Kurczak w cieście francuskim – przygotowanie dania

Pierś z kurczaka polewana olejem
Fot. invizbk / Getty Images
Kurczak w cieście francuskim doskonale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Na pierwszy rzut oka nie wygląda jak kurczak – goście mogą być zaskoczeni. Jeżeli znudziły się nam klasyczne pomysły na kurczaka, warto wypróbować przepisy kulinarne na kurczaka w cieście francuskim.

Kurczak w cieście francuskim z pieczarkami , kurczak w cieście francuskim z mozzarellą, kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem wymieniać można długo. Możliwości przyrządzania kurczaka jest wiele, a każde z dań smakuje wyśmienicie. Oto niektóre z nich.

Kurczak w cieście francuskim – przepis klasyczny

Ciasto francuskie kojarzymy zazwyczaj z deserem, jednak można je wykorzystywać do przyrządzania wielu dań – również mięsnych. Świetnie łączy się przede wszystkim z kurczakiem. Jest to danie nie wymagające czasu ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Ponadto kurczak w cieście francuskim łączy doskonały smak i wygląd. Aby go zrobić, potrzebujemy:

· 1 filet z kurczaka,

· 1 żółtko,

· 1 łyżkę mleka,

· 2 łyżki masła,

· 1 ząbek czosnku,

· przyprawy: sól, pieprz i inne – w zależności od indywidualnych preferencji.

Jest to przepis klasyczny, więc nie przewiduje żadnych dodatków. Jednak bardzo często przyrządza się kurczaka w tej wersji z uzupełniającymi składnikami.

Przygotowanie:

· Filety dokładnie myjemy i dzielimy na 2 części (przy filetach podwójnych), nacieramy pieprzem, solą oraz ulubionymi przyprawami, np. słodką papryką.

· Łączymy masło ze startym czosnkiem, a następnie nacieramy filety powstałą masą.

· Przygotowujemy blachę, na której umieszczamy papier do pieczenia. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Mają być takiej wielkości, aby na każdym zmieścił się przygotowany filet, a dookoła pozostawało wolne miejsce.

· Przekładamy filet na ciasto francuskie, a następnie po bokach z obydwu stron wykonujemy nożem nacięcia: mają utworzyć się paski, które następnie będziemy zawijać z jednej i z drugiej strony tak, aby stykały się na filecie i tworzyły warkocz.

· Całość smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.

· Tak przygotowanego kurczaka na blasze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.

· Po upłynięciu wskazanego czasu danie jest gotowe do spożycia.

Kurczak w cieście francuskim – wiele wariantów

Kurczak w cieście francuskim może mieć być przygotowany na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakimi składnikami dysponujemy lub na co mamy ochotę. Wystarczy, że w każdym filecie, a dokładnie w najgrubszej jego części, utworzymy „kieszeń”, którą później będziemy faszerować poszczególnymi dodatkami. I tak, jeżeli kieszeń uzupełnimy szpinakiem, będzie kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem , a jeśli włożymy do niej pieczarki – kurczak w cieście francuskim z pieczarkami . Tego rodzaju kombinacji można stworzyć wiele: kurczak w cieście francuskim z serem , z suszonymi pomidorami , z warzywami . Można również pomieszać składniki – wtedy powstanie kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i serem , z serem i pieczarkami itd..

Eksperymenty są jak najbardziej wskazane. Jeżeli nie udaje się zrobić odpowiedniej kieszeni, np. filet jest zbyt cienki, można zdecydować się na rozbicie go, ułożenie na nim farszu i zawinięcie w roladkę, a następnie wypełnienie mięsem ciasta francuskiego.

Jako farsz możemy wykorzystać:

· szpinak,

· ser żółty,

· ser fetę,

· ser mozzarellę,

· suszone pomidory,

· pieczarki,

· brokuły,

· mieszanki warzyw

i wiele, wiele innych składników – ograniczać może nas jedynie wyobraźnia!

Kurczak w cieście – z czym podawać?

Kurczak w cieście francuskim wygląda wyśmienicie. Na przyjęciu warto go pokroić i po prostu postawić jako przekąskę lub zaserwować go jako danie główne. Z czym go podawać? Może znaleźć się oczywiście w towarzystwie ziemniaków albo wyłącznie z samymi warzywami – w kwestii wyboru panuje pełna dowolność. Oczywiście, można zdecydować się również na przyrządzenie sosu i podanie z nim kurczaka.

Danie to prezentuje się naprawdę wyśmienicie. Choć wydaje się na początku skomplikowane do wykonania, to jednak przyrządza się je szybko. Największym problemem okazuje się stworzenie warkocza – za pierwszym razem faktycznie może przysporzyć problemu, nie należy się jednak zrażać pojedynczymi niedociągnięciami.

Kurczak w cieście na pewno nie znudzi się, tym bardziej, że można stworzyć tak wiele jego wariantów. Warto również puścić wodze fantazji i skomponować swój własny przepis na farsz.

Zobacz film: Filety z kurczaka w rozmarynowej panierce. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana