Materiał promocyjny

Marysia Niklińska gotuje z Robertem Sową

Marysia nie umie gotować, wstydzi się tego, bo uważa, że każda kobieta z dobrego domu powinna błyszczeć w kuchni. W Dzień Dobry TVN odebrała pierwszą lekcję od mistrza Roberta Sowy.

Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi

Składniki dla 4 osób:

1 pokrojona na kawałki tuszka z królika

2 pokrojone w dużą kostkę cebule

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

1 litr rosołu z kurczaka Kucharek

2 łyżki miodu lipowego

Suszone śliwki, morele, rodzynki i daktyle (umyte i namoczone w wodzie)

Tymianek, grubo mielony czarny pieprz indyjski, przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat

1 szklanki oleju roślinnego

4 gałązki tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i pokrojone mięso królika zalać przyprawami połączonymi z olejem i marynować 2-4 godziny. Następnie mięso osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć w dużym rondlu na tłuszczu z marynaty z cebulą i czosnkiem. Po 15 minutach wlać wino i bulion, dusić do miękkości na małym ogniu przez ok. godzinę. 20 minut przed końcem duszenia dodać namoczone owoce i miód . Tak przygotowanego aromatycznego królika podawać z gałązkami świeżego tymianku i ryżem długoziarnistym lub kluseczkami domowymi.

Marynowana polędwica wołowa podana na aromatycznych gruszkach z cynamonem i sosem czekoladowym

Składniki dla 4 osób:

8 x 80 g polędwicy wołowej

1 szklanki oliwy z oliwek

Przyprawa do steków Prymat

4 obrane, pokrojone w ćwiartki i skropione sokiem z cytryny gruszki

1 pokrojona słodka cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

200 ml czerwonego wytrawnego wina

200 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat

1 łyżeczka cynamonu mielonego indonezyjskiego Prymat

1 łyżka ciemnego kremu balsamico

4 gałązki świeżej mięty

Chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wołową zalać oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą do steków Prymat i odstawić na 2-4 godziny. Gruszki podsmażyć na złoty kolor na oliwie połączonej z masłem i szczyptą cynamonu. Polędwicę obsmażyć na patelni, przełożyć na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Po chwili wlać wino i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewać, cały czas mieszając , aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje. Następnie dodać krem balsamico, przyprawę do grzanego wina i pieprz cayenne do smaku. Polędwicę wołową ułożyć na aromatycznych gruszkach, skropić sosem czekoladowym i udekorować świeżą miętą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości