Materiał promocyjny

Świąteczne słodkości

Piaskowe baby, serniki pełne bakalii i kolorowe mazurki - bez nich nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzynie słodkości - Beata Kartowicz wraz z córkami: Anią i Pauliną przeniosły nas w świat świątecznych wypieków.

MAZUREK ORZECHOWY

Składniki:

250 g orzechów włoskich

250 g cukru pudru

3 żółtka

100 gram masła

100 gram mąka pszenna

sok z jednej cytryny

wanilia

1 wafel suchy

Na bezę: 150 g cukru pudru, 2 białka

Przygotowanie:

Orzechy zemleć, kilka zostawić na przybranie. Masło ucieramy, dodajemy kolejno żółtka, cukier i zmielone orzechy. Następnie dodajemy mąkę, sok z cytryny i wanilię –wszystko dokładnie wymieszać. Masą równomiernie smarujemy przygotowany wafel. Ubijamy pianę z białek i cukrem pudrem. Pianę nakładamy na masę orzechową i dekorujemy połówkami orzechów. Wkładamy do pieca na ok. 30 minut. Temperatura 160 o C.

MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki:

Ciasto kruche:

30 dkg mąki pszennej

20 dkg masła

15 dkg cukru pudru

4 żółtka

Przygotowanie:

Wszystko posiekać nożem, rozwałkować w kształcie trójkąta (prostokąta lub jajka). Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i wokoło doklejamy dekoracyjne paski z ciasta. Tak przygotowane spody pod mazurki pieczemy w temperaturze ok. 190 o C ok. 15 minut, tak by ciasto było zarumienione.

Masa kajmakowa:

1,5 szklanki mleka lub śmietanki słodkiej

1,5 szklanki cukru

50 g masła

Przygotowanie:

Na gotujące mleko dajemy cukier, przez cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa ściemnieje. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy masło i ucieramy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spody do mazurków. Dekorujemy według uznania suszonymi owocami (suszone śliwki, morele, figi, skórka pomarańczowa, migdały, daktyle).

BABKA PIASKOWA Z LUKREM MALINOWYM

Składniki:

4 jajka

3 szklanki mąki tortowej

3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 kostka masła

wanilia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

cukier puder

sok z malin

1 białko do przygotowania lukru

skórka pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem ucieramy na parze. Następnie dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Masło stopić, wystudzić, mieszając powoli wlać do ciasta. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 o C. Przestudzoną babkę polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru, białka i soku malinowego. Posypujemy skórką z pomarańczy.

BABKA DROŻDŻOWA Z KANDYZOWANYMI OWOCAMI

Składniki:

4 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

5 dkg drożdży

5 żółtek

0,5 kostki masła

owoce kandyzowane (wiśnie, ananasy, czereśnie, skórka pomarańczowa itp.)

olej i bułka tarta do przygotowania formy

lukier i dżem z czarnej porzeczki do wykończenia babki

Przygotowanie:

Mleko podgrzać i wlać do miski. Dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i szklankę mąki -dokładnie wymieszać. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy mikserem do białości. Następnie masę żółtkową dodajemy do wyrośniętego rozczynu i dokładnie mieszamy. Wsypujemy pozostałą mąkę i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Następnie stopić na małym ogniu masło. Wystudzić i dodać do ciasta. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie łatwo odchodzić od łyżki tj. ok. 20 minut. Na koniec dodać kandyzowane owoce. Ciastem napełniamy przygotowaną formę babkową do 3 wysokości formy. Odstawić, by ciasto dobrze wyrosło. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku w ok. 170 o C. Upieczoną babkę smarujemy przetartym przez sito dżemem z czarnej porzeczki. Na to polewamy lukrem i posypujemy bakaliami

PASCHA WIELKANOCNA

Składniki:

1 kg sera trzykrotnie mielonego

100 g cukru

200 g masła

5 żółtek

1 litra gęstej śmietany

opakowanie cukru waniliowego

100 g rodzynek

100 g migdałów

50 g kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych

100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać śmietanę, wstawić do gorącej kąpieli wodnej i ucierać, aż do zgęstnienia masy. Dodać miękkie masło, mielony ser, całość dokładnie wymieszać. Rodzynki sparzyć. Migdały, kandyzowane skórki, orzechy dodać do całości i wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wstawić na ok. 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu dekorujemy świeżymi owocami lub owocami suszonymi.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości