W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres
wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. więcej informacji i regulamin konkursu na
Orichiette pomidorowe z boczniakami i szpinakiem
Składniki:
700 g mąka
300 g semoliny
10 jaj
koncentrat pomidorowy
Kostka do makaronów Kucharek
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z semoliną. Wbijamy jajka i mieszamy wszystko razem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zagniatamy ciasto. W przypadku gdy ciasto jest zbyt twarde dodaj troszkę wody. Odstawiamy ciasto na bok, aby odpoczęło. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wypoczęte ciasto dzielimy na kawałki, toczymy małe ruloniki, które kroimy w plastry. Kciukiem zgniatamy środek każdego kółeczka tak, aby powstała muszelka. Makaron gotowy - do wody! Gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do makaronów Kucharek.
200 g boczniaków
150 g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 cebula
białe wino
50 ml białego wina
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
60 g orzeszków pini
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata
Przygotowanie:
Boczniaki pozbywamy stwardniałych części. Kapelusze układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Czosnek przesmażamy na oliwie z oliwek i taką aromatyczną oliwą polewamy grzyby i posypujemy rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na około 25 minut. Orzeszki piniowe delikatnie obrumieniamy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulkę, szklimy ją delikatnie i podlewamy winem. Następnie dodajemy szpinak, porwane boczniaki. Doprawiamy pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek smak lata. Jeżeli lubimy makaron w sosie śmietanowym, możemy ją dodać. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane muszelki, wszystko mieszamy i posypujemy prażonymi orzeszkami pini.
Kotlety mielone z serem i zwariowane puree z kapustą
Składniki:
300 g wieprzowiny mielonej
300 g wołowiny mielonej
1 łyżka musztardy dijon
270 g sera mozzarella
4 pomidory
1 jajko
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Czarny pieprz
Kumin, oregano
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięsa mielone mieszamy z jajkiem, natką pietruszki, przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem czarnym. Dodatkowo dodajemy kumin. Dla nadania soczystości mięsu, dodajemy około pół szklanki zimnej wody. Ser mozzarella i pomidory kroimy w kostkę, doprawiamy czarnym pieprzem i oregano. Z mięsa formujemy okrągłe kotlety, na środek kładziemy ser z pomidorami i składamy na pół. Smażymy na patelni.
1 młoda kapusta
1 kg ziemniaków
1 l mleka
100 g masła
szczypiorek
Kostka do ziemniaków Kucharek
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości z dodatkiem kostki do ziemniaków Kucharek. Kapustę szatkujemy i gotujemy w mleku na miękko. Odcedzamy kapustę, ziemniaki ubijamy na puree. Dodajemy do ziemniaków troszkę mleka z kapusty, masła i na koniec samą kapustę. Wszystko razem mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.
Smażone fileciki rybne na zielonych sałatach z sosem cytrynowym
Składniki:
500 g małych filetów z okonia
200 g mąki
Olej słonecznikowy do smażenia
Botwinka, rukola, szpinak, sałata rzymska
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Pieprz czarny
Sos:
Duże liście sałaty rzymskiej
100 g majonezu
50 g jogurtu naturalnego
20 g cukru
1 łyżka musztardy dijon
szczypiorek
sok z jednej cytryny
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z przyprawą uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem, umieszczamy wszystko w plastikowym worku i wkładamy fileciki rybne. Bez brudzenia siebie i stołu panierujemy fileciki i wrzucamy na rozgrzany olej. Robimy to zawsze tuz przed smażeniem. Sałatę rzymską pozbawiamy dużych liści, pozostawiamy same małe. Łączymy je z rukolą i liśćmi botwinki. Duże liście kroimy drobno i miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami. Upieczone filety rybne układamy na sałatach i polewamy sosem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN