Mus czekoladowy, czyli to co dzieci lubią najbardziej

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Joannę Prus. Dzieci nazwałyby ją czarodziejką, bo - jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki - wyczarowała na stole specjalnie dla nich pyszne, zdrowe i do tego kolorowe słodkości: domową galaretkę, ciastka, mus czekoladowo-kokosowy z awokado, lody bananowo-orzechowe z syropem klonowym i lemoniadę malinową. Na naszym stole nie postały zbyt długo. Jak myślicie dlaczego? :)

Domowa galaretka

Składniki:

500 g truskawek

sok z cytryny

1/3 szklanki cukru pudru

25 g żelatyny + pół szklanki gorącej wody

czarnuszka lub czarny sezam do posypania

kilka limonek

pomelo

pomarańczy

Przygotowanie:

Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny tak, aby powstało puree. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i zabieramy się za żelatynę. Osobno rozpuszczamy ją w gorącej wodzie i wlewamy do musu owocowego, mieszamy i studzimy.

W tym czasie bardzo dokładnie sparzamy cytrusy i kroimy na pół. Wydrążamy ich wnętrze i jeszcze raz dokładnie płuczemy. Do środka wlewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Kiedy będzie gotowa, kroimy jeszcze raz na dwie lub trzy części i dekorujemy czarnuszką/sezamem.

Ciastka:

Składniki:

2 białka

1/2 szklanki cukru brązowego

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki sezamu

2 łyżki oleju rzepakowego

łyżeczka esencji waniliowej

czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier. Na koniec, miksując na najniższych obrotach, dodajemy resztę składników.

Na blaszkę (wyłożoną papierem) za pomocą łyżki nakładamy większe ciastka.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C na ok. 12-15 min.

Studzimy i dekorujemy. Z brzoskwiń wykrawamy żółtka za pomocą małego kieliszka. Ciastka smarujemy lukrem lub serkiem i na środek układamy żółtko.

Mus czekoladowo-kokosowy z awokado

Składniki:

1 dojrzałe awokado

3 czubate łyżki kakao

2 łyżki syropu z agawy lub miodu

1/4 szklanki mleka kokosowego

1 łyżka konfitury z wiśni

2 łyżki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i miksujemy z pozostałymi składnikami, na końcu powoli wlewamy mleko. Przekładamy do miseczek i dekorujemy startą czekoladą.

Lody bananowo-orzechowe z syropem klonowym

Składniki:

4 banany

2 łyżki masła orzechowego

3 łyżki syropu klonowego

mniejsze opakowanie mrożonych malin

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Banany kroimy na mniejsze kawałki i pakujemy w folię. Zamrażamy przez kilka godzin.

Miksujemy z resztą składników, na końcu dodajemy orzechy i od razu podajemy lub wstawiamy do zamrażalnika aż do czasu zjedzenia.

Lemoniada malinowa

Składniki:

170 g malin

2 cytryny

4 łyżki cukru pudru miodu

200 ml zimnej wody

500 ml wody gazowanej

kostki lodu

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy cytryny. Kroimy je na 8 części i wkładamy do miski. Zasypujemy cukrem, malinami, zalewamy 200 ml zimnej wody. Dokładnie miksujemy, aby cytryny były rozmiaru ziarnka grochu. Napój przelewamy przez sitko. Przecieramy łyżką pozostałości na sitku i dolewamy powoli wodę gazowaną. Wrzucamy kostki lodu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!