Domowa galaretka
Składniki:
500 g truskawek
sok z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru
25 g żelatyny + pół szklanki gorącej wody
czarnuszka lub czarny sezam do posypania
kilka limonek
pomelo
pomarańczy
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny tak, aby powstało puree. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i zabieramy się za żelatynę. Osobno rozpuszczamy ją w gorącej wodzie i wlewamy do musu owocowego, mieszamy i studzimy.
W tym czasie bardzo dokładnie sparzamy cytrusy i kroimy na pół. Wydrążamy ich wnętrze i jeszcze raz dokładnie płuczemy. Do środka wlewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Kiedy będzie gotowa, kroimy jeszcze raz na dwie lub trzy części i dekorujemy czarnuszką/sezamem.
Ciastka:
Składniki:
2 białka
1/2 szklanki cukru brązowego
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki sezamu
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka esencji waniliowej
czubata łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier. Na koniec, miksując na najniższych obrotach, dodajemy resztę składników.
Na blaszkę (wyłożoną papierem) za pomocą łyżki nakładamy większe ciastka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C na ok. 12-15 min.
Studzimy i dekorujemy. Z brzoskwiń wykrawamy żółtka za pomocą małego kieliszka. Ciastka smarujemy lukrem lub serkiem i na środek układamy żółtko.
Mus czekoladowo-kokosowy z awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado
3 czubate łyżki kakao
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
1/4 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka konfitury z wiśni
2 łyżki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i miksujemy z pozostałymi składnikami, na końcu powoli wlewamy mleko. Przekładamy do miseczek i dekorujemy startą czekoladą.
Lody bananowo-orzechowe z syropem klonowym
Składniki:
4 banany
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki syropu klonowego
mniejsze opakowanie mrożonych malin
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Banany kroimy na mniejsze kawałki i pakujemy w folię. Zamrażamy przez kilka godzin.
Miksujemy z resztą składników, na końcu dodajemy orzechy i od razu podajemy lub wstawiamy do zamrażalnika aż do czasu zjedzenia.
Lemoniada malinowa
Składniki:
170 g malin
2 cytryny
4 łyżki cukru pudru miodu
200 ml zimnej wody
500 ml wody gazowanej
kostki lodu
Przygotowanie:
Myjemy i obieramy cytryny. Kroimy je na 8 części i wkładamy do miski. Zasypujemy cukrem, malinami, zalewamy 200 ml zimnej wody. Dokładnie miksujemy, aby cytryny były rozmiaru ziarnka grochu. Napój przelewamy przez sitko. Przecieramy łyżką pozostałości na sitku i dolewamy powoli wodę gazowaną. Wrzucamy kostki lodu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN