Lody bananowe z gorzką czekoladą
Składniki:
- 2 nieduże banany (ok. 200 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 400 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Banany zmiksować z połową cukru pudru i mlekiem. Śmietankę delikatnie ubić z pozostałym cukrem pudrem. Dodać banany. Wstawić do lodówki. Jeżeli robimy lody za pomocą maszyny do lodów należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Pod koniec kręcenia dodać posiekaną czekoladę.
Zobacz też: Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony >>>
Jeżeli nie posiadamy maszyny, dodajemy posiekaną czekoladę do lodów. Przełożyć lody do pojemnika i schować do zamrażalki na kilka godzin.
Lody z awokado
Składniki:
- 2 dojrzałe i miękkie awokado
- puszka mleka skondensowanego
- pół szklanki syropu klonowego
- sok z 1 limonki
- 1/3 szklanki posiekanej czekolady
Przygotowanie:
Awokado pokroić na mniejsze kawałki i zgnieść widelcem. Dodać mleko, syrop i sok z limonki. Zmiksować na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę. Przełożyć lody do pojemnika i schować do zamrażalki na kilka godzin. Jeżeli używamy maszyny do robienia lodów należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi.
Zobacz też: W kuchni DDTVN: Joanna Jędrzejczyk i Jan Paszkowski serwują swoje popisowe dania >>>
Lody truskawkowe z mascarpone
Składniki :
- pół kg truskawek
- 50 g cukru
- sok z połowy cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki, włożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Schłodzić przez 6 godzin. Jeżeli robimy lody za pomocą maszyny, należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi.
Zobacz też: Skala Scoville’a – jakie są najostrzejsze papryki na świecie? >>>
Sorbet truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek
- pół szklanki cukru
- sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Cukier, sok z cytryny, wodę podgrzewać w rondelku, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić
Umyć truskawki i usunąć szypułki. Zmiksować na gładką masę.
Do masy truskawkowej wlać syrop z cukru. Całość zamieszać i przelać do pojemnika. Po 2 godzinach wyjąć pojemnik i zamieszać lody (np. blender ręczny). Mieszać lody jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach. Po każdym mieszaniu lody od razu odkładać do zamrażalnika.
Ciastka czekoladowe
Składniki:
- 60 g masła
- 200 g czekolady - lekko gorzkiej (deserowej, 50% kakao) lub gorzkiej (ok. 60% kakao)
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Pokrojone masło włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać 150 g połamanej na kosteczki czekolady i mieszając roztopić. Odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ubijać z dodatkiem cukru na puszystą masę . Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę czekolady pokrojonej w kosteczkę oraz posiekane orzechy (opcjonalnie). Wymieszać i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut. Ciastka zastygną po ostudzeniu.
Kruche ciastka
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło utrzeć razem z cukrem. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Ciasto podzielić na 3 części. Kolejno rozwałkowywać na grubość około 3 mm, podsypując mąką. Resztę ciasta trzymać w lodówce. Wyciąć dowolne kształty i piec przez 15 min na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje