Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Sałatka z tuńczykiem
Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
400 g białej dużej fasoli (używam gotową w zalewie)
200 g tuńczyka z puszki
1 czerwona cebula
2 łyżki cebulki perłowej SMAK
4 mini Kukurydzy minikolby SMAK
8 ogóreczków konserwowych SMAK
pęczek mięty
oliwa
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Odcedź fasolę i przelej wodą, aby zmyć zalewę. Odcedzonego tuńczyka wrzuć do miski wraz z fasolą. Dodaj pokrojoną na cieniutkie plasterki czerwoną cebulę. Następnie dodaj cebulki perłowe, pokrojone na mniejsze kawałki kolby kukurydzy, ogóreczki konserwowe oraz posiekaną miętę. Na koniec sałatkę skrop obficie oliwą oraz sokiem cytrynowym i dopraw solą oraz pieprzem. Sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką!
Gnocchi z pomidorami suszonymi
Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
200 g sera ricotta
sól i pieprz
200 g boczku
2 ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych SMAK
mała garść oliwek czarnych SMAK
2 łyżki kaparów SMAK
garść mrożonego zielonego groszku
oliwa
sól
pieprz
pęczek bazylii lub pietruszki
garść startego parmezanu lub innego twardego sera
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie – najlepiej je rozgotuj, wtedy łatwiej je ugnieść na jednolitą papkę. Ziemniaki odcedź i dokładnie ugnieć. Dodaj jajka, mąkę, gałkę muszkatołową, ser ricotta, sól i pieprz. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły – gdyby ciasto było zbyt kleiste, dodaj odrobinę mąki, aż zacznie się odklejać od dłoni. Wyrobione ciasto przełóż do miski, zakryj folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki - będzie je później łatwiej uformować. Ciasto podziel na kilka części. Następnie uformuj z nich wałki, odetnij nieduże 1-cm kawałeczki. Na każdym kawałku zrób odcisk widelca tak, aby powstały charakterystyczne dla gnocchi rowki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż boczek pokrojony w paski oraz posiekany czosnek. Boczek powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący.Wrzuć pomidory suszone, oliwki pokrojone na mniejsze kawałki kapary i smaż całość przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż powstanie delikatny sos. Na ostatnie minuty wrzuć groszek, aby zachował zielony intensywny kolor i pozostał jędrny.Ugotuj gotowe gnocchi we wrzątku, odcedź i przełóż na patelnie i wymieszaj z sosem. Dodaj posiekane zioła, wymieszaj, przełóż na talerze i posyp startym parmezanem.
Sugestie:
Możesz dodać kawałki kurczaka lub krewetki.
Możesz użyć gotowych kluseczek gnocchi – są również dobre i stanowią idealne rozwiązanie, gdy mamy mało czasu.
Schab w chrzanie
Przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
500 g schabu wieprzowego bez kości
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła,
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu lub tymianku (może być suszony)
3 łyżki chrzanu tartego SMAK
200 ml śmietany 12%
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.Podsmaż na rozgrzanej oliwie i maśle schab, aż się zrumieni. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego, wrzuć zgnieciony nieobrany czosnek, posiekaną na słupki cebulę, liście laurowe, rozmaryn i dopraw solą oraz pieprzem. Przykryj naczynie folią aluminiową, wstaw do piekarnika na środkową półkę i piecz przez 45 minut. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i przełóż na duży talerz. Przygotuj sos rozgniatając widelcem upieczone ząbki czosnku wyrzucając łupinę i mieszając z pozostałymi z pieczenia sokami. Dodaj śmietanę, wymieszaj całość, przelej przez sito do rondelka i zagotuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem tak jak lubisz. Pokrój schab ma 0,5cm plasterki polej sosem chrzanowym i podawaj z puree ziemniaczanym i liśćmi sałaty z winegretem.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN