CHAMPURADO, czyli budyń kukurydziany z czekoladą (MEKSYK)
Składniki:
1 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanki gorącej wody
2 1 szklanki mleka
2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady ( około 200 g )
3 łyżki ciemnego nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą z wodą miksujemy w blenderze. Przelewamy do garnka, dodajemy mleko, cukier trzcinowy, pokruszoną czekoladę i cynamon. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. pięć minut.
GROSZEK Z MASCARPONE (WŁOCHY)
Składniki:
500g zielonego groszku ( np. mrożonego)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże łyżki sera mascarpone
4 listki mięty
łyżeczka skórki otartej z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy 3 drobno pokrojone ząbki czosnku. Następnie dorzucamy groszek , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż groszek stanie się miękki ( 5-7 minut). Następnie dodajemy ser mascarpone, drobno poszatkowane listki mięty, skórkę z cytryny i sól do smaku.
POZOLE, czyli zupa z kukurydzą (MEKSYK)
Składniki:
1 l wywaru warzywnego
1 średni bakłażan
300 g kukurydzy
sok z 1 limonki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 szklanki oleju kukurydzianego
mały pęczek rzodkiewki
1 awokado
1 mała opieczona nad gazem papryczki chili bez pestek
1 łyżeczki oregano
sól do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i grillujemy na suchej patelni, pod pokrywką aż stanie się miękki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę gotujemy w wywarze warzywnym aż stanie się miękka ( 5-10 minut). Na oleju podsmażamy drobno poszatkowany czosnek, a następnie dorzucamy do niego pokrojoną w małą kostkę cebulę i drobno pokrojone pieczone chili. Całość dusimy pod pokrywką, aż cebula się zeszkli i dodajemy do wywaru z kukurydzą. Dorzucamy bakłażana, dodajemy sok z limonki, oregano i sól do smaku. Podajemy z plastrami awokado i rzodkiewkami pokrojonymi w ćwiartki.
STRIETZEL (NIEMCY)
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanki cukru trzcinowego
25 g drożdży
1 i 1 szklanki mleka
50 g ghee ( klarowane masło)
2 łyżki oleju słonecznikowego
masło do posmarowania
nadzienie:
200 g mielonych orzechów laskowych
skórka z 1 cytryny
1 szklanki rumu
1 szklanki cukru trzcinowego
300 g rodzynek
1 laski wanilii
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy w miseczce z łyżką cukru, gdy się rozpuszczą dolewamy 3 szklanki letniego , (nie gorącego!!) mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na kilka minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sklarowane masło, olej słonecznikowy, resztę cukru i dolewamy drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy aby podwoiło swoją objętość ( 30-60 minut). Rodzynki namaczamy 30 minut w rumie, następnie dodajemy cukier, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i na blacie podsypanym mąką wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm. Układamy na nim rodzynki z orzechami i zwijamy z dwóch stron. I odstawiamy na kolejne 30 minut, do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni, bez termo obiegu ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia górę ciasta smarujemy roztopionym masłem.
Monika Mrozowska:
Obchodzenie Świąt Zmarłych w wielu krajach jest ściśle związane z przygotowywaniem różnych tradycyjnych potraw. Najwięcej przepisów można znaleźć w kuchni meksykańskiej. Pomimo silnej tradycji katolickiej święta te w niczym nie przypominają tych, które obchodzimy w Polsce.
Najpierw przygotowuje się poczęstunek dla duchów zmarłych dzieci, które meksykanie nazywają aniołkami. Ponieważ dzieci lubią słodycze czekają na nie m.in. słodkie napoje, ciasteczka, malutkie czaszki wykonane z masy cukrowej, czy budyń z mąki kukurydzianej zwany AZOLE, z dodatkiem czekolady nosi nazwę Champurado.
Następnego dnia przygotowuje się potrawy dla dorosłych duchów , dlatego pojawiają się pikantne tortille, zupy z kukurydzą, czyli POZOLE oraz … napoje alkoholowe i papierosy.
We Włoszech podczas tych świąt tradycyjnie przygotowuje się malutkie ciasteczka nazywane … kośćmi zmarłych. Zjada się również potrawy z zielonego groszku lub soczewicy.
W Niemczech w dniu Wszystkich Świętych piecze się ciasto drożdżowe z rumem orzechami i rodzynkami o nazwie STRIETZEL. Dzieci otrzymują takie słodkie upominki od swoich rodziców chrzestnych.
W wielu kulturach przyjęło się pieczenie dla zmarłych specjalnych chlebów ( np. w Meksyku nosi on nazwę PAN DE MUERTE). Do tej pory wypieka się coś takiego na Słowacji, a w Polsce zwyczaj ten przetrwał niestety tylko do końca XIX wieku...
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN