Przepisy kulinarne

Zupa musztardowa - prosty przepis

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Zupa musztardowa

Zupa musztardowa to świetna propozycja dla osób, które stawiają na intensywne smaki. Jest nie tylko pyszna, ale również rozgrzewająca, a ten jej atut w nadciągających, jesiennych miesiącach nabierze znaczenia. Sprawdź prosty przepis na zupę musztardową.

Pochodząca z Holandii pikantna zupa musztardowa to propozycja przede wszystkim dla miłośników intensywnych smaków. Można ją przygotować w wersji z boczkiem lub wegetariańską – z tofu.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Zupa musztardowa - przepis

Składniki:

  • Litr bulionu warzywnego,
  • około 4 łyżki ulubionej musztardy,
  • 3 łyżki masła,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
  • około 200 g wędzonego boczku lub tofu,
  • 1,5 garści startego, żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • szczypiorek,
  • sól, cukier, pieprz.

Zupa musztardowa - sposób przygotowania

  1. 1Boczek lub tofu posiekać w drobną kostkę.
  2. 2Cebulę obrać i posiekać.
  3. 3Składniki wymieszać i podsmażyć na maśle na dużej patelni lub w garnku.
  4. 4Po kilku minutach całość zalać bulionem, dodać musztardę i podgotować.
  5. 5Całość doprawić wedle uznania.
  6. 6Zagęścić mąką (wcześniej wymieszaną z niewielką ilością zupy) i opcjonalnie również śmietaną.
  7. 7Szczypior umyć i posiekać.
  8. 8Zupę posypać serem i szczypiorkiem. Warto podawać również z ulubionym pieczywem.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: LauriPatterson/Getty Images

Pozostałe wiadomości