Ulubione danie Wojciecha Kasprowicza
Od dziecka uwielbiałem placki ziemniaczane. Ze śmietaną, jogurtem, z gulaszem, z sosem grzybowym albo nawet bez niczego. Ale chyba ulubiona wersja to wersja z sosem pieczarkowym i kurczakiem. Mój przepis na to danie z dodatkiem rozmarynu oraz świeżej pietruszki podkręca zwykłe placki do poziomu, którego nie powstydziłby się żaden MasterChef
- zapewnia Wojtek.
Placki ziemniaczane - przepis Wojciecha Kasprowicza
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 szalotki/1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sos:
- 500 g pieczarek
- 200-300 g piersi z kurczaka
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 200 ml mleka 3,2 proc.
- pietruszka
- rozmaryn
- sól, pieprz
- masło
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Placki: ziemniaki, cebule i czosnek obierz, a następnie zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj szczyptę soli, a następnie odstaw na ok. 30 min. na bok, aby ziemniaki puściły wodę. Odsącz dokładnie wodę ze startych składników, a następnie dodaj do nich kolejno jajka i mąkę doprawiając całość 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki, aż do ich zarumienienia. Placki smaż na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Żeby miały równy kształt, można użyć metalowego ringu do nakładania ich na patelnię.
Sos: pieczarki umyj i pokrój w paski. Kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i pieprzem. Świeżą pietruszkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pieczarki i smaż je ok. 3-5 min. Podsmażone pieczarki zalej śmietanką i mlekiem - całość dopraw sporą szczyptą suszonego rozmarynu (możesz rozetrzeć w dłoni uwalniając więcej smaku). Następnie do sosu dodaj kurczaka i zredukuj sos (kurczak w tym czasie się ugotuje). Kiedy będzie już zredukowany, dodaj posiekaną wcześniej pietruszkę.
Teraz wystarczy ułożyć usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu placki, polać je sosem, udekorować natką pietruszki i zjeść ze smakiem.
Szymon Czerwiński i jego domowe hot-dogi. Zobacz, co proponuje uczestnik MasterChefa:
Zobacz także:
- Rafał i Grzegorz Zawieruchowie i ich przepisy na potrawy z kultowych filmów
- Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Aleksandra Lewandowska
Źródło: Wojciech Kasprowicz