Ciastka, sorbety i lody - słodkie przepisy Beaty Kartowicz

Jak poradzić sobie z falą upałów? Odpowiedź jest prosta - LODY! W Dzień Dobry TVN przepisy na lody bananowe, z awokado i truskawkowe z mascarpone zaproponowała Beata Kartowicz. Do lodów możemy też dodać pyszne kruche ciasteczka!

Lody bananowe z gorzką czekoladą

Składniki:

  • 2 nieduże banany (ok. 200 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Banany zmiksować z połową cukru pudru i mlekiem. Śmietankę delikatnie ubić z pozostałym cukrem pudrem. Dodać banany. Wstawić do lodówki. Jeżeli robimy lody za pomocą maszyny do lodów należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Pod koniec kręcenia dodać posiekaną czekoladę.

Zobacz też: Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony >>> 

Jeżeli nie posiadamy maszyny, dodajemy posiekaną czekoladę do lodów. Przełożyć lody do pojemnika i schować do zamrażalki na kilka godzin.

Lody z awokado

Składniki:

  • 2 dojrzałe i miękkie awokado
  • puszka mleka skondensowanego
  • pół szklanki syropu klonowego
  • sok z 1 limonki
  • 1/3 szklanki posiekanej czekolady

Przygotowanie:

Awokado pokroić na mniejsze kawałki i zgnieść widelcem. Dodać mleko, syrop i sok z limonki. Zmiksować na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę. Przełożyć lody do pojemnika i schować do zamrażalki na kilka godzin. Jeżeli używamy maszyny do robienia lodów należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi.

Zobacz też: W kuchni DDTVN: Joanna Jędrzejczyk i Jan Paszkowski serwują swoje popisowe dania >>>

Lody truskawkowe z mascarpone

Składniki :

  • pół kg truskawek
  • 50 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Truskawki umyć i usunąć szypułki, włożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Schłodzić przez 6 godzin. Jeżeli robimy lody za pomocą maszyny, należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi.

Zobacz też: Skala Scoville’a – jakie są najostrzejsze papryki na świecie? >>>

Sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • pół szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Cukier, sok z cytryny, wodę podgrzewać w rondelku, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić

Umyć truskawki i usunąć szypułki. Zmiksować na gładką masę.

Do masy truskawkowej wlać syrop z cukru. Całość zamieszać i przelać do pojemnika. Po 2 godzinach wyjąć pojemnik i zamieszać lody (np. blender ręczny). Mieszać lody jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach. Po każdym mieszaniu lody od razu odkładać do zamrażalnika.

 Ciastka czekoladowe

Składniki:

  • 60 g masła
  • 200 g czekolady - lekko gorzkiej (deserowej, 50% kakao) lub gorzkiej (ok. 60% kakao)
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Pokrojone masło włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać 150 g połamanej na kosteczki czekolady i mieszając roztopić. Odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ubijać z dodatkiem cukru na puszystą masę . Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę czekolady pokrojonej w kosteczkę oraz posiekane orzechy (opcjonalnie). Wymieszać i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut. Ciastka zastygną po ostudzeniu.

Kruche ciastka

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Masło utrzeć razem z cukrem. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Ciasto podzielić na 3 części. Kolejno rozwałkowywać na grubość około 3 mm, podsypując mąką. Resztę ciasta trzymać w lodówce. Wyciąć dowolne kształty i piec przez 15 min na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!