,
                    • sól, cukier, pieprz.

                      Zupa musztardowa - sposób przygotowania

                      1. Boczek lub tofu posiekać w drobną kostkę.
                        1. Cebulę obrać i posiekać.
                          1. Składniki wymieszać i podsmażyć na maśle na dużej patelni lub w garnku.
                            1. Po kilku minutach całość zalać bulionem, dodać musztardę i podgotować.
                              1. Całość doprawić wedle uznania.
                                1. Zagęścić mąką (wcześniej wymieszaną z niewielką ilością zupy) i opcjonalnie również śmietaną.
                                  1. Szczypior umyć i posiekać.
                                    1. Zupę posypać serem i szczypiorkiem. Warto podawać również z ulubionym pieczywem.

                                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: E+

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana