Złociste, chrupiące, kremowe, a może pikantne? Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni, które można przygotować na setki sposobów. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na ziemniaczane potrawy, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała Daria Ładocha i uczestnik programu "MasterChef Nastolatki" - Eryk Beroud.
W naszej kuchni przygotowali knedle z mango, kolorowe gnocchi z wołowiną, sałatkę ziemniaczaną z jajkami, awokado i łososiem, a także pieczonego ziemniaka z gzikiem i sałatką z rzodkiewek na ciepło. Przepisy poniżej.
Knedle z mango - przepis Eryka Berouda
Składniki na ciasto:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 125 g mąki pszennej,
- jajko,
- szczypta soli.
Farsz:
- 2 mango,
- kardamon,
- sok z limonki,
- syrop klonowy,
- masło,
- imbir (starty).
Coulis malinowe:
- maliny mrożone,
- cukier,
- sok z limonki,
- nalewka lub likier z czerwonej porzeczki.
Sos z białej czekolady:
- biała czekolada,
- mascarpone,
- śmietanka 30 %,
- sok z limonki.
Kruszonka:
- masło,
- mąka,
- cukier,
- pistacje prażone, obrane,
- szczypta soli.
Do dekoracji:
- maliny świeże,
- porzeczki czerwone,
- marakuja,
- liście mięty,
- pistacje,
- płatki róży.
Przygotowanie:
Zrób karmel: w rondlu rozpuść cukier, aż stanie się złocisty. Dodaj maliny i poczekaj, aż owoce puszczą sok. Następnie wlej likier porzeczkowy i redukuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj sok z limonki do smaku, zblenduj i przelej przez sito.
Przygotuj ciasto na knedle: do miski wsyp mąkę, sól i wbij jajko. Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zrób masę czekoladową: do miski dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz pozostałe składniki sosu. Całość ubij, a jeśli masa jest za gęsta, dodaj więcej śmietanki.
Przygotuj mango: pokrój owoce w kostkę, dodaj kardamon, sok z limonki, a następnie podsmaż na maśle z tartym imbirem. Na koniec dodaj skórkę z limonki i syrop klonowy.
Przygotuj kruszonkę: do misy blendera dodaj składniki kruszonki, całość utrzyj, a potem pokrusz palcami. Wyłóż ją na blachę i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Uformuj knedle: weź kawałek ciasta, dodaj do środka farsz i uformuj knedle. Wrzuć je do gotującej się wody. Gotuj, aż wypłyną, a następnie gotuj jeszcze przez 2 minuty. Na talerzu wyłóż wszystko i udekoruj.
Kolorowe gnocchi z wołowiną - przepis Eryka Berouda
Składniki na gnocchi:
- kilogram ziemniaków (typu C),
- 20 dkg mąki pszennej,
- 2 małe jajka lub jedno duże,
- sól,
- średni burak,
- mała dynia Hokkaido,
- 10 dkg szpinaku baby.
Sos:
- śmietana 30%,
- masło,
- białe wino wytrawne,
- cebula biała bez łupiny,
- czosnek,
- pomidorki cherry,
- parmezan,
- sok z limonki,
- rukola,
- sól,
- pieprz,
- pieprz cayenne,
- świeża bazylia.
Mięso:
- antrykot wołowy bez kości,
- czosnek,
- rozmaryn i tymianek świeży,
- masło,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj. Zagnieć ciasto z ziemniaków, mąki, jajek i soli. Podziel ciasto na 3 części i do każdej części dodaj odpowiednio: upieczonego i zblendowanego buraka, upieczoną i zblendowaną dynię, a do trzeciej zblendowane liście szpinaku. Uformuj kluseczki.
Antrykot pokrój w kostkę, dodaj sól i wymieszaj. Obsmaż z każdej strony, a następnie dodaj masło z przyprawami. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na maśle, a następnie dodaj wino. Gdy wino odparuje, dodaj śmietanę i przyprawy. Gdy sos się zredukuje, dodaj sok z limonki i starty parmezan. Gotuj gnocchi przez około 3 minuty, wyłóż na talerz, polej sosem, dodaj wołowinę, rukolę i połówki pomidorków, a całość udekoruj liśćmi bazylii.
Sałatka ziemniaczana z jajkami, awokado i łososiem - przepis Darii Ładochy
Składniki:
- 500 g ziemniaków (najlepiej młodych),
- 2 dojrzałe awokado,
- 5–6 rzodkiewek,
- 2 ogórki małosolne,
- 10 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę,
- 150 g wędzonego łososia (może być w plastrach lub kawałkach),
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w większą kostkę. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w plasterki lub kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki, a ogórki małosolne pokrój w półplasterki. Łososia porwij na mniejsze kawałki.
Sos: W miseczce wymieszaj jogurt (lub śmietanę), musztardę, oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki wraz z jajkami wymieszaj w dużej misce, dodaj koperek i delikatnie połącz z sosem.
Pieczony ziemniak z gzikiem i sałatka z rzodkiewek na ciepło - przepis Darii Ładochy
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
- łyżeczka tymianku lub rozmarynu.
Gzik:
- 250 g twarogu (półtłustego lub chudego),
- 100 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego albo serka wiejskiego,
- mały pęczek szczypiorku,
- mały pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka z rzodkiewek na ciepło:
- pęczek rzodkiewek,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pieczone ziemniaki: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. W misce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Potem dodaj ziemniaki i dokładnie obtocz w przyprawach. Rozłóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35-40 minut.
Gzik: Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i koperek. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
Sałatka z rzodkiewek na ciepło: Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki lub plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj rzodkiewki i podsmażaj przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj resztę składników i chwilę podsmażaj.
Podawaj ziemniaki z gzikiem i sałatką na ciepło.
Zobacz także:
- Nastolatki rządzą w kuchni! Wypróbuj przepisy Darii Ładochy i Zuzanny Gutkowskiej
- Omlet biszkoptowy i inne przepisy z jajkiem w roli głównej
- Przysmaki ze szkolnej stołówki. Przepisy na proste obiady dla uczniów według Martyny Niemiec
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Daria Ładocha, Eryk Beroud
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News