Sałatka tajska
Składniki:
- 1 puszka sardynek w sosie pomidorowym (koniecznie takich)
- 1 łyżka świeżego imbiru pokrojonego w cienkie paski
- 2 drobno posiekane szalotki
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w słupki ok. 1 cm
- garść listków mięty
- 1 liść sałaty rzymskiej
- 1 drobno posiekana czerwona papryczka chili
- sok wyciśnięty z 2-3 limetek
- sól
Składniki wymieszać i podawać.
Grecka sałatka z pomarańczami i smażoną fetą
Składniki:
- 200 g twardego sera feta
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 czerwona cebula
- 1 sałata lodowa lub rzymska
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- kilkanaście czarnych oliwek kalamata (z pestkami)
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta suszonego oregano
- sól
Przygotowanie:
Ser pokroić w niewielka kostkę, opanierować w rozbełtanym jajku i mące. Usmażyć na rumiano na oleju i wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Do dużej miski wlać sok z cytryny, posolić, wymieszać, by rozpuścić sól i połączyć z oliwą i miodem. Pomarańcze obrać ze skórki (również białej) nad miską, by do niej ściekał sok, wkroić do miski cząstki. Dodać podartą sałatę, pokrojoną w paski cebulę, przekrojone na pół pomidorki, oliwki, wymieszać, posypać oregano, obłożyć usmażonym serem i podawać.
Sałatka z ananasem, groszkiem cukrowym, smażoną piersią kurczaka i kolendrą
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka z wolnego wybiegu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ananas
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 100 g groszku cukrowego
- sok z 3 limetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
- 1 pęczek natki kolendry
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Mięso zamarynować w posiekanym czosnku, sosie sojowym i jednej posiekanej papryczce chili, odstawić na godzinę. Usmażyć na oleju z obu stron na patelni grillowej, zdjąć z patelni, ostudzić, pokroić w plastry. Obranego ananasa pokroić w kawałki, ułożyć na półmisku wraz przekrojonym na połówki pomidorkami i groszkiem cukrowym, obłożyć plastrami kurczaka. W misce wymieszać sok z limetek, sos rybny i cukier (do rozpuszczenia cukru), dodać drobno posiekaną papryczkę chili i olej sezamowy, polać tym zawartość półmiska, obłożyć listkami kolendry i podawać.
Zobacz też:
- Ciekawe przepisy Darii Ładochy na dania z makaronem ryżowym
- Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
- Pyszne i proste przepisy na kotlety ziemniaczane i burgery warzywne
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat