Jeżeli chcesz przygotować szybki obiad, masz filet z kurczaka i zastanawiasz się, co z innego przyrządzić, wypróbuj filet w cieście francuskim. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznych filetów w panierce – smaczna i prosta!
Przepis na filet w cieście francuskim
Filet często gości na naszych stołach, ale w połączeniu z ciastem francuskim, które kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, pojawia się już zdecydowanie rzadziej. A szkoda, bo jest to naprawdę doskonałe połączenie. Filet w cieście francuskim ma wielu zwolenników – może do nich dołączysz? Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis na filet w cieście francuskim, a także dwa warianty tego dania.
Filet w cieście francuskim dla 2 osób.
Czas przyrządzenia ok. 50 min.
Składniki:
- 500 g fileta,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ew. po szczypcie innych ulubionych przypraw do kurczaka,
- jajko,
- ciasto francuskie.
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy filety z kurczaka, następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz ulubionymi przyprawami. Odkładamy.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy w niej dwa duże kawałki ciasta francuskiego.
- Na środku jednego i drugiego kawałka ciasta układamy filety w taki sposób, aby wokół nich znajdowało się jeszcze sporo ciasta.
- Boki ciasta przekrawamy w paski, które następnie zawijamy w warkocz, tak aby ukryć pod ciastem filety.
- Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, na ok. 40 minut.
Filet w cieście francuskim z pieczarkami lub szpinakiem
Aby przyrządzić filet w cieście francuskim z pieczarkami lub ze szpinakiem, nie trzeba poświęcać znacznie więcej czasu na przygotowanie, niż podczas przyrządzania wersji klasycznej. Zarówno pieczarki, jak i szpinak nie są wymagające w obróbce, a farsz można przyrządzić bardzo szybko.
Składniki potrzebne do przygotowania farszu pieczarkowego:
- 2 łyżki masła,
- 10 pieczarek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Składniki potrzebne do przygotowania farszu szpinakowego:
- 100 g szpinaku,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta pieprzu.
W obydwu przypadkach przyrządzenie farszu jest bardzo proste:
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy pokrojone pieczarki/posiekany szpinak (lub w całości).
- Podpiekamy, co jakiś czas mieszając. Uważamy, aby nic nie przywarło i się nie przypaliło.
- Doprawiamy do smaku przygotowanymi przyprawami.
Farsz gotowy!
Farsz umieszczamy w filetach, wykonując w nich wcześniej “kieszonki”. Filet po prostu można przeciąć, jednak nie do końca i wypełnić farszem. Kolejne kroki są dokładnie takie same, jak w przepisie klasycznym.
Zarówno filet w cieście francuskim z pieczarkami, jak i filet w cieście francuskim ze szpinakiem, można podawać na ciepło i na zimno. Podając go na ciepło, świetnie komponuje się z ziemniaczkami i różnymi surówkami. Można podawać go również bez ziemniaków, np. z lekką sałatką. Jeżeli decydujemy się na filet w cieście francuskim na zimno, możemy go pokroić (jego wnętrze powinno się bardzo ładnie prezentować) i podawać w towarzystwie sosów, np. czosnkowego lub tysiąca wysp.
Składniki, z jakich wykonasz farsz, są dowolne – można wykorzystywać suszone pomidory, ale też pomidory świeże. Doskonale w farszu sprawdzi się ser – zarówno solo, jak i ze szpinakiem lub z pieczarkami albo w towarzystwie innych rodzajów sera.
Filet z kurczaka – dlaczego warto go jeść?
Warto wymyślać nowe przepisy i eksperymentować w kuchni z kurczakiem. Dlaczego? Ponieważ mięso kurczaka należy do mięs zdrowych. Jest idealne dla osób chcących utrzymać wagę, ale nie tylko. Kurczak jest źródłem białka, dostarcza koenzym Q10, jest niskokaloryczny, lekkostrawny i dostarcza witaminy z grupy B. Oczywiście mięso z kurczaka ma również inne zalety: jest smaczne, dzieci zazwyczaj lubią ten rodzaj mięsa, a przede wszystkim można przyrządzić je w krótkim czasie – nie jest bardzo wymagające. Kurczaka warto jeść i warto z nim eksperymentować, aby nie znudził się w postaci klasycznych dań. Kurczak ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę: można łączyć go z różnymi smakami: słodkimi, ostrymi, kwaśnymi. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie klasycznych ziemniaków, ale też w sałatkach i solo. Możliwości wykorzystania kurczaka są niemal nieograniczone!
Zobacz także: Kurczak w cieście francuskim – przygotowanie dania
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: James de Wall / Getty Images