Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Krem z pora i ziemniaków – przepis Grzegorza Zawieruchy

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Zupa brokułowo-serowa

Niedoceniony por ma w sobie ponad 80 różnych substancji odżywczych. Warto sięgać po to warzywo w kuchni. Tak też zrobił Grzegorz Zawierucha, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował krem z pora i ziemniaków. Sprawdź przepis.

Krem z pora i ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 60 g masła
  • 4 duże pory (białe i jasnozielone części)
  • 6 ziemniaków średniej wielkości (ok.1kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz czarny oraz sól do smaku

Do serwowania:

  • szczypiorek
  • ser gorgonzola

Krem z pora i ziemniaków - sposób przygotowania

  1. 1Do dużego garnka wkładamy masło i kiedy się rozpuści, dodajemy pokrojony w piórka por, posiekany czosnek oraz liście laurowe. Całość szklimy ok. 10 min.
  2. 2Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek, sól i pieprz i całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. 3Po ok. 15 minutach wyciągamy z garnka liście laurowe i całość blendujemy. Stawiamy na ogniu, dodajemy śmietankę i w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. 4Zupę wlewamy na talerz, dodajemy kilka kawałków pokruszonego sera gorgonzola oraz posiekany szczypiorek.

Zobacz także:

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: AlexPro9500/Getty Images

Pozostałe wiadomości