"Mistrz Smaku". Poznajcie zwyciężczynie!

Spośród pięciu wyłonionych przez jury finalistów wybraliście "Mistrza Smaku"! Tytuł ten oraz główną nagrodę o łącznej wysokości 100 000 złotych otrzymują Sylwia Ostrowska i jej szwagierka Agata. W studiu Dzień Dobry TVN wspólnie z jurorem akcji Robertem Sową przygotowały swoje popisowe dania: rybę po grecku, sandacza z pieczarkami w cieście francuskim i pijane pierogi! Smacznego.

Ryba po grecku

Składniki:

1 kg filetów mintaja

½ kg marchewki

1 mały seler

1 duża pietruszka

2 średnie cebule

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 jajka (do panierki)

bułka tarta

Olej do smażenia ryby

1 kostka masła

Przyprawy do smaku według uznania

pieprz czarny mielony

sól morska

przyprawa do ryb

Przygotowanie:

Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę pamiętając aby ich nie mieszać przed duszeniem, cebulę kroimy również w kostkę zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy następnie odcedzamy aby pozbawić ja goryczki. Warzywa poddajemy obróbce termicznej do rondla wkładamy masło kiedy się rozpuści wkładamy marchewkę i dusimy ją 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładamy pietruszkę i znowu dusimy 10 minut, następnie dodajemy seler i tak samo 10 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy zaparzoną cebulę koncentrat pomidorowy i oczywiście przyprawiamy do smaku. Jeżeli w trakcie duszenia uznamy że konsystencja jest zbyt sucha podlewamy wodą tak aby konsystencja była soczysta. Warzywa dzielimy na 3 części.Rybę oprószamy przyprawą do ryb i lekko solimy, panierujemy i smażymy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne na spodzie wkładamy 1 część warzyw na to układamy usmażoną rybę, przykrywamy 2 warstwą i znowu układamy rybkę przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Tak przygotowaną potrawę dekorujemy cytryną i pietruszką. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.

Sandacz z pieczarkami w cieście francuskim

Składniki:

½ kg fileta z sandacza

300 g pieczarek

1 duża cebula

4 łyżki masła

50 g sera żółtego Gouda

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

450 g ciasta francuskiego

1 łyżeczka soli ziołowej

½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

2 jajka

Przygotowanie:

Filet skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Pieczarki obrać i sparzyć wrzątkiem, cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić dodać pieczarki i posiekaną pietruszkę. Wszystko razem udusić, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na stolnicy przygotować ciasto. Najłatwiej jest użyć kupnego. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na cieście rybę. Na rybę położyć przestudzone pieczarki. Na pieczarki posypujemy utarty ser, przykrywamy rybę ciastem i dokładnie dociskamy na łączeniach tak, aby podczas pieczenia nie rozkleiła się. Z pozostałego ciasta wycinamy kółeczka. Rybę smarujemy wodą, układamy kółeczka tak, aby utworzyły łuski. Następnie całość smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowana rybę układamy w brytfannie wysmarowanej tłuszczem (można podłożyć pergamin w razie gdyby piekarnik za bardzo przypiekał spód) piec około 40 minut.

Pijane pierogi

Składniki:

Ciasto:

½ kg mąki

2/3 szklanki wrzątku

1 jajko

60 g masła

Farsz:

10 dag orzeszków laskowych

40 dag śliwek suszonych

150 ml śliwowicy,

6 łyżek miodu

½ litra śmietany 30%

1 łyżka mąki pszennej

szczypta cukru

szczypta soli morskiej

½ łyżeczki przyprawy do piernika

Łyżeczka cynamonu mielonego

Przygotowanie: Śliwki namaczamy w śliwowicy na około 12 godzin. Orzechy laskowe zalewamy wrzątkiem; wówczas dobrze odejdzie z nich skórka. Obrane orzechy blend ujemy z miodem, masa ma być gęsta. Śliwki odcedzamy z alkoholu, który posłuży nam jako baza do sosu. Śliwki nadziewamy orzechami. Z podanych składników zarabiamy ciasto, wskazane jest schłodzenie ciasta około 30 minut .Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetrów, wykrawamy dowolnej wielkości pierogi. Nadziewamy śliwkami i gotujemy. Bazę do sosu, czyli pozostałą śliwowicę mieszamy ze śmietaną, z łyżeczką cynamonu i ½ łyżeczki przyprawy do piernika oraz 3 łyżkami miodu. Podgrzewamy wszystkie składniki do momentu uzyskania konsystencji sosu, jeśli chcemy troszkę dosłodzić, dodajemy szczyptę cukru. Jeżeli lubimy gęste sosy, możemy zagęścić jedną łyżką mąki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!