Dziecinnie proste pierogi, czyli przepisy Piotra Kucharskiego

Ruskie i z truskawkami, dziecinnie proste, idealne na wiosnę. Przebój polskiej kuchni, czyli pierogi jak marzenie przygotowuje Piotr Kucharski.

Wiosenne ruskie pierogi

Składniki:

Farsz:

  • 300 g ziemniaków
  • 250 g tłustego twarogu
  • 50 g twardego, dojrzewającego sera
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • garść rukoli
  • sól i pieprz

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g gorącej wody

Przygotowanie:

Farsz:

Ziemniaki upiecz lub ugotuj w skórkach, obierz i przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Dodaj starty na drobnej tarce ser dojrzewający, szczypiorek i posiekaną rukolę. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.

Ciasto:

Mąkę i sól wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podać z masłem lub z podsmażonymi zielonymi szparagami lub pesto z listków rzodkiewki.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Pesto z listków rzodkiewki i pietruszki

Składniki:

  • 20 g podprażonych orzeszków pinii, obranych migdałów, orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika
  • 25 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g listków bazylii/rukoli/natki pietruszki
  • 80 ml oliwy
  • duża szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zmiksować w malakserze orzechy lub migdały, ser, czosnek i sok z cytryny. Dodać listki ziół i oliwę, przyprawić. Zmiksować na pastę. Przełożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek. Wstawić do lodówki. Po każdym użyciu zalać oliwą, aby odciąć dopływ powietrza. Dzięki temu pesto się nie utleni i nie zepsuje tak szybko.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Farsz:

  • 500 g truskawek
  • 50-80 g bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g gorącej wody

Sposób przygotowania:

Truskawki pokroić na małe kawałki, wymieszać z bułką tartą i cukrem.

Ciasto:

Mąkę i sól wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podawać z cukrem miętowo-cytrynowym i kwaśną śmietaną.

Cukier miętowo-cytrynowy

Składniki:

  • 100 g cukru
  • mała garść listków mięty
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Cukier utrzeć z miętą i skórką cytryny w moździerzu aż nabierze jednolitego koloru. Przełożyć na płaską blaszkę i postawić na słońcu, aby się wysuszył.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości