Nie każdy mazurek musi być przesłodzony i ciężki. Coraz większą popularnością cieszą się lżejsze, bardziej orzeźwiające wersje świątecznych wypieków - jak ten autorstwa Michała "Rozkosznego" Korkosza. Kucharz przypomniał właśnie w swoich social mediach przepis na cytrynowy anty-mazurek na palonym maśle, który rok temu podbił serca internautów. Jak go zrobić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowy mazurek według "Rozkosznego"
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio, z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych, przypomniał swój hitowy przepis na mazurka cytrynowego na palonym maśle.
- W zeszłym roku absolutnie pokochaliście tego anty-mazurka. Anty, bo nie jest przeraźliwie słodki, a rześki i lekki jak nadchodząca wiosna - napisał w poście.
W sekcji komentarzy zawrzało. Obserwatorzy "Rozkosznego" zachwycili się nietypowym ciastem i zapowiedzieli, że podczas tegorocznej Wielkanocy będzie ono obecne na ich stołach.
- Idealny; W zeszłym roku wyszedł WSPANIAŁY! W tym - powtórka; Zapowiada się obłędnie; Boskiii; Ja go robię obsesyjnie raz na miesiąc; czasami zmieniając spód na ten z tarty. Król wypieków jest tylko jeden i jest nim rozkoszny - pisali.
Mazurek cytrynowy na palonym maśle - przepis
Składniki:
- 100 g masła,
- 1/4 szklanki (30 g) cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- żółtko z dużego jajka,
- szklanka (130 g) mąki pszennej.
Składniki na masę:
- 2 duże jajka,
- 2 żółtka z dużych jajek,
- 1 i 1/4 szklanki (400 g) słodzonego mleka skondensowanego,
- 1 i 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej,
- 2/3 szklanki (150 g) świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (z 4-5 cytryn),
- cukier puder, do posypania.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania spodu: masło rozpuść na patelni z jasnym dnem, trzymając je na średnim ogniu. Gotuj przez 6–8 minut, aż nabierze bursztynowego koloru i zacznie intensywnie pachnieć orzechami. Gdy będzie gotowe, natychmiast przelej je do metalowej miski średniej wielkości i wstaw do lodówki na 20-30 minut, aż zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół), a wybraną formę - kwadratową 20x20 cm lub okrągłą o średnicy 23 cm - wyłóż papierem do pieczenia. Do schłodzonego palonego masła dodaj cukier puder, szczyptę soli i żółtko, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i połącz składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je do formy i wylep spód. Piecz przez około 25 minut, aż się zarumieni, po czym odstaw do całkowitego wystudzenia.
Teraz pora na masę: w dużej misce wymieszaj jajka, żółtka, mleko skondensowane, skórkę oraz sok z cytryny – tylko do momentu połączenia. Gotową masę przelej na zimny spód i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez około 18 minut, do momentu aż masa się zetnie, ale nie dopuść do jej przypalenia. Po wyjęciu z piekarnika ostudź, a następnie wstaw do lodówki na 3–4 godziny, aby porządnie stężała. Na koniec pokrój mazurka na 20 równych kawałków, oprósz cukrem pudrem i delektuj się jego cytrynową świeżością
Tipy Rozkosznego: Mazurek można zrobić w wersji pomarańczowej. Będzie on jednak trochę słodszy.
Zobacz także:
- Słoneczna tarta mango według Rozkosznego. "Mogłaby spokojnie zastąpić mazurka na wielkanocnym stole"
- Wyjątkowe ciasto czekoladowe według Rozkosznego. "Nie ma w nim ani krzty mąki"
- Ciasto pomarańczowe Rozkosznego. "Tak miękkie i sprężyste, że Spongebob może się schować"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN