Twaróg w maśle palonym z miodem i popiołem z palonej jabłoni
Składniki:
500g twarogu chudego
50 ml miodu
200g masła
100g orzechów laskowych
50g migdałów
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy powoli w garnku, tak długo, by masło nabrało brązowej barwy. Ser łamiemy na kawałki, polewamy masłem i miodem oraz posypujemy popiołem i orzechami.
Konfitowany kurczak z puree z gorgonzoli z kawiorem z pomarańczy i chipsy
Składniki:
2 udka z kurczaka
400 g ziemniaków
150 g sera gorgonzola
100 ml soku pomarańczowego
3 łyżeczki agaru
1 l oleju
300 ml śmietany 30%
1 główka czosnku
2 pory
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Z udka pozbywamy się kości, marynujemy ok 1 godz w czosnku i odrobinie oleju. Rozgrzewamy olej do 80•C i wkładamy udka na 1,5h. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnej przeciskamy przez praskę z serem i dolewamy śmietanę. Doprawiamy. Sok gotujemy dodajemy Agar - przelewamy do strzykawki i wlewamy na tłuszcz. Kawior przecedzamy płuczemy wodą.Por siekamy i dusimy na oleju, dodajemy śmietanę i redukujemy.
Krem z brokuła z czosnkiem z palona grzanką
Składniki:
2 brokuły
1 ząbek czosnku
Marchew
Pietruszka
Seler
4 kromki chleba tostowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy tworząc wywar, następnie przecedzamy wywar i wrzucamy nasz brokuł i gotujemy do miękkości Blendujemy i dodajemy duża ilość czosnku. Chleb kroimy i pieczemy na prawie czarny kolor.
Sałatka szefa
Składniki:
Rukola
Sałata lodowa
Mrożone maliny
Oliwa z oliwek
Papryka czerwona i zielona
Pęczek rzodkwi
Cukier
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę szarpiemy do miski, dodajemy rukolę i pokrojone warzywa. Maliny wrzucamy na patelkę wraz z cukrem, blendujemy z oliwą i polewamy nasza sałatkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN