Torcik naleśnikowy z jagodami
Składniki:
1 szklanka jagód
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanka mleka
1 szklanki wody mineralnej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
3 jajka
250 ml śmietany 36%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru
świeża bazylia
kawałek świeżego imbiru
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem (1 łyżeczka) i solą, wodę z mlekiem. Następnie wszystkie składniki łączymy razem powoli dodając jajka. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy na kilka minut (10-15). Ścieramy imbir. Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy mascarpone, cukier oraz starty imbir. Delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.Smażymy naleśniki, a następnie je studzimy. Wystudzone naleśniki delikatnie przekładamy kremem. Na górę zostawiamy trochę więcej kremu, posypujemy obficie jagodami i świeżą bazylią.
Jagodowe lassi
Składniki:
1/2 - 3/4 szklanki jagód
1 puszka mleka kokosowego
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy razem, schładzamy i podajemy.
Sałatka z jagodami i świeżym szpinakiem
Składniki:
1/2 paczki szpinaku
1/2 szklanki jagód
1/3 małej czerwonej cebulki
1/2 sera koziego (buche de chevre)
1/2 dojrzałego awokado
1/3 szklanki orzechów pekan
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i rozkładamy na talerzy. Awokado kroimy w plastry, cebulę w piórka, a następnie układamy na talerzu. Całość posypujemy pokrojonym serem i połową jagód. Drugą połowę jagód rozgniatamy widelcem i mieszamy z musztardą, miodem oraz solą i pieprzem do smaku. Sałatkę tuż przed podaniem podajemy z jagodowym dressingiem.
Kardamonowe crumble z jagodami
Składniki:
30 dag jagód
2 łyżeczki stewii
2 łyżki zmielonych migdałów
1/2 szklanki płatków owsianych
50 g masła
1/3 szklanki płatków migdałowych
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Masło rozpuszczamy, pod sam koniec dodajemy łyżkę stewii, odrobinę ekstraktu waniliowego, otręby i płatki owsiane. Całość zdejmujemy z ognia i zagniatamy w jednolitą masę. Śliwki myjemy i drylujemy, następnie kroimy na połówki. Mieszamy z łyżką stewii, kardamonem oraz mielonymi migdałami. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę posypujemy równomiernie kruszonkę i migdały. Pieczemy ok. 30-40 min. Zjadamy jeszcze ciepłe!
Rozmarynowa kasza jaglana z jagodami i ricottą
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 gałązka rozmarynu
2-3 łyżki miodu
1/2 szklanki jagód
200 g ricotty
1/3 szklanki orzechów piniowych
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy na oleju kokosowym przez 2-3 min., a następnie zalewamy mlekiem, dodajemy rozmaryn i gotujemy 15-20 min. W razie potrzeby można dolać więcej mleka. Zdejmujemy z gazu i dodajemy 2-3 łyżki miodu. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Ugotowaną kaszę jaglaną rozdzielamy na dwie porcje. Na każdą z porcji kładziemy 2 łyżki ricotty, uprażone orzechy i obficie posypujemy jagodami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje