Przepyszna zupa czosnkowa wywodzi się co prawda z Czech, ale ma też tradycje hiszpańskie. Wersja hiszpańska (i pochodne: meksykańska, portugalska) o pięknie brzmiącej nazwie Sopa de ajo , różni się tym, że – jak przystało na dania latynoamerykańskie – jest niezwykle ostra. Nic zresztą dziwnego, bo do jej przyrządzenia używamy słodkich papryczek oraz papryczek chilli.
- Smaczna i sycąca bomba odpornościowa, czyli zupa czosnkowa (krem lub tradycyjna)
- Zupa czosnkowa – przepis na zupę na rosole, z grzankami i serem. Dobór składniki
- Zupa czosnkowa – przepis na zupę w 30 minut
Smaczna i sycąca bomba odpornościowa, czyli zupa czosnkowa (krem lub tradycyjna)
Polska zupa czosnkowa z grzankami, a kiedyś po prostu z pieczywem, występowała już w kuchni staropolskiej. Była to wówczas „zupa postna na gwoździu”. Już od tamtych czasów zupa czosnkowa(a później jako zupa czosnkowa z serem lub zupa czosnkowa krem) używana była jako remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Powszechnie uważana była za niezwykle zdrową. Jak od dawna potwierdzają wszystkie badania, nasi przodkowie mieli doskonałą wiedzę i intuicję, gdyż prezentowana w tym miejscu zupa czosnkowa faktycznie ogromnie uodparnia organizm. Zawdzięczamy to czosnkowi, który jest naturalnym (i bardzo silnym) antybiotykiem.
Zupa czosnkowa na rosole jest nie tylko niezwykle zdrowa, ale także przepyszna w smaku. Dodanie ziemniaków i sera powoduje, że taka zupa czosnkowa z serem będzie niezwykle sycąca i pożywna, dlatego może być przygotowywana nawet jako tzw. jednogarnkowiec.
Zobacz też:
Zupa czosnkowa – przepis na zupę na rosole, z grzankami i serem. Dobór składniki
Pyszna zupa czosnkowa to doskonały wybór zwłaszcza wtedy, kiedy po poprzednim obiedzie został nam rosół. Wówczas czas przyrządzenia całej zupy jest niezwykle krótki i wynosi maksymalnie 30 minut. Jeżeli perspektywa kolejnej pomidorówki nie przysparza nam zbyt wiele entuzjazmu, to warto wypróbować tę oryginalną i niezwykle zdrową zupę czosnkową krem lub tradycyjną.
Czego będziemy potrzebować do ugotowania zupy czosnkowej? Proponujemy następujące składniki (proporcje dla przykładowej porcji zupy dla czterech osób):
· dwa litry rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego, ale mogą być też inne rodzaje)
· co najmniej 6 dużych ząbków czosnku (dla miłośników tego smaku nie ma górnego limitu)
· 4 kromki ulubionego pieczywa
· ser żółty do starcia
· 2 duże cebule
· oliwa z oliwek
· pieprz, sól, tymianek, odrobina czosnku granulowanego
W zależności od indywidualnych preferencji, do powyższej listy możemy opcjonalnie dodać jajka, marchew, serek topiony, szynkę lub boczek. Znajdziemy także przepisy, w których tymianek zastąpiony jest majerankiem, jednak ten pierwszy, oryginalny dla czeskiej zupy czosnkowej , pasuje zdecydowanie lepiej. Jeżeli jeszcze bardziej chcemy oddać się tradycji, to możemy zrobić naszą zupę czosnkową z ziemniaki – będzie jeszcze bardziej sycąca i czesko-morawska.
Zobacz też: Zupa kalafiorowa z makaronem i koperkiem
Zupa czosnkowa – przepis na zupę w 30 minut
1. Przygotować rosół lub ugotować nowy wedle własnego przepisu, najlepiej z mięsa drobiowego i wołowego (może być na kościach).
2. Obrać czosnek, cebulę i drobno pokroić. To podstawa każdej zupy czosnkowej.
3. Na dnie rozgrzanego i naoliwionego garnka (najlepiej z grubym denkiem) delikatnie zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek. Dopuszcza się także podsmażenie czosnku i obsmażenie całej, nie pokrojonej cebuli podobnie, jak w trakcie przyrządzania rosołu. Następnie wlać do garnka gotowy rosół.
4. Zagotować naszą zupę czosnkową i obficie przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z szynką, to w tej chwili należy pokroić ją w kawałki, opcjonalnie delikatnie podsmażyć.
6. Czas na przyrządzenie grzanek, czyli elementu, którego w tradycyjnej czeskiej zupie czosnkowej zabraknąć nie może. Pieczywo wpierw skropić oliwą z oliwek, a następnie posypać startym serem żółtym.
7. Grzanki pieczemy w temperaturze ok. 190 stopni. W trakcie pieczenia wyjmujemy na chwilę grzanki, posypujemy czosnkiem granulowanym i solą / pieprzem według uznania. Następnie pieczemy do momentu, w którym ser się roztopi i lekko zarumieni, a pieczywo stanie się chrupkie.
8. Gotowe!
Jeżeli jednak pragniemy podać naszą zupę w bardziej nowoczesnym stylu, to możemy zdecydować się na zupę czosnkową krem . Wówczas na samym końcu miksujemy zupę czosnkową , używając blendera lub malaksera.
Zobacz też:
Zupa szpinakowa – z jajkiem, ziemniakami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN