W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował wegańskiego burbera z żółtej soczewicy. Sprawdź jak go przygotować. Kucharz przypomina także, że burgery wegańskie możesz również zrobić z cieciorki, fasoli lub soi.
Nie bójmy się doprawiać kotletów wegańskich, zwłaszcza takimi przyprawami jak kminek, kmin rzymski, majeranek, cząber, tymianek lub pieprz ziołowy. Wszystkie wyżej wymienione działają świetnie na nasze trawienie
Wegański burger z soczewicy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g żółtej soczewicy (może być inna, np. czerwona),
- 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy,
- spora cebula pokrojona w kostkę,
- łyżka suszonego cząbru lub majeranku,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- pół szklanki mielonego siemienia lnianego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę lekko rozgotuj.
- Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj cząber oraz czosnek i mieszając smaż kolejne 2 – 3 minuty. Odstaw patelnię oraz soczewicę do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C., bez termoobiegu.
- Połącz cebulę, bułkę tartą oraz siemię lniane, czosnek i soczewicę. Dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Formuj kotlety i piecz je przez 20 minut.
Zobacz także:
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny fast food dla wegan i wegetarian
- Mistrzowskie (domowe!) burgery
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News
podziel się: