W kuchni smaki lata. Jagody!

Kasza jaglana z jagodami
Kasza jaglana z jagodami
Korzystajmy z sezonowych owoców ile się da, bo ich wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony. Jagody obfitują w duże ilości witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów. W kuchni Dzień Dobry Wakacje jagodowe przysmaki przygotowała Samar Khanafer. Co powiecie na torcik naleśnikowy z jagodami, jagodowe lassi, sałatkę z jagodami w połączeniu ze szpinakiem czy rozmarynową kaszę jaglaną z jagodami i ricottą? Ślinka cieknie na samą myśl!

Torcik naleśnikowy z jagodami

Składniki:

1 szklanka jagód

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanka mleka

1 szklanki wody mineralnej

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

3 jajka

250 ml śmietany 36%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru

świeża bazylia

kawałek świeżego imbiru

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem (1 łyżeczka) i solą, wodę z mlekiem. Następnie wszystkie składniki łączymy razem powoli dodając jajka. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy na kilka minut (10-15). Ścieramy imbir. Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy mascarpone, cukier oraz starty imbir. Delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.Smażymy naleśniki, a następnie je studzimy. Wystudzone naleśniki delikatnie przekładamy kremem. Na górę zostawiamy trochę więcej kremu, posypujemy obficie jagodami i świeżą bazylią.

Jagodowe lassi

Składniki:

1/2 - 3/4 szklanki jagód

1 puszka mleka kokosowego

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy razem, schładzamy i podajemy.

Sałatka z jagodami i świeżym szpinakiem

Składniki:

1/2 paczki szpinaku

1/2 szklanki jagód

1/3 małej czerwonej cebulki

1/2 sera koziego (buche de chevre)

1/2 dojrzałego awokado

1/3 szklanki orzechów pekan

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i rozkładamy na talerzy. Awokado kroimy w plastry, cebulę w piórka, a następnie układamy na talerzu. Całość posypujemy pokrojonym serem i połową jagód. Drugą połowę jagód rozgniatamy widelcem i mieszamy z musztardą, miodem oraz solą i pieprzem do smaku. Sałatkę tuż przed podaniem podajemy z jagodowym dressingiem.

Kardamonowe crumble z jagodami

Składniki:

30 dag jagód

2 łyżeczki stewii

2 łyżki zmielonych migdałów

1/2 szklanki płatków owsianych

50 g masła

1/3 szklanki płatków migdałowych

1/2 łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Masło rozpuszczamy, pod sam koniec dodajemy łyżkę stewii, odrobinę ekstraktu waniliowego, otręby i płatki owsiane. Całość zdejmujemy z ognia i zagniatamy w jednolitą masę. Śliwki myjemy i drylujemy, następnie kroimy na połówki. Mieszamy z łyżką stewii, kardamonem oraz mielonymi migdałami. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę posypujemy równomiernie kruszonkę i migdały. Pieczemy ok. 30-40 min. Zjadamy jeszcze ciepłe!

Rozmarynowa kasza jaglana z jagodami i ricottą

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 gałązka rozmarynu

2-3 łyżki miodu

1/2 szklanki jagód

200 g ricotty

1/3 szklanki orzechów piniowych

1/2 łyżeczki oleju kokosowego

1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy na oleju kokosowym przez 2-3 min., a następnie zalewamy mlekiem, dodajemy rozmaryn i gotujemy 15-20 min. W razie potrzeby można dolać więcej mleka. Zdejmujemy z gazu i dodajemy 2-3 łyżki miodu. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Ugotowaną kaszę jaglaną rozdzielamy na dwie porcje. Na każdą z porcji kładziemy 2 łyżki ricotty, uprażone orzechy i obficie posypujemy jagodami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości