W kuchni DDTVN Kucharski serwuje kawusię i ciasteczko

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował słodkie pyszności. Co powiecie na kawowe biszkopty z kremem mascarpone, sernik z makiem i białą czekoladą oraz cantuccini?

Kawowe biszkopty z kremem mascarpone

Składniki:

10 jajek

200 g cukru

70 g miodu akacjowego

450 g mąki pszennej tortowej typ 450

3 łyżki mielonej kawy

Krem:

500 g mascarpone

200 ml śmietany 30%

50 g cukru pudru

skórka otarta z pomarańczy

świeża kawa do posypania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180C.

Lekko natłuścić masłem tortownicę o średnicy 20 cm. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić mikserem ręcznym lub robotem z końcówką do ubijania jajek. Po 2 -3 minutach dodać połowę cukru. Po kolejnych 2-3 minutach dodać resztę cukru i miód.

Pod koniec ubijania dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, następnie dodawać do piany w czterech partiach i delikatnie wymieszać. Jedną trzecią porcji ciasta przelać do przygotowanej wcześniej foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut.

Po tym czasie wbić w środek patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy oznacza to że biszkopt jest upieczony. Czynność powtórzyć z jeszcze dwukrotnie z pozostałym ciastem.

Biszkopty odstawić do ostygnięcia. Mascarpone wymieszać z ubitą wcześniej śmietaną z odrobiną cukru i skórką pomarańczową. Kremem przełożyć biszkopty. Górę również posmarować kremem i posypać świeżą czekoladą.

Sernik z makiem i białą czekoladą

Składniki:

Spód:

150 g kruchych ciastek pełnoziarnistych

80 g masła

Masa serowa:

800 g tłustego twarogu

200 ml mleka

100 g masła

100 g cukru pudru

5 jajek

4 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g białej czekolady

70 g maku

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20 minut aby się schłodziła. Twaróg razem z mlekiem, jajkami, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek. Dodać mak i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i przelać do formy. Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku.

Cantuccini

Składniki:

350 g mąki pszennej

250 g cukru

1 szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 żółtko

200 g migdałów, ze skórką

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenie, jajka i żółtko, następnie wyrobić na jednolitą masę. Dodać migdały i wymieszać. Ciasto położyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i uformować bagietki (długość 30 cm, szerokość 3 cm).

Ułożyć je w pewnej odległości od siebie i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 30 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Po wyjęciu ciasto będzie miękkie. Ostrym nożem kroić bagietki ukośnie na kawałki (o grubości 1 cm). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed włożeniem do pojemnika lub słoika na herbatniki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości