Tagliatelle z bobem, groszkiem i fasolką szparagową
Skład:
500 g makaronu tagliatelle
200 g bobu
100 g zielonego groszku
200 g śmietanki 30-procentowej
100 g sera pleśniowego z zieloną pleśnią
1 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
sól do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie, a oddzielnie, w niewielkiej ilości wody bób oraz pokrojoną na około 3 centymetrowe kawałki fasolkę szparagową. Gotować dość krótko, by były lekko twarde. Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy się lekko przyrumienią, dodać podgotowany bób, fasolkę oraz groszek. Całość dusić na małym ogniu pod pokrywką 3-4 minuty. Następnie dodać śmietankę, pokruszony ser, pieprz i sól do smaku. Gdy ser się rozpuści, dorzuć ugotowany makaron i całość delikatnie wymieszać
Chleb marokański
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej graham
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
1/3 kostki drożdży
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
woda do zrobienia ciasta
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z cukrem, dolać 1 szklankę wody i dodać 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Mąki wymieszać z solą i oliwą, dodać zaczyn drożdżowy i tyle wody, aby wyrobić miękkie i sprężyste ciasto. Formować kulki wielkości piłki tenisowej i rozwałkować je na placki grubości około 1 cm. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, Po tym czasie placki jeszcze raz spłaszczyć palcami i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem. w Temperaturze 230 stopni C upiec na złotobrązowo.
Kruche ciasteczka z masą migdałową i musem malinowym
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mielonych migdałów
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
75 g masła
2 łyżki śmietanki 30-procentowej
małe foremki do babeczek
masa migdałowa:
1 szklanka mielonych migdałów
25 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
1/8 szklanki śmietanki 30-procentowej
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g świeżych lub mrożonych malin
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki. Połączyć wszystkie składniki masy migdałowej. Maliny udusić z cukrem, aż zamienią się w mus. Ciasto z lodówki delikatnie rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać kółka, wylepić nimi foremki do babeczek. Piec w temperaturze 180 stopni C na złotobrązowo. Do każdej babeczki włożyć odrobinę dżemu malinowego i na wierzch trochę masy migdałowej. Piec w temperaturze 180 stopni C na złoto.
Pasta z tofu
Składniki:
1 kostka tofu (ok. 200 g); najlepiej miękkiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 pęczek pietruszki
sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Tofu rozdrobnić widelcem u dusić na oliwie około 5 minut. Zmiksować w blenderze na jednolitą masę, dodać olej sezamowy, poszatkowaną natkę pietruszki i sos sojowy do smaku.
Bruschetta z pietruszkowym Pesto
Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
3 wyciśnięte ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
1 szklanka oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn
1/3 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
grahamki opieczone na suchej patelni
Przygotowanie:
Pestki dyni zmielić w młynku do kawy, wymieszać z poszatkowaną pietruszką, czosnkiem, skórką z cytryny, oliwą i sokiem z cytryny. Całość zmiksować w blenderze w jednolitą masę. Podawać z grahamkami i pomidorami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN