Sałatka z pomarańczy z czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą
Składniki na 6 – 8 osób:
5 pomarańczy
150g czerwonej cebuli
Kiełki słonecznika (1tacka)
50g czarnych oliwek
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki miodu
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomarańcza obrać i pokroić w talarki na grubość 1 cm. Kiełki słonecznika opłukać, dobrze osączając z wody. Cebulę pokroić w pierścienie i posolić, pozostawić na 30 minut. Ocet wymieszać z miodem, oliwą, solą i pieprzem, oliwki przekroić na dwie połowy. Cebulę opłukać pod bieżącą zimną wodą. Wymieszać składniki i podawać.
Zupa pomidorowa z nutą morelową i świeżym ananasem
Składniki dla 4 osób:
40g marchewki
20g selera
20g pora
50g cebuli
2 ząbki czosnku
300g pomidorów (pulpa)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
500ml drobiowego bulionu drobiowy
50ml śmietana 30%
30g suszonych moreli suszone
1 świeżego ananasa
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Suszone morele zalać wrzącą wodą. Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać czosnek, pulpę z pomidorów, przecier pomidorowy. Krótko przesmażyć, zalać bulionem i wolno gotować. W międzyczasie dodać namoczone morele, a gdy warzywa są miękkie, wszystko zmiksować, przyprawić do smaku. Ananasa obrać, pokroić w drobną kostkę. Przed podaniem, do bulionówki dodać łyżeczkę śmietanki i pokrojony ananas.
Pieczony kurczak baby z kiwi i daktylami
Składniki dla 4 osób:
4 baby kurczaki
8 kiwi
1 łyżka oliwy z oliwek
80g masła
1 łyżeczka curry
skórka otarta z 1 cytryny
16 daktyli
10 cl Grand Marnier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Daktyle pozbawić pestek i macerować w Grand Marnier. Wymieszać skórkę cytrynową z masłem i natrzeć kurczaka. Daktylami nadziać tuszkę, przyprawić solą i pieprzem, następnie na maśle obsmażyć ze wszystkich stron. Kiedy już mięso będzie rumiane należy dodać obrane i pokrojone w plastry kiwi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na około 30 minut. Po wyłożeniu upieczonych kurczaków na półmisek, polać je zapalonym Grand Marnierem.
Eklery ze świeżymi truskawkami
Składniki dla 4 osób:
Ciasto ptysiowe
125g mleka
125g wody
5g soli
110g masła
140g mąki
2 jajka
Przygotowanie:
Zagotować wodę z mlekiem, solą i masłem. Zdjąć z ognia, dodać mąkę. Mieszać na wolnym ogniu, aż ciasto będzie odstawać od ścianek rondla. Ściągnąć z ognia i dodawać powoli jaja. Jeśli masa jest za gęsta, dodać mleko. Piec w temperaturze 180st. przez 20 minut.
Nadzienie:
240g śmietanka kremówka
50g cukru pudru
3 łyżki masy krówkowej
100g świeżych truskawek
cukier puder do posypania
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN