MAZUREK ORZECHOWY
Składniki:
250 g orzechów włoskich
250 g cukru pudru
3 żółtka
100 gram masła
100 gram mąka pszenna
sok z jednej cytryny
wanilia
1 wafel suchy
Na bezę: 150 g cukru pudru, 2 białka
Przygotowanie:
Orzechy zemleć, kilka zostawić na przybranie. Masło ucieramy, dodajemy kolejno żółtka, cukier i zmielone orzechy. Następnie dodajemy mąkę, sok z cytryny i wanilię –wszystko dokładnie wymieszać. Masą równomiernie smarujemy przygotowany wafel. Ubijamy pianę z białek i cukrem pudrem. Pianę nakładamy na masę orzechową i dekorujemy połówkami orzechów. Wkładamy do pieca na ok. 30 minut. Temperatura 160 o C.
MAZUREK KAJMAKOWY
Składniki:
Ciasto kruche:
30 dkg mąki pszennej
20 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
Przygotowanie:
Wszystko posiekać nożem, rozwałkować w kształcie trójkąta (prostokąta lub jajka). Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i wokoło doklejamy dekoracyjne paski z ciasta. Tak przygotowane spody pod mazurki pieczemy w temperaturze ok. 190 o C ok. 15 minut, tak by ciasto było zarumienione.
Masa kajmakowa:
1,5 szklanki mleka lub śmietanki słodkiej
1,5 szklanki cukru
50 g masła
Przygotowanie:
Na gotujące mleko dajemy cukier, przez cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa ściemnieje. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy masło i ucieramy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spody do mazurków. Dekorujemy według uznania suszonymi owocami (suszone śliwki, morele, figi, skórka pomarańczowa, migdały, daktyle).
BABKA PIASKOWA Z LUKREM MALINOWYM
Składniki:
4 jajka
3 szklanki mąki tortowej
3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
wanilia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
cukier puder
sok z malin
1 białko do przygotowania lukru
skórka pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem ucieramy na parze. Następnie dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Masło stopić, wystudzić, mieszając powoli wlać do ciasta. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 o C. Przestudzoną babkę polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru, białka i soku malinowego. Posypujemy skórką z pomarańczy.
BABKA DROŻDŻOWA Z KANDYZOWANYMI OWOCAMI
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 dkg drożdży
5 żółtek
0,5 kostki masła
owoce kandyzowane (wiśnie, ananasy, czereśnie, skórka pomarańczowa itp.)
olej i bułka tarta do przygotowania formy
lukier i dżem z czarnej porzeczki do wykończenia babki
Przygotowanie:
Mleko podgrzać i wlać do miski. Dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i szklankę mąki -dokładnie wymieszać. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy mikserem do białości. Następnie masę żółtkową dodajemy do wyrośniętego rozczynu i dokładnie mieszamy. Wsypujemy pozostałą mąkę i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Następnie stopić na małym ogniu masło. Wystudzić i dodać do ciasta. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie łatwo odchodzić od łyżki tj. ok. 20 minut. Na koniec dodać kandyzowane owoce. Ciastem napełniamy przygotowaną formę babkową do 3 wysokości formy. Odstawić, by ciasto dobrze wyrosło. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku w ok. 170 o C. Upieczoną babkę smarujemy przetartym przez sito dżemem z czarnej porzeczki. Na to polewamy lukrem i posypujemy bakaliami
PASCHA WIELKANOCNA
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
100 g cukru
200 g masła
5 żółtek
1 litra gęstej śmietany
opakowanie cukru waniliowego
100 g rodzynek
100 g migdałów
50 g kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych
100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać śmietanę, wstawić do gorącej kąpieli wodnej i ucierać, aż do zgęstnienia masy. Dodać miękkie masło, mielony ser, całość dokładnie wymieszać. Rodzynki sparzyć. Migdały, kandyzowane skórki, orzechy dodać do całości i wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wstawić na ok. 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu dekorujemy świeżymi owocami lub owocami suszonymi.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN