Krem z pora i ziemniaków – przepis Grzegorza Zawieruchy

Zupa brokułowo-serowa
Zupa krem brokułowa serowa - pyszny szybki przepis
Źródło: AlexPro9500/Getty Images
Niedoceniony por ma w sobie ponad 80 różnych substancji odżywczych. Warto sięgać po to warzywo w kuchni. Tak też zrobił Grzegorz Zawierucha, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował krem z pora i ziemniaków. Sprawdź przepis.

Krem z pora i ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 60 g masła
    • 4 duże pory (białe i jasnozielone części)
      • 6 ziemniaków średniej wielkości (ok.1kg)
        • 3 ząbki czosnku
          • 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
            • 200 ml śmietanki kremówki
              • 3 liście laurowe
                • kilka gałązek świeżego tymianku
                  • pieprz czarny oraz sól do smaku

                    Do serwowania:

                    • szczypiorek
                      • ser gorgonzola

                        Krem z pora i ziemniaków - sposób przygotowania

                        1. Do dużego garnka wkładamy masło i kiedy się rozpuści, dodajemy pokrojony w piórka por, posiekany czosnek oraz liście laurowe. Całość szklimy ok. 10 min.
                          1. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek, sól i pieprz i całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
                            1. Po ok. 15 minutach wyciągamy z garnka liście laurowe i całość blendujemy. Stawiamy na ogniu, dodajemy śmietankę i w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                              1. Zupę wlewamy na talerz, dodajemy kilka kawałków pokruszonego sera gorgonzola oraz posiekany szczypiorek.

                                Zobacz także:

                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                Źródło zdjęcia głównego: AlexPro9500/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości