Makaron w papilocie
Składniki:
300g makaronu spaghetti
20szt. Pomidorków cherry
1 cukinia
20 szt. oliwek czarnych
Natka pietruszki
Oliwa
Pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Pomidory przesmażamy krótko na oliwie, dodajemy oliwki i pokrojoną natkę pietruszki. Cukinię kroimy w cienkie paski a następnie jak spaghetti. Łączymy razem z makaronem Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron zawijamy w pergamin i wstawiamy do piekarnika.
Makaron na kruchym cieście z fasolką
Składniki:
150 g mąki
100 g masła
Woda
Sól
Przygotowanie:
Mąkę i masło z odrobiną soli, mieszamy razem, najlepiej za pomocą widelca. Kiedy powstanie nam niemalże posypka dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto o delikatnej konsystencji.
Składniki:
300g makaronu penne
500g fasolki zielonej
250g pomidorów z puszki
100g boczku wędzonego
80g parmesanu
150g sera brie
Oliwa,
Natka pietruszki
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Na oliwe przesmażamy pomidory. Fasolę obgotowujemy w wodzie z dodaktiem soli oraz odrobiny cukru. Na drugiej patelni przesmażamy boczek , dodajemy podgotowaną fasolkę. Jeszcze do tego dodajemy natkę pietruszki. Makaron łączymy z pomidorami, fasolą, serem parmesan. Ser brie kroimy na małe kakwałki. Ciasto kruche wykładamy do tortownicy. Odpiekamy w piekarniku chwilę tak aby tylko delikatnie się przyrumieniło. Makaron wykładamy na podpieczony spód, posypujemy serem brie i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy do momentu aż makaron nam się zarumieni.
Gniazdka z makaronu z mięsnym sosem
Składniki:
200g makatonu nitki
150g pieczarek
150g mięsa mielonego cielęcego
100g sera parmesan
150g pomidorów w puszce
2 jajka
40g masła
Oliwa
Bułka tarta
Sól, pierz czarny
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy czosnek, cebulę i dodajemy mięso mielone. Następnie dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy do momentu az odparuje nam sos. Dodajemy następnie pomidory w puszce. Makaron gotujemy i jeszcze gorący łączymy z masłem. Następnie dodajemy ser parmesan. Z makaronu przygotowujemy małe gniazdka. Wstawiamy do lodówki aby nam stężały. Jajka ubijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. W jajku obtaczamy gniazdka i oprószamy bułką tartą. Tak przygotowane obsmażamy na patelni na głębokim tłuszczu. Na usmażone gniazdka kładziemy centralnie sos mięsny i podajemy.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN