Krem z pora i ziemniaków - przepis
Składniki:
- 60 g masła
- 4 duże pory (białe i jasnozielone części)
- 6 ziemniaków średniej wielkości (ok.1kg)
- 3 ząbki czosnku
- 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 liście laurowe
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz czarny oraz sól do smaku
Do serwowania:
- szczypiorek
- ser gorgonzola
Krem z pora i ziemniaków - sposób przygotowania
- Do dużego garnka wkładamy masło i kiedy się rozpuści, dodajemy pokrojony w piórka por, posiekany czosnek oraz liście laurowe. Całość szklimy ok. 10 min.
- Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek, sól i pieprz i całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Po ok. 15 minutach wyciągamy z garnka liście laurowe i całość blendujemy. Stawiamy na ogniu, dodajemy śmietankę i w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zupę wlewamy na talerz, dodajemy kilka kawałków pokruszonego sera gorgonzola oraz posiekany szczypiorek.
Zobacz także:
- Konfitura z cebuli. Idealna do kanapek, burgerów i serów
- Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: AlexPro9500/Getty Images
podziel się: