Przepis na filet w cieście francuskim – klasyka w doskonałym wydaniu

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Filet w cieście francuskim ma trzy zalety: jest to danie smaczne, bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo w przyrządzeniu. Z pewnością liczy się również to, że nie wymaga wielkich nakładów. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś filet w cieście francuskim – najwyższa pora!

Jeżeli chcesz przygotować szybki obiad, masz filet z kurczaka i zastanawiasz się, co z innego przyrządzić, wypróbuj filet w cieście francuskim. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznych filetów w panierce – smaczna i prosta!

Przepis na filet w cieście francuskim

Filet często gości na naszych stołach, ale w połączeniu z ciastem francuskim, które kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, pojawia się już zdecydowanie rzadziej. A szkoda, bo jest to naprawdę doskonałe połączenie. Filet w cieście francuskim ma wielu zwolenników – może do nich dołączysz? Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis na filet w cieście francuskim, a także dwa warianty tego dania. 

Filet w cieście francuskim dla 2 osób.

Czas przyrządzenia ok. 50 min.

Składniki:

  • 500 g fileta,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ew. po szczypcie innych ulubionych przypraw do kurczaka,
  • jajko,
  • ciasto francuskie.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy filety z kurczaka, następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz ulubionymi przyprawami. Odkładamy.
  2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy w niej dwa duże kawałki ciasta francuskiego.
  3. Na środku jednego i drugiego kawałka ciasta układamy filety w taki sposób, aby wokół nich znajdowało się jeszcze sporo ciasta.
  4. Boki ciasta przekrawamy w paski, które następnie zawijamy w warkocz, tak aby ukryć pod ciastem filety.
  5. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, na ok. 40 minut.

Filet w cieście francuskim z pieczarkami lub szpinakiem

Aby przyrządzić filet w cieście francuskim z pieczarkami lub ze szpinakiem, nie trzeba poświęcać znacznie więcej czasu na przygotowanie, niż podczas przyrządzania wersji klasycznej. Zarówno pieczarki, jak i szpinak nie są wymagające w obróbce, a farsz można przyrządzić bardzo szybko.

Składniki potrzebne do przygotowania farszu pieczarkowego:

  • 2 łyżki masła,
  • 10 pieczarek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki potrzebne do przygotowania farszu szpinakowego:

  • 100 g szpinaku,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta pieprzu.

W obydwu przypadkach przyrządzenie farszu jest bardzo proste:

  1. Na patelni rozpuszczamy masło.
  2. Dodajemy pokrojone pieczarki/posiekany szpinak (lub w całości).
  3. Podpiekamy, co jakiś czas mieszając. Uważamy, aby nic nie przywarło i się nie przypaliło.
  4. Doprawiamy do smaku przygotowanymi przyprawami.

Farsz gotowy!

Farsz umieszczamy w filetach, wykonując w nich wcześniej “kieszonki”. Filet po prostu można przeciąć, jednak nie do końca i wypełnić farszem. Kolejne kroki są dokładnie takie same, jak w przepisie klasycznym. 

Zarówno filet w cieście francuskim z pieczarkami, jak i filet w cieście francuskim ze szpinakiem, można podawać na ciepło i na zimno. Podając go na ciepło, świetnie komponuje się z ziemniaczkami i różnymi surówkami. Można podawać go również bez ziemniaków, np. z lekką sałatką. Jeżeli decydujemy się na filet w cieście francuskim na zimno, możemy go pokroić (jego wnętrze powinno się bardzo ładnie prezentować) i podawać w towarzystwie sosów, np. czosnkowego lub tysiąca wysp.

Składniki, z jakich wykonasz farsz, są dowolne – można wykorzystywać suszone pomidory, ale też pomidory świeże. Doskonale w farszu sprawdzi się ser – zarówno solo, jak i ze szpinakiem lub z pieczarkami albo w towarzystwie innych rodzajów sera.

Filet z kurczaka – dlaczego warto go jeść?

Warto wymyślać nowe przepisy i eksperymentować w kuchni z kurczakiem. Dlaczego? Ponieważ mięso kurczaka należy do mięs zdrowych. Jest idealne dla osób chcących utrzymać wagę, ale nie tylko. Kurczak jest źródłem białka, dostarcza koenzym Q10, jest niskokaloryczny, lekkostrawny i dostarcza witaminy z grupy B. Oczywiście mięso z kurczaka ma również inne zalety: jest smaczne, dzieci zazwyczaj lubią ten rodzaj mięsa, a przede wszystkim można przyrządzić je w krótkim czasie – nie jest bardzo wymagające. Kurczaka warto jeść i warto z nim eksperymentować, aby nie znudził się w postaci klasycznych dań. Kurczak ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę: można łączyć go z różnymi smakami: słodkimi, ostrymi, kwaśnymi. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie klasycznych ziemniaków, ale też w sałatkach i solo. Możliwości wykorzystania kurczaka są niemal nieograniczone!

Zobacz także: Kurczak w cieście francuskim – przygotowanie dania

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości