Materiał promocyjny

Kuchnia z nutką wiosny

Do wiosny jeszcze dużo czasu, ale nie u nas w studio. Julia Pietrucha i Jakub Strzelecki, korzystając z owoców i warzyw, postarali się nam trochę przybliżyć wiosenny czar.

„Sałatka z mango i z kurczakiem”

Składniki:

1 mango pokrojone w około 1 cm. kostkę

1 czerwona cebula, pokrojona wedle gustu

1 papryczka chili , drobno posiekana

1 ugotowana (lub zgrillowana ) zimna pierś kurczaka porwanej na kawałki lub nie rucola

roszponka i sałata lodowa duża garść posiekanej

świeżej kolendry

sok z 1/2 limonki ( sok z 1- 2 limonek)

trochę oliwy z oliwek

octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucić pokrojone mango , posiekaną cebule , chili, sok z limonki i wymieszać. Odstawić na chwilę , by smaki się przegryzły. W tym czasie pokroić kurczaka , porwać na kawałki rucolę, sałaty i posiekać kolendrę . Wszystko dodać do mango ( zostawiając trochę kolendry do dekoracji) , polać oliwą i octem balsamicznym, wymieszać

„Sposób na avocado”

Składniki:

2 avocado (najlepiej miękkie)

2 opakowania serka białego (kremowego)

Szczypta pieprzu

Kilka kropel cytryny

1 opakowanie łososia wędzonego

Mały słoiczek kawioru

1 Świeża bagietka

Sposób wykonania:

Po obraniu avokado, trzeba je ugnieść za pomocą widelca. Dodajemy serek, pieprz. Wciskamy odrobinę cytryny. Układamy wszystko na świeżej, pokrojonej bagietce. Dekorujemy łososiem i kawiorem.

„Sałatka gracka”

Składniki:

1 sałata lodowa

1 sałata kędzierzawa czerwona (lollo rossa)

1 opakowanie pomidorków

1ogórek

1 opakowanie fety,

1 żółta papryka

1 opakowanie czarnych oliwek

Sos:

2 łyżki miodu

1 łyżka musztardy francuskiej ostrej

Oliwa

Pieprz

Sól

Sposób przygotowania:

Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki, a ogórka w plasterki. Wszystkie warzywa dodać do sałaty . Dodajemy następnie oliwek i fety. Polewamy sosem.

„Cukinia zapiekana z pieczarkami”

Składniki:

2 cukinie

1 kilograma pieczarek

1 cebula

Jeden słoik sosu pomidorowego

Oliwa z oliwek

Pieprz

Sól czosnkowa

Majeranek

Suszona pietruszka

Mała kostka żółtego sera (Goudy)

Sposób wykonania:

Przekrajamy cukinie wzdłuż i wydarzamy środek. W między czasie na oliwie, smażymy pieczarki z cebulką. Dodajemy sos pomidorowy. Po piętnastu minutach smażenia odstawiamy na chwilę po czym faszerujemy cukinię i posypujemy startym serem. Tak przygotowaną potrawę

rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości