Kulinarne podróże Pieczyńskiej i jej syna Victora

DTU_7531.JPG
DTU_7531.JPG
Mówimy Stany Zjednoczone – myślimy hot-dog. Japonia – sushi, Włochy – pizza. Pasjonat podróży - syn Małgorzaty Pieczyńskiej - Victor Wróblewski rzucił studia i zajął się pomaganiem Indianom w Ameryce Środkowej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy go razem mamą.

Ceviche

Składniki:

500g bardzo dobrej jakości ryby o zwięzłym białym mięsie

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

sok z 4 limonek

sok z 4 cytryn

sok z 1 pomarańczy

2 papryczki chili

2 łyżeczki tabasco

2 pęczki świeżej kolendry

1/2 łyżeczki ziaren kolendry

1 czerwona cebula

100g pomidorków koktajlowych

duże liście sałaty

1/2 papryczki czerwonej

garść kiełków rzodkiewki (lub innych drobnych)

1 miękkie avocado

Sposób przygotowania:

1. Rybę pokroić w 1cm kostkę

2. W małej misce wymieszać sok z limonki, ziarna kolendry, sól, pieprz oraz papryczki chili

3. Rybę przełożyć do wysokiego zamykanego pojemnika, zalać sokiem z przyprawami, delikatnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ryba powinna być całkowicie przykryta sokiem

4. W międzyczasie posiekać drobno cebulę, paprykę i kolendrę i odstawić do lodówki

5. Pomidorki przekroić na połówki

6. Avocado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i pokroić w paski o szerokości 1cm

6. Wyjąć rybę z lodówki i odsączyć z zalewy, a następnie wymieszać z pokrojonymi warzywami i posiekaną kolendrą

7. Wymieszane składniki ułożyć na liściach sałaty, doprawić do smaku solą pieprzem i tabasco, udekorować kiełkami, podawać z avocado

Chłodnik z avocado i ogórka

Składniki:

1 długi ogórek

2 dojrzałe avocado

1 limonka

1 cytryna

1/4 pęczka kolendry

1 papryczka jalapeno

500 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

1 pęczek szczypiorku

20g prażonych pestek dyni lub słonecznika

100g pomidorów koktajlowych

Sposób przygotowania:

1. W mikserze zmiksować avocado, ogórka, limonkę, skórkę z cytryny, papryczkę jalapeno, jogurt naturalny, sól

2. Na patelni uprażyć pestki na złoty kolor

3. Pomidory koktajlowe pokroić na połówki

4. Kolendrę i szczypior posiekać

5. Dodać kolendrę i szczypior do zupy i wymieszać

6. Podawać w głębokim talerzu udekorowane połówkami pomidorków koktajlowych oraz pestkami dyni

Curtido

Składniki

1/4 główki dużej młodej kapusty

2 marchewki

1 biała cebula

1 papryczka jalapeno

100ml octu jabłkowego

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki ziaren kminku

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki chili

100ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce wymieszać wodę, ocet jabłkowy, sól, oregano, kminek, liście laurowe, chili, cukier

2. Młodą kapustę poszatkować w paski o długości 4cm i szerokości 2-3mm

3. Cebulę pokroić w drobne piórka

4. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

5. Wymieszać pokrojone składniki, zalać sosem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę

Pupusas

Składniki

2 szklanki mąki Masa Harina

1,5 szklanki ciepłej wody

2 łyżeczki soli

3 kulki posiekanej mozarelli dobrej jakości ( nie może być płynna)

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

50ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i 1 szklankę wody, i wyrabiać przez 1 minutę do uzyskania ciasta o konsystencji plasteliny, które nie będzie kleiło się do palców. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody

2. Nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut

3. Mozarellę wymieszać z bazylią i oregano

4. Nabrać porcję ciasta o średnicy 4cm i rozwałkować do uzyskania placka o grubości 5-7mm.

5. Nałożyć 2 łyżki mozarelli i zamknąć ciasto wokół farszu w formę kulki

6. Na dłonie nakładamy odrobinę oliwy, którą nacieramy kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją w formę płaskiego dysku. Uważać, żeby ciasto się nie przerwało

7. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć pupusas po 6 -7 minut z każdej strony, aż nabierze złotego koloru z brązowymi plamkami

8. Podawać z curtido

Gallo pinto

Składniki:

1 puszka czarnej fasoli w zalewie

300g długoziarnistego ryżu

1/2 cebuli

1 duża papryka

1 łodyga selera naciowego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 pęczek kolendry

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Ryż przesmażyć przez 1 minutę na suchej patelni a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu

2. Paprykę pokroić w drobną kostkę

3. Selera pokroić w drobną kostkę

4. Cebulę pokroić w drobną kostkę

5. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju

6. Podsmażyć przez 2 minuty czosnek i cebulę

7. Dodać paprykę i selera naciowego i podsmażyć 2-3 minuty aż papryka delikatnie zmięknie

8. Dodać tymianek, sól i pieprz

9. Dodać fasolę wraz z zalewą i zagotować

10. Dodać ryż i wymieszać wszystkie składniki

11. Posypać posiekaną kolendrą

12. Podawać z jajecznicą lub guacamole

Guacamole

Składniki:

2 dojrzałe awokado

1 duży pomidor

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki liści kolendry

1 papryczka jalapeno

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka cukru

sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

1. Awokado obrać i usunąć pestkę

2. Cebulę obrać ze skóry i przekroić na pół

3. Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i miksować przez 30 sekund do uzyskania konsystencji gęstej śmietany

4. Doprawić do smaku solą, pieprzem, limonką i cukrem

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!