Sok warzywny z imbirem
Składniki:
1 ogórek zielony
kawałek korzenia imbiru
20 g po obraniu
4 gałązki selera naciowego
100 g kiełków lucerny
3 gałązki pietruszki
1 marchew
Przygotowanie:
Ogórek, marchew oraz imbir obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki. Gotowy sok ozdabiamy kiełkami lucerny.
Energetyczny sok z selera
Składniki:
2 gałązki selera naciowego
garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
5 marchwi
100 g kiełków lucerny
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, marchew obieramy ze skórki. Wszystko wkładamy do sokowirówki. Gotowy sok ozdabiamy kiełkami lucerny.
Herbata owocowa
Składniki:
1 obrana pomarańcza
1 czerwone jabłko bez pestek
1/4 limonki
1 litr wody
Przygotowanie:
Pomarańczę obieramy ze skóry, pozostawiamy błonki. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne. Owoce wkładamy do sokowirówki. Sok wlewamy do rondelka, dodajemy wodę i lekko podgrzewamy.
Sałatka ziołowa z sezamem
Składniki:
40 g kapusty pekińskiej
40 g zielonego ogórka
50 g rzodkiewki
15 g słonecznika prażonego
15 g sezamu, prażonego
40 g papryki czerwonej
natka pietruszki
sok z cytryny lub odrobina octu jabłkowego
Przygotowanie:
Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Kapustę posiekać. Nasiona słonecznika oraz sezamu uprażyć na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki wymieszać, polać sokiem z cytryny lub odrobiną octu jabłkowego.
Kolorowa sałatka wielowarzywna
Składniki:
30 g kapusty pekińskiej
30 g sałaty lodowej
40 g czerwonej papryki
40 g pomidora
40 g kiszonego ogórka
10 g pestek dyni, prażonych
10 g czerwonej cebuli
natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, kapustę posiekać. Paprykę, pomidora, kiszonego ogórka oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kapustą i sałatą. Pestki dyni uprażyć na rozgrzanej patelni teflonowej, posypać nimi sałatkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać i wymieszać z sałatką.
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
Składniki:
Farsz:
70 g papryki czerwonej
60 g cukinii
60 g pieczarek
45 g kapusty białej
kilka liści kapusty
15 ml bulionu warzywnego, bez marchewki
zioła prowansalskie
ewentualnie odrobina soli i pieprzu
Sos pomidorowy:
100 g pomidorów z puszki, krojonych
bazylia, listki
czosnek
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Paprykę, cukinię, pieczarki pokroić w drobną kostkę, poddusić w małej ilości bulionu warzywnego. Kapustę sparzyć, ściągnąć pojedyńczo liście, odłożyć na bok. Część kapusty (środek) posiekać i wymieszać z pozostałymi, duszonymi warzywami. Farsz wymieszać i doprawić ziołami, według uznania. Farsz układać na liściach i zawijać gołąbki. Gotowe gołąbki włożyć do garnka i zalać sosem pomidorowym. Dusić ok. 30 minut.
Ratatouille
Składniki:
1 czerwona papryka
bulion warzywny
120 g (1 szt.) bakłażana
1 cebula
zioła prowansalskie
100 g pomidorów z puszki
100 g pomidora świeżego, miąższ
bazylia
ewentualnie sól i pieprz, odrobina
Przygotowanie:
Paprykę przekroić na pół i usunąć nasiona. Pokroić na kawałki i odstawić. Umyć bakłażany. Odkroić końce i pokroić w kostkę wielkości 2-3 cm. Kawałki papryki i bakłażana gotować 40 minut na parze. Włożyć do dużego sitka i pozostawić do odsączenia na 1 godziny. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na bulionie warzywnym. Dodać zioła prowansalskie, ewentualnie odrobinę soli i pieprzu. Odsączone kawałki papryki i bakłażanów włożyć do dużego garnka. Dodać cebulę oraz pomidory z puszki, miąższ pomidora, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić ziołami. Posypać listkami bazylii.
Zupa z brokułów
Składniki:
500 g brokułów
2 szt. pietruszki, korzeń
1/2 korzenia selera
sok z cytryny
sól, pieprz
koperek
natka pietruszki
woda
ewentualnie czosnek
Przygotowanie:
Pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Brokuły podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa zalać wrzącą wodą, ugotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN