Materiał promocyjny

Wyrafinowana kuchnia

Wyrafinowana kuchnia
Wyrafinowana kuchnia
Gala rozdania Oscarów to nie tylko czerwony dywan, największe gwiazdy kina i upragnione statuetki. To również bankiety i wysmakowana kuchnia. Dzisiaj nasz gość, Bogdan Gałązka, przygotował dania z balu, który odbył się zaraz po wręczeniu nagród. Menu opracował Wolfgang Puck.

Sałata azjatycka z homarem, kawiorem i imbirowo-sojowym sosem

Składniki:

2 duże ogórki

1 pęczek mięty

1 pęczek kolendry

100 g glonów łakome

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki prażonego sezamu

2 łyżki utartego imbiru

50 g zielonej cebulki lub szczypiorku

50 g brązowego cukru

10 g Cayenne

1 łyżka miodu

2 łyżki sosu sojowego

100 g mięsa z homara lub krewetek

5 g kawioru

Przygotowanie:

Namoczyć glony łakome w zimnej wodzie przez około 1 godz. Ogórki umyć, wysuszyć, przekroić na pół i łyżeczką usunąć nasiona. Każdą połówkę pokroić w plastry. Glony osuszyć i wymieszać z ogórkami.

Sos:

Miód, imbir, sos sojowy, cukier wymieszać ze sobą. Polać sosem sałatkę. Na wierzch ułożyć mięso homara lub krewetki. Posypać wszystko kolendrą i prażonym sezamem. Udekorować kawiorem.

Dyniowo-kokosowa zupa z kurczakiem, krewetkami, grzybami i zieloną cebulą

Składniki:

3-4 szalotki

600 g miąższu dyni

200 ml mleka kokosowego

500 ml wywaru z kurczaka

1 pęczek kolendry

2 łyżki sosu rybnego

100 g zielonej cebulki

200 g piersi kurczaka

100 g krewetek koktajlowych

100 g grzybów słomkowych

50 g pasty curry

100 ml oleju

50 g masła

Przygotowanie:

Krewetki i pierś z kurczaka zamarynować w oliwie i paście curry na 2-3 godziny. Następnie obrać i pokroić wzdłuż. W rondlu na oliwie i maśle przesmażyć szalotkę w całości. Dynię pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać mleko kokosowe, bulion i dynię. Gotować, aż dynia będzie miękka (około 10 min). Dodać sos rybny i wymieszać, gotować 2-3 min. Dodać pokrojoną pierś kurczaka w cienkie plastry. Dodać krewetki i gotować ok. 2 min. Przed podaniem posypać dymką i kolendrą.

Duszone żeberka marynowane w imbirze, sake i miodzie z warzywnym risotto

Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych

Marynata:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżki miodu

2 ząbki posiekanego czosnku

kolendra

Przygotowanie:

Sos sojowy, olej sezamowy, miód, czosnek zmiksować. Zalać żeberka marynatą na 6 godzin, co jakiś czas obracać. Piec w piecu w 180 stopni C przez około 1 godz. 20 minut, kilkakrotnie obracając smarować marynatą. Przed podaniem udekorować kolendrą.

Risotto z warzywami

Składniki:

1 cebula

1 łodyga selera naciowego

100 g kurek

100 g groszku

100 g marchewki

3 łyżki oleju

250 g ryżu do risotto

1 l bulionu warzywnego

20 g masła

Przygotowanie:

Cebulę obrać. Seler i paprykę umyć, z papryki wyciąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, paprykę i seler w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, większe pokroić w plasterki, mniejsze pozostawić w całości. Groszek przepłukać na sicie. Szynkę pokroić w dosyć szerokie paski. W dużym rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i seler, smażyć mieszając na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodać paprykę, groszek i pieczarki, wymieszać, przykryć, smażyć jeszcze przez 5 min. Wsypać ryż, smażyć mieszając przez l min. Wlać łyżkę wazową bulionu, gotować, nie przerywając mieszania, aż płyn się wchłonie. Wlać następną łyżkę wazową bulionu, a potem kolejne. Pod koniec gotowania do risotto dodać warzywa doprawić masłem solą i pieprzem

Bento pełne czekoladowych niespodzianek

Składniki:

250 g truskawek

200 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany

100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i osuszamy zostawiając szypułki. Czekoladę podgrzewamy, dodajemy trochę śmietany. Dwa talerze posypujemy cukrem pudrem. Truskawki do połowy zanurzamy w czekoladzie i kładziemy na talerze. Dekorujemy bitą śmietaną. Truskawki w czekoladzie to znany afrodyzjak. Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości