Składniki:
2 szyjki z kaczki
2 razy szponder wołowy
4 udka z kurczaka
200 g udźca wołowego
3 cm imbiru obranego
5 szalotek
Głowka czosnku
15 goździków
2 laski cynamonu
2 gwiazki anyżu
2 papryczki chilli
2 trawy cytrynowe zmiażdżone i obrane ze skórki
4 liście limonki kaffir (opcjonalnie)
10 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 łyżek sosu sojowego
Biała część pora
2 strąki selera naciowego
1 pęczek zielonej pietruszki
3 marchewki
1/2 selera
1/2 pęczka kolendry
Makaron ryżowy 3 mm namoczony w zimnej wodzie
Sól do smaku (około 1 łyżeczka)
Sok z 2 limonek
Do podania:
Kiełki fasoli mung
Papryczka chilli
Drobno posiekany szczypiorek
Sezam
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wstaw całe mięso na 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Następnie przełóż do garnka z gorącą wodą.
Dodaj warzywa korzeniowe wraz z wszystkimi przyprawami z wyjątkiem świeżej kolendry.
Gotuj na wolnym ogniu około 2–3 godzin.
W połowie gotowania wyciągnij anyż, cynamon i goździki, by zupa nie stała się gorzka.
Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i trzymaj pod przykryciem około 30 minut.
Podawaj zupę z makaronem, chilli, sezamem, szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN