Sałata azjatycka z homarem, kawiorem i imbirowo-sojowym sosem
Składniki:
2 duże ogórki
1 pęczek mięty
1 pęczek kolendry
100 g glonów łakome
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki prażonego sezamu
2 łyżki utartego imbiru
50 g zielonej cebulki lub szczypiorku
50 g brązowego cukru
10 g Cayenne
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
100 g mięsa z homara lub krewetek
5 g kawioru
Przygotowanie:
Namoczyć glony łakome w zimnej wodzie przez około 1 godz. Ogórki umyć, wysuszyć, przekroić na pół i łyżeczką usunąć nasiona. Każdą połówkę pokroić w plastry. Glony osuszyć i wymieszać z ogórkami.
Sos:
Miód, imbir, sos sojowy, cukier wymieszać ze sobą. Polać sosem sałatkę. Na wierzch ułożyć mięso homara lub krewetki. Posypać wszystko kolendrą i prażonym sezamem. Udekorować kawiorem.
Dyniowo-kokosowa zupa z kurczakiem, krewetkami, grzybami i zieloną cebulą
Składniki:
3-4 szalotki
600 g miąższu dyni
200 ml mleka kokosowego
500 ml wywaru z kurczaka
1 pęczek kolendry
2 łyżki sosu rybnego
100 g zielonej cebulki
200 g piersi kurczaka
100 g krewetek koktajlowych
100 g grzybów słomkowych
50 g pasty curry
100 ml oleju
50 g masła
Przygotowanie:
Krewetki i pierś z kurczaka zamarynować w oliwie i paście curry na 2-3 godziny. Następnie obrać i pokroić wzdłuż. W rondlu na oliwie i maśle przesmażyć szalotkę w całości. Dynię pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać mleko kokosowe, bulion i dynię. Gotować, aż dynia będzie miękka (około 10 min). Dodać sos rybny i wymieszać, gotować 2-3 min. Dodać pokrojoną pierś kurczaka w cienkie plastry. Dodać krewetki i gotować ok. 2 min. Przed podaniem posypać dymką i kolendrą.
Duszone żeberka marynowane w imbirze, sake i miodzie z warzywnym risotto
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżki miodu
2 ząbki posiekanego czosnku
kolendra
Przygotowanie:
Sos sojowy, olej sezamowy, miód, czosnek zmiksować. Zalać żeberka marynatą na 6 godzin, co jakiś czas obracać. Piec w piecu w 180 stopni C przez około 1 godz. 20 minut, kilkakrotnie obracając smarować marynatą. Przed podaniem udekorować kolendrą.
Risotto z warzywami
Składniki:
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
100 g kurek
100 g groszku
100 g marchewki
3 łyżki oleju
250 g ryżu do risotto
1 l bulionu warzywnego
20 g masła
Przygotowanie:
Cebulę obrać. Seler i paprykę umyć, z papryki wyciąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, paprykę i seler w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, większe pokroić w plasterki, mniejsze pozostawić w całości. Groszek przepłukać na sicie. Szynkę pokroić w dosyć szerokie paski. W dużym rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i seler, smażyć mieszając na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodać paprykę, groszek i pieczarki, wymieszać, przykryć, smażyć jeszcze przez 5 min. Wsypać ryż, smażyć mieszając przez l min. Wlać łyżkę wazową bulionu, gotować, nie przerywając mieszania, aż płyn się wchłonie. Wlać następną łyżkę wazową bulionu, a potem kolejne. Pod koniec gotowania do risotto dodać warzywa doprawić masłem solą i pieprzem
Bento pełne czekoladowych niespodzianek
Składniki:
250 g truskawek
200 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i osuszamy zostawiając szypułki. Czekoladę podgrzewamy, dodajemy trochę śmietany. Dwa talerze posypujemy cukrem pudrem. Truskawki do połowy zanurzamy w czekoladzie i kładziemy na talerze. Dekorujemy bitą śmietaną. Truskawki w czekoladzie to znany afrodyzjak. Smacznego!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN