Ryba po grecku
Składniki:
1 kg filetów mintaja
½ kg marchewki
1 mały seler
1 duża pietruszka
2 średnie cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 jajka (do panierki)
bułka tarta
Olej do smażenia ryby
1 kostka masła
Przyprawy do smaku według uznania
pieprz czarny mielony
sól morska
przyprawa do ryb
Przygotowanie:
Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę pamiętając aby ich nie mieszać przed duszeniem, cebulę kroimy również w kostkę zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy następnie odcedzamy aby pozbawić ja goryczki. Warzywa poddajemy obróbce termicznej do rondla wkładamy masło kiedy się rozpuści wkładamy marchewkę i dusimy ją 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładamy pietruszkę i znowu dusimy 10 minut, następnie dodajemy seler i tak samo 10 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy zaparzoną cebulę koncentrat pomidorowy i oczywiście przyprawiamy do smaku. Jeżeli w trakcie duszenia uznamy że konsystencja jest zbyt sucha podlewamy wodą tak aby konsystencja była soczysta. Warzywa dzielimy na 3 części.Rybę oprószamy przyprawą do ryb i lekko solimy, panierujemy i smażymy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne na spodzie wkładamy 1 część warzyw na to układamy usmażoną rybę, przykrywamy 2 warstwą i znowu układamy rybkę przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Tak przygotowaną potrawę dekorujemy cytryną i pietruszką. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.
Sandacz z pieczarkami w cieście francuskim
Składniki:
½ kg fileta z sandacza
300 g pieczarek
1 duża cebula
4 łyżki masła
50 g sera żółtego Gouda
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
450 g ciasta francuskiego
1 łyżeczka soli ziołowej
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 jajka
Przygotowanie:
Filet skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Pieczarki obrać i sparzyć wrzątkiem, cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić dodać pieczarki i posiekaną pietruszkę. Wszystko razem udusić, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na stolnicy przygotować ciasto. Najłatwiej jest użyć kupnego. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na cieście rybę. Na rybę położyć przestudzone pieczarki. Na pieczarki posypujemy utarty ser, przykrywamy rybę ciastem i dokładnie dociskamy na łączeniach tak, aby podczas pieczenia nie rozkleiła się. Z pozostałego ciasta wycinamy kółeczka. Rybę smarujemy wodą, układamy kółeczka tak, aby utworzyły łuski. Następnie całość smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowana rybę układamy w brytfannie wysmarowanej tłuszczem (można podłożyć pergamin w razie gdyby piekarnik za bardzo przypiekał spód) piec około 40 minut.
Pijane pierogi
Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki
2/3 szklanki wrzątku
1 jajko
60 g masła
Farsz:
10 dag orzeszków laskowych
40 dag śliwek suszonych
150 ml śliwowicy,
6 łyżek miodu
½ litra śmietany 30%
1 łyżka mąki pszennej
szczypta cukru
szczypta soli morskiej
½ łyżeczki przyprawy do piernika
Łyżeczka cynamonu mielonego
Przygotowanie: Śliwki namaczamy w śliwowicy na około 12 godzin. Orzechy laskowe zalewamy wrzątkiem; wówczas dobrze odejdzie z nich skórka. Obrane orzechy blend ujemy z miodem, masa ma być gęsta. Śliwki odcedzamy z alkoholu, który posłuży nam jako baza do sosu. Śliwki nadziewamy orzechami. Z podanych składników zarabiamy ciasto, wskazane jest schłodzenie ciasta około 30 minut .Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetrów, wykrawamy dowolnej wielkości pierogi. Nadziewamy śliwkami i gotujemy. Bazę do sosu, czyli pozostałą śliwowicę mieszamy ze śmietaną, z łyżeczką cynamonu i ½ łyżeczki przyprawy do piernika oraz 3 łyżkami miodu. Podgrzewamy wszystkie składniki do momentu uzyskania konsystencji sosu, jeśli chcemy troszkę dosłodzić, dodajemy szczyptę cukru. Jeżeli lubimy gęste sosy, możemy zagęścić jedną łyżką mąki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN