Nie zastanawiaj się, jaki ryż na risotto wybrać, postaw na najpopularniejsze odmiany takie jak arborio czy carnaroli lub loto. Nadające się również do risotto odmiany ryżu mniej popularne to baldo (ryż turecki), vialone nano i roma. Ryż na risotto cechuje duża zawartość skrobi i kształt, który ułatwia równomierne ugotowanie ryżu.
Risotto – jaki ryż wybrać? Risotto ze zwykłego ryżu i risotto z brązowego ryżu
Ryż na risotto najlepiej wybierać spośród wymienionych odmian, by potrawa była zgodna z kanonem – al dente i kremowa jednocześnie. Risotto można też przygotować na bazie innego ryżu, jednak wówczas trzeba wziąć pod uwagę czas jego gotowania. Ryż basmati do risotto i inne ryże długoziarniste pozwalają na przyrządzenie dania sypkiego, nawet po dodaniu standardowych składników risotto, czyli masła i parmezanu, ryż nie stanie się kremowy .
Podobnie sprawa wygląda przy wyborze brązowego ryżu do risotto . Dodatkowo ryż brązowy gotuje się dwukrotnie dłużej niż zwykły ryż czy specjalny ryż do risotto, co trzeba wziąć pod uwagę, dobierając dodatki – by ich nie rozgotować, trzeba dodać je do garnka lub patelni w odpowiednim momencie.
Można też zrobić risotto z czerwonego ryżu lub czarnego , czyli rodzajów pochodzących z Azji, jeśli chce się zmienić smak tradycyjnego risotto, nadając mu orzechowego posmaku.
Jak przygotować ryż do risotto? Czy ryż do risotto się gotuje?
Do risotto ryż dodaje się surowy i suchy . Oznacza to, że nie trzeba go wcześniej gotować ani nie wolno go moczyć (żeby nie wypłukać skrobi, która nadaje risotto kremowości). Nawet robiąc risotto z innymi gatunkami ryżu, nie ma potrzeby ziaren płukać, moczyć ani gotować (o ile ryż nie jest zanieczyszczony).
Ryż do risotto gotuje się w trakcie robienia potrawy . Jeśli chcesz wiedzieć, jak ugotować ryż do risotto tak, by powstało z tego pyszne danie, wypróbuj sprawdzony przepis na risotto.
Ryż na risotto – przepis i wskazówki
To, ile ryżu na risotto potrzeba, zależy od liczby porcji , jaką chce się zrobić. Na każdą osobę powinno przypadać 100 gramów ryżu. W związku z tym od liczby porcji zależy też ilość bulionu – na 100 g ryżu najlepiej dodać 500 ml bulionu. Proporcje te dotyczą risotto wykonywanego z przeznaczonego do tej potrawy ryżu (okrągłego lub owalnego).
Składniki (na 2 porcje):
· 200 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto,
· 1 l bulionu drobiowego, cielęcego lub warzywnego,
· 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· 100 ml białego wytrawnego wina (można pominąć w wersji risotto dla dzieci),
· 40 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
· 50 g startego parmezanu lub grana padano.
Sposób przygotowania:
1. W garnku lub na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Opcjonalnie możesz dodać też ząbek czosnku, jeśli robisz np. risotto z cukinią.
2. Dodaj ryż do risotto i podsmaż go do momentu, aż ziarna staną się przezroczyste. Uważaj, żeby nie przypalić skrobi na dnie naczynia.
3. Dodaj białe wino i mieszaj dokładnie, aż ryż wchłonie całe wino.
4. Dodawaj po 1 chochli bulionu, ciągle mieszając risotto. Bulion powinien być bardzo gorący, można np. garnek z bulionem stale podgrzewać na kuchence w trakcie robienia potrawy.
5. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejną chochlę. Dodawaj bulion stopniowo i mieszaj risotto dopóki nie zużyjesz całego bulionu.
6. Risotto zestaw z ognia, gdy uzyskasz żądaną, kremową konsystencję.
7. Po 2 minutach dodaj masło i wymieszaj risotto aż masło się rozpuści, a następnie dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj.
8. Risotto podawaj gorące, możesz je posypać z wierzchu parmezanem.
Jeśli chcesz zrobić risotto z dodatkami , a nie wiesz, jaki ryż do risotto będzie najlepszy do wybranych składników, postaw na klasykę, czyli ryż arborio lub carnaroli. Dodatki typu warzywa, owoce morza czy mięso kurczaka można do risotto dodać tuż po zeszkleniu cebuli i przed dodaniem ryżu. Można te dodatki także usmażyć na oddzielnej patelni i dodać pod koniec gotowania risotto.
Ryż do risotto – gdzie kupić? Jaka jest jego cena?
Ryż do risotto można kupić w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Najpopularniejsze odmiany ryżu do risotto używane przez włoskich mistrzów kuchni dostępne są w marketach, np. w działach z włoskimi produktami, a także w sklepach specjalizujących się w imporcie oryginalnych włoskich produktów.
Ryż do risotto kosztuje nieco więcej niż zwykły ryż. Za 1 kg arborio trzeba zapłacić od około 10 do 20 zł. Z kolei cena innych odmian ryżu polecanych do risotto może wynosić od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych, np. ryż do risotto vialone nano kosztuje od około 30 zł wzwyż za 1 kg.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN