Wiosenne ruskie pierogi
Składniki:
Farsz:
- 300 g ziemniaków
- 250 g tłustego twarogu
- 50 g twardego, dojrzewającego sera
- 1 cebula
- olej do smażenia
- pęczek posiekanego szczypiorku
- garść rukoli
- sól i pieprz
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 250 g gorącej wody
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki upiecz lub ugotuj w skórkach, obierz i przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Dodaj starty na drobnej tarce ser dojrzewający, szczypiorek i posiekaną rukolę. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.
Ciasto:
Mąkę i sól wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podać z masłem lub z podsmażonymi zielonymi szparagami lub pesto z listków rzodkiewki.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pesto z listków rzodkiewki i pietruszki
Składniki:
- 20 g podprażonych orzeszków pinii, obranych migdałów, orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika
- 25 g parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 50 g listków bazylii/rukoli/natki pietruszki
- 80 ml oliwy
- duża szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Zmiksować w malakserze orzechy lub migdały, ser, czosnek i sok z cytryny. Dodać listki ziół i oliwę, przyprawić. Zmiksować na pastę. Przełożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek. Wstawić do lodówki. Po każdym użyciu zalać oliwą, aby odciąć dopływ powietrza. Dzięki temu pesto się nie utleni i nie zepsuje tak szybko.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pierogi z truskawkami
Składniki:
Farsz:
- 500 g truskawek
- 50-80 g bułki tartej
- 2 łyżki cukru
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 250 g gorącej wody
Sposób przygotowania:
Truskawki pokroić na małe kawałki, wymieszać z bułką tartą i cukrem.
Ciasto:
Mąkę i sól wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podawać z cukrem miętowo-cytrynowym i kwaśną śmietaną.
Cukier miętowo-cytrynowy
Składniki:
- 100 g cukru
- mała garść listków mięty
- skórka otarta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier utrzeć z miętą i skórką cytryny w moździerzu aż nabierze jednolitego koloru. Przełożyć na płaską blaszkę i postawić na słońcu, aby się wysuszył.
Zobacz też:
- Joanna Przetakiewicz zdradza przepis stulecia: "To moje ukochane danie z dzieciństwa, kojarzy mi się z niedzielami"
- Jak zrobić granolę w domu? Propozycje podania
- Pyszne i proste przepisy na kotlety ziemniaczane i burgery warzywne
Autor: Luiza Bebłot