Ziemniak to bezapelacyjny król polskich stołów. Co można z niego przyrządzić?

Pieczone ziemniaki z orzechami
Pieczone ziemniaki z orzechami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Złociste, chrupiące, kremowe, a może pikantne? Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni, które można przygotować na setki sposobów. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na ziemniaczane potrawy, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała Daria Ładocha i uczestnik programu "MasterChef Nastolatki" - Eryk Beroud.

W naszej kuchni przygotowali knedle z mango, kolorowe gnocchi z wołowiną, sałatkę ziemniaczaną z jajkami, awokado i łososiem, a także pieczonego ziemniaka z gzikiem i sałatką z rzodkiewek na ciepło. Przepisy poniżej.

Knedle z mango - przepis Eryka Berouda

Składniki na ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 125 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 2 mango,
  • kardamon,
  • sok z limonki,
  • syrop klonowy,
  • masło,
  • imbir (starty).

Coulis malinowe:

  • maliny mrożone,
  • cukier,
  • sok z limonki,
  • nalewka lub likier z czerwonej porzeczki.

Sos z białej czekolady:

  • biała czekolada,
  • mascarpone,
  • śmietanka 30 %,
  • sok z limonki.

Kruszonka:

  • masło,
  • mąka,
  • cukier,
  • pistacje prażone, obrane,
  • szczypta soli.

Do dekoracji:

  • maliny świeże,
  • porzeczki czerwone,
  • marakuja,
  • liście mięty,
  • pistacje,
  • płatki róży.

Przygotowanie:

Zrób karmel: w rondlu rozpuść cukier, aż stanie się złocisty. Dodaj maliny i poczekaj, aż owoce puszczą sok. Następnie wlej likier porzeczkowy i redukuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj sok z limonki do smaku, zblenduj i przelej przez sito.

Przygotuj ciasto na knedle: do miski wsyp mąkę, sól i wbij jajko. Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Zrób masę czekoladową: do miski dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz pozostałe składniki sosu. Całość ubij, a jeśli masa jest za gęsta, dodaj więcej śmietanki.

Przygotuj mango: pokrój owoce w kostkę, dodaj kardamon, sok z limonki, a następnie podsmaż na maśle z tartym imbirem. Na koniec dodaj skórkę z limonki i syrop klonowy.

Przygotuj kruszonkę: do misy blendera dodaj składniki kruszonki, całość utrzyj, a potem pokrusz palcami. Wyłóż ją na blachę i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Uformuj knedle: weź kawałek ciasta, dodaj do środka farsz i uformuj knedle. Wrzuć je do gotującej się wody. Gotuj, aż wypłyną, a następnie gotuj jeszcze przez 2 minuty. Na talerzu wyłóż wszystko i udekoruj.

Kolorowe gnocchi z wołowiną - przepis Eryka Berouda

Składniki na gnocchi:

  • kilogram ziemniaków (typu C),
  • 20 dkg mąki pszennej,
  • 2 małe jajka lub jedno duże,
  • sól,
  • średni burak,
  • mała dynia Hokkaido,
  • 10 dkg szpinaku baby.

Sos:

  • śmietana 30%,
  • masło,
  • białe wino wytrawne,
  • cebula biała bez łupiny,
  • czosnek,
  • pomidorki cherry,
  • parmezan,
  • sok z limonki,
  • rukola,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • świeża bazylia.

Mięso:

  • antrykot wołowy bez kości,
  • czosnek,
  • rozmaryn i tymianek świeży,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj. Zagnieć ciasto z ziemniaków, mąki, jajek i soli. Podziel ciasto na 3 części i do każdej części dodaj odpowiednio: upieczonego i zblendowanego buraka, upieczoną i zblendowaną dynię, a do trzeciej zblendowane liście szpinaku. Uformuj kluseczki.

Antrykot pokrój w kostkę, dodaj sól i wymieszaj. Obsmaż z każdej strony, a następnie dodaj masło z przyprawami. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na maśle, a następnie dodaj wino. Gdy wino odparuje, dodaj śmietanę i przyprawy. Gdy sos się zredukuje, dodaj sok z limonki i starty parmezan. Gotuj gnocchi przez około 3 minuty, wyłóż na talerz, polej sosem, dodaj wołowinę, rukolę i połówki pomidorków, a całość udekoruj liśćmi bazylii.

Sałatka ziemniaczana z jajkami, awokado i łososiem - przepis Darii Ładochy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej młodych),
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 5–6 rzodkiewek,
  • 2 ogórki małosolne,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę,
  • 150 g wędzonego łososia (może być w plastrach lub kawałkach),
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w większą kostkę. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w plasterki lub kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki, a ogórki małosolne pokrój w półplasterki. Łososia porwij na mniejsze kawałki.

Sos: W miseczce wymieszaj jogurt (lub śmietanę), musztardę, oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki wraz z jajkami wymieszaj w dużej misce, dodaj koperek i delikatnie połącz z sosem.

Pieczony ziemniak z gzikiem i sałatka z rzodkiewek na ciepło - przepis Darii Ładochy

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
  • łyżeczka tymianku lub rozmarynu.

Gzik:

  • 250 g twarogu (półtłustego lub chudego),
  • 100 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego albo serka wiejskiego,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • mały pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka z rzodkiewek na ciepło:

  • pęczek rzodkiewek,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pieczone ziemniaki: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. W misce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Potem dodaj ziemniaki i dokładnie obtocz w przyprawach. Rozłóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35-40 minut.

Gzik: Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i koperek. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.

Sałatka z rzodkiewek na ciepło: Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki lub plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj rzodkiewki i podsmażaj przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj resztę składników i chwilę podsmażaj.

Podawaj ziemniaki z gzikiem i sałatką na ciepło.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości