Kawowe biszkopty z kremem mascarpone
Składniki:
10 jajek
200 g cukru
70 g miodu akacjowego
450 g mąki pszennej tortowej typ 450
3 łyżki mielonej kawy
Krem:
500 g mascarpone
200 ml śmietany 30%
50 g cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy
świeża kawa do posypania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Lekko natłuścić masłem tortownicę o średnicy 20 cm. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić mikserem ręcznym lub robotem z końcówką do ubijania jajek. Po 2 -3 minutach dodać połowę cukru. Po kolejnych 2-3 minutach dodać resztę cukru i miód.
Pod koniec ubijania dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, następnie dodawać do piany w czterech partiach i delikatnie wymieszać. Jedną trzecią porcji ciasta przelać do przygotowanej wcześniej foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut.
Po tym czasie wbić w środek patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy oznacza to że biszkopt jest upieczony. Czynność powtórzyć z jeszcze dwukrotnie z pozostałym ciastem.
Biszkopty odstawić do ostygnięcia. Mascarpone wymieszać z ubitą wcześniej śmietaną z odrobiną cukru i skórką pomarańczową. Kremem przełożyć biszkopty. Górę również posmarować kremem i posypać świeżą czekoladą.
Sernik z makiem i białą czekoladą
Składniki:
Spód:
150 g kruchych ciastek pełnoziarnistych
80 g masła
Masa serowa:
800 g tłustego twarogu
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru pudru
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
70 g maku
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20 minut aby się schłodziła. Twaróg razem z mlekiem, jajkami, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek. Dodać mak i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i przelać do formy. Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku.
Cantuccini
Składniki:
350 g mąki pszennej
250 g cukru
1 szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
200 g migdałów, ze skórką
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenie, jajka i żółtko, następnie wyrobić na jednolitą masę. Dodać migdały i wymieszać. Ciasto położyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i uformować bagietki (długość 30 cm, szerokość 3 cm).
Ułożyć je w pewnej odległości od siebie i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 30 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Po wyjęciu ciasto będzie miękkie. Ostrym nożem kroić bagietki ukośnie na kawałki (o grubości 1 cm). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed włożeniem do pojemnika lub słoika na herbatniki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN