Ziemniak to bezapelacyjny król polskich stołów. Co można z niego przyrządzić? [ZOBACZ WIDEO]

Ziemniak to bezapelacyjny król polskich stołów. Co można z niego przyrządzić?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ziemniak - król polskich domów
Ziemniak - król polskich domów
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Złociste, chrupiące, kremowe, a może pikantne? Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni, które można przygotować na setki sposobów. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na ziemniaczane potrawy, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała Daria Ładocha i uczestnik programu "MasterChef Nastolatki" - Eryk Beroud.

W naszej kuchni przygotowali knedle z mango, kolorowe gnocchi z wołowiną, sałatkę ziemniaczaną z jajkami, awokado i łososiem, a także pieczonego ziemniaka z gzikiem i sałatką z rzodkiewek na ciepło. Przepisy poniżej.

Knedle z mango - przepis Eryka Berouda

Knedle z mango
Knedle z mango
Knedle z mango
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 125 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 2 mango,
  • kardamon,
  • sok z limonki,
  • syrop klonowy,
  • masło,
  • imbir (starty).

Coulis malinowe:

  • maliny mrożone,
  • cukier,
  • sok z limonki,
  • nalewka lub likier z czerwonej porzeczki.

Sos z białej czekolady:

  • biała czekolada,
  • mascarpone,
  • śmietanka 30 %,
  • sok z limonki.

Kruszonka:

  • masło,
  • mąka,
  • cukier,
  • pistacje prażone, obrane,
  • szczypta soli.

Do dekoracji:

  • maliny świeże,
  • porzeczki czerwone,
  • marakuja,
  • liście mięty,
  • pistacje,
  • płatki róży.

Przygotowanie:

Zrób karmel: w rondlu rozpuść cukier, aż stanie się złocisty. Dodaj maliny i poczekaj, aż owoce puszczą sok. Następnie wlej likier porzeczkowy i redukuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj sok z limonki do smaku, zblenduj i przelej przez sito.

Przygotuj ciasto na knedle: do miski wsyp mąkę, sól i wbij jajko. Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Zrób masę czekoladową: do miski dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz pozostałe składniki sosu. Całość ubij, a jeśli masa jest za gęsta, dodaj więcej śmietanki.

Przygotuj mango: pokrój owoce w kostkę, dodaj kardamon, sok z limonki, a następnie podsmaż na maśle z tartym imbirem. Na koniec dodaj skórkę z limonki i syrop klonowy.

Przygotuj kruszonkę: do misy blendera dodaj składniki kruszonki, całość utrzyj, a potem pokrusz palcami. Wyłóż ją na blachę i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Uformuj knedle: weź kawałek ciasta, dodaj do środka farsz i uformuj knedle. Wrzuć je do gotującej się wody. Gotuj, aż wypłyną, a następnie gotuj jeszcze przez 2 minuty. Na talerzu wyłóż wszystko i udekoruj.

Kolorowe gnocchi z wołowiną - przepis Eryka Berouda

Kolorowe gnocchi z wołowiną
Kolorowe gnocchi z wołowiną
Kolorowe gnocchi z wołowiną
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na gnocchi:

  • kilogram ziemniaków (typu C),
  • 20 dkg mąki pszennej,
  • 2 małe jajka lub jedno duże,
  • sól,
  • średni burak,
  • mała dynia Hokkaido,
  • 10 dkg szpinaku baby.

Sos:

  • śmietana 30%,
  • masło,
  • białe wino wytrawne,
  • cebula biała bez łupiny,
  • czosnek,
  • pomidorki cherry,
  • parmezan,
  • sok z limonki,
  • rukola,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • świeża bazylia.

Mięso:

  • antrykot wołowy bez kości,
  • czosnek,
  • rozmaryn i tymianek świeży,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj. Zagnieć ciasto z ziemniaków, mąki, jajek i soli. Podziel ciasto na 3 części i do każdej części dodaj odpowiednio: upieczonego i zblendowanego buraka, upieczoną i zblendowaną dynię, a do trzeciej zblendowane liście szpinaku. Uformuj kluseczki.

Antrykot pokrój w kostkę, dodaj sól i wymieszaj. Obsmaż z każdej strony, a następnie dodaj masło z przyprawami. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na maśle, a następnie dodaj wino. Gdy wino odparuje, dodaj śmietanę i przyprawy. Gdy sos się zredukuje, dodaj sok z limonki i starty parmezan. Gotuj gnocchi przez około 3 minuty, wyłóż na talerz, polej sosem, dodaj wołowinę, rukolę i połówki pomidorków, a całość udekoruj liśćmi bazylii.

Sałatka ziemniaczana z jajkami, awokado i łososiem - przepis Darii Ładochy

Sałatka ziemniaczana z jajkami, awokado i łososiem
Sałatka ziemniaczana z jajkami, awokado i łososiem
Sałatka ziemniaczana z jajkami, awokado i łososiem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej młodych),
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 5–6 rzodkiewek,
  • 2 ogórki małosolne,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę,
  • 150 g wędzonego łososia (może być w plastrach lub kawałkach),
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w większą kostkę. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w plasterki lub kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki, a ogórki małosolne pokrój w półplasterki. Łososia porwij na mniejsze kawałki.

Sos: W miseczce wymieszaj jogurt (lub śmietanę), musztardę, oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki wraz z jajkami wymieszaj w dużej misce, dodaj koperek i delikatnie połącz z sosem.

Pieczony ziemniak z gzikiem i sałatka z rzodkiewek na ciepło - przepis Darii Ładochy

Pieczony ziemniak z gzikiem i sałatka z rzodkiewek na ciepło
Pieczony ziemniak z gzikiem i sałatka z rzodkiewek na ciepło
Pieczony ziemniak z gzikiem i sałatka z rzodkiewek na ciepło
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
  • łyżeczka tymianku lub rozmarynu.

Gzik:

  • 250 g twarogu (półtłustego lub chudego),
  • 100 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego albo serka wiejskiego,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • mały pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka z rzodkiewek na ciepło:

  • pęczek rzodkiewek,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pieczone ziemniaki: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. W misce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Potem dodaj ziemniaki i dokładnie obtocz w przyprawach. Rozłóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35-40 minut.

Gzik: Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i koperek. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.

Sałatka z rzodkiewek na ciepło: Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki lub plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj rzodkiewki i podsmażaj przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj resztę składników i chwilę podsmażaj.

Podawaj ziemniaki z gzikiem i sałatką na ciepło.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości