Jesienna szarlotka z rozgrzewającymi przyprawami
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 żółtka
- 1 jajko
Farsz jabłkowy
- 1 kg jabłek (szara reneta)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki budyniu wanilinowego
- opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto
Farsz orzechowy
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).
Dodać żółtka i wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 5 minut żeby cukier się skarmelizował.
Dodać sok z cytryny, cukier wanilinowy i gotować jabłka przez około 10-15 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.
Orzechy rozdrobnić w melakserze, dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę pomarańczową.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na tartę o średnicy 24 cm lub tortownicę 24 cm posmarować grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek, podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Dokleić brakujące miejsca.
Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki. Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i znów powycinać.
Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy, później wyłożyć jabłka. Na wierzchu rozłożyć gwiazdki. Brzegi ciasta i gwiazdki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut
Szybki domowy jabłecznik
- Farsz z jabłek
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1 cytryny i skóra otarta z 1/2 cytryny
Ciasto
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 190 g drobnego cukru
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Na patelnię włożyć 2 łyżki masła, włożyć jabłka, dodać cukier trzcinowy i cynamon i smażyć przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale pozostaną częściowo w kawałkach. Pod koniec dodać do jabłek sok z cytryny i skórę z cytryny.
Miękkie masło ubijamy z cukrem aż będzie jasne i puszyste (ok. 10 minut). Dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas dokładnie ubijając. W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli.
Do ubitego masła i żółtek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Dodać ubite białka i wymieszać szpatułką na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 21 cm x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę masy, następnie jabłka i przykryć je resztą masy, delikatnie je rozsmarowując.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut.
Szarlotka na francuskim cieście z masą kajmakową i konfiturą z pomarańczy
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie 1 szt.
- 3 zielone jabłka
- masa kajmakowa 1/2 puszki
- dwie łyżki konfitury pomarańczowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto francuskie położyć na blaszce do pieczenia o dowolnym kształcie koła lub prostokąta. Rozsmarować masę kajmakową zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Ułożyć plasterki jabłka na zakładkę i wstawić do piekarnika. Piec około 30 min na złoty kolor. Konfiturę z pomarańczy podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować wierzch jabłek po upieczeniu.
Autor: Anna Kobyłka