Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie z Kucharkiem

Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowały w Dzień Dobry TVN Elżbieta Bagińska i jej siostra Mariola Sieńko.

W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres

wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. więcej informacji i regulamin konkursu na

Orichiette pomidorowe z boczniakami i szpinakiem

Składniki:

700 g mąka

300 g semoliny

10 jaj

koncentrat pomidorowy

Kostka do makaronów Kucharek

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z semoliną. Wbijamy jajka i mieszamy wszystko razem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zagniatamy ciasto. W przypadku gdy ciasto jest zbyt twarde dodaj troszkę wody. Odstawiamy ciasto na bok, aby odpoczęło. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wypoczęte ciasto dzielimy na kawałki, toczymy małe ruloniki, które kroimy w plastry. Kciukiem zgniatamy środek każdego kółeczka tak, aby powstała muszelka. Makaron gotowy - do wody! Gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do makaronów Kucharek.

200 g boczniaków

150 g świeżego szpinaku

4 ząbki czosnku

1 cebula

białe wino

50 ml białego wina

świeży rozmaryn

oliwa z oliwek

60 g orzeszków pini

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata

Przygotowanie:

Boczniaki pozbywamy stwardniałych części. Kapelusze układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Czosnek przesmażamy na oliwie z oliwek i taką aromatyczną oliwą polewamy grzyby i posypujemy rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na około 25 minut. Orzeszki piniowe delikatnie obrumieniamy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulkę, szklimy ją delikatnie i podlewamy winem. Następnie dodajemy szpinak, porwane boczniaki. Doprawiamy pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek smak lata. Jeżeli lubimy makaron w sosie śmietanowym, możemy ją dodać. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane muszelki, wszystko mieszamy i posypujemy prażonymi orzeszkami pini.

Kotlety mielone z serem i zwariowane puree z kapustą

Składniki:

300 g wieprzowiny mielonej

300 g wołowiny mielonej

1 łyżka musztardy dijon

270 g sera mozzarella

4 pomidory

1 jajko

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Czarny pieprz

Kumin, oregano

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięsa mielone mieszamy z jajkiem, natką pietruszki, przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem czarnym. Dodatkowo dodajemy kumin. Dla nadania soczystości mięsu, dodajemy około pół szklanki zimnej wody. Ser mozzarella i pomidory kroimy w kostkę, doprawiamy czarnym pieprzem i oregano. Z mięsa formujemy okrągłe kotlety, na środek kładziemy ser z pomidorami i składamy na pół. Smażymy na patelni.

1 młoda kapusta

1 kg ziemniaków

1 l mleka

100 g masła

szczypiorek

Kostka do ziemniaków Kucharek

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości z dodatkiem kostki do ziemniaków Kucharek. Kapustę szatkujemy i gotujemy w mleku na miękko. Odcedzamy kapustę, ziemniaki ubijamy na puree. Dodajemy do ziemniaków troszkę mleka z kapusty, masła i na koniec samą kapustę. Wszystko razem mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.

Smażone fileciki rybne na zielonych sałatach z sosem cytrynowym

Składniki:

500 g małych filetów z okonia

200 g mąki

Olej słonecznikowy do smażenia

Botwinka, rukola, szpinak, sałata rzymska

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Pieprz czarny

Sos:

Duże liście sałaty rzymskiej

100 g majonezu

50 g jogurtu naturalnego

20 g cukru

1 łyżka musztardy dijon

szczypiorek

sok z jednej cytryny

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z przyprawą uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem, umieszczamy wszystko w plastikowym worku i wkładamy fileciki rybne. Bez brudzenia siebie i stołu panierujemy fileciki i wrzucamy na rozgrzany olej. Robimy to zawsze tuz przed smażeniem. Sałatę rzymską pozbawiamy dużych liści, pozostawiamy same małe. Łączymy je z rukolą i liśćmi botwinki. Duże liście kroimy drobno i miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami. Upieczone filety rybne układamy na sałatach i polewamy sosem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości