Haggis z ziemniakami do kapuśniaku
1 puszka białej fasoli
40 g masła
2 łyżki ketchupu
50 g suszonych pieczarek
2 cebule
1 szklanka kaszy jęczmiennej
50 g szpinaku
400 g ziemniaków gotowanych
3 żółtka
majeranek, gałka muszkatołowa
sól, pieprz czarny
olej do smażenia
bulion
Przygotowanie:
Cebulę szklimy na patelni, dodajemy pieczarki suszone, kaszę jęczmienną przesmażamy chwilę razem i zalewamy powoli bulionem. Małe porcje bulionu co chwile dodajemy aż kasza ładnie wchłonie płyn i będzie miękka. Na koniec do kaszy dodajemy fasolę, majeranek, ketchup i liście szpinaku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z serem, żółtkami, sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki wyciskamy na papier pergaminowy w kształcie wianuszków, do środka każdego umieszczamy porcję kaszy i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Taki dodatek świetnie pasuje do kapuśniaka.
Zrazy z ryby do pomidorowej
500 g filetów z ryby b/s
200 g fasoli szparagowej
1 papryka czerwona
papryka konserwowa czerwona
1 cebula
bułka tarta do panierowania
4 jajka
mąka do panierowania
sól, pieprz, koperek
Przygotowanie:
Filety ryby skrawamy wzdłuż na cienkie płaty, rozkładamy na folii, solimy, pieprzymy, na to kładziemy fasolkę szparagową, paprykę pokrojoną w paski, paprykę konserwową, koperek. Zwijamy roladki, dla pewności, że nam się nie rozwiną w trakcie smażenia proponuje spiąć każdą wykałaczką. Takie roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy w talerzu
Krokiety z ziemniaków i kapusty do barszczu czerwonego
300 g kiszonej kapusty
400 g ziemniaków gotowanych
1 cebula
3 żółtka
olej do smażenia
liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony,
pieprz czarny, sól,
Kapustę drobno siekamy, cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kiszoną kapustę, przyprawy i zalewamy wodą tylko tak żeby zakryła kapustę. Gotujemy do momentu aż kapusta będzie miękka, a woda prawie odparuje. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowaną odciśniętą kapustę, dodajemy żółtka, pieprz, sól, łyżkę masła i formujemy kotlety. Panierujemy w białku, bułce tartej i smażymy na patelni. .
Placki z makaronu do grzybowej
1 op. makaronu nitki
200 g sera żółtego
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
natka pietruszki, koperek,
sól, pieprz czarny,
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Ser ścieramy na tarce, mieszamy z makaronem, roztrzepanymi jajkami z mąką i przyprawami. Masę wykładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy do zupy grzybowej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN