SZASZŁYKI WIEPRZOWE Z CZERWONĄ CEBULI
Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej
150 g pieczarek
2 czerwone cebule
Świeży rozmaryn
2 cytryny
sól, pieprz
2 łyżki miodu
1 łyżka mielonego kminu
200 g rukoli
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso pokrój w dwucentymetrową kostkę, od grzybów odetnij nóżkę, cebulę obierz i pokój w ćwiartki. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę , wymieszaj ją z drobno pokrojonym rozmarynem, kminem, solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa obtocz w marynacie. Na każdy patyczek do szaszłyków nabij kawałek wieprzowiny, cebuli, pieczarkę, kawałek wieprzowiny. Szaszłyki smaż na patelni grillowej około 10 minut, przewracając co pewien czas. Podawaj skorpionie sokiem z cytryny i z rukolą.
BLINY Z WARZYWAMI
Składniki:
200 g zielonych szparagów
150 g brokułów
250 g śmietanki
2 łyżki Pesto
150 g suszonych pomidorów
25 g świeżych drożdży
500 ml mleka
150 g mąki pszennej
200 g mąki gryczanej
50 g roztopionego masła
1 jajo
olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże z cukrem, połową szklanki mleka oraz dwoma łyżkami mąki. Pozostaw zaczyn do wyrośnięcia. Osobno w misce wymieszaj mąkę, mleko, jajo, masło, dodaj też drożdże. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie brokuły i szparagi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut. Następnie odcedź. Śmietankę wymieszaj z pesto. Bliny smaż na małym ogniu około 2 minut z każdej strony. Następnie układaj je w naczyniu żaroodpornym, potem przykryj warzywami, dodaj pomidory, polej śmietanką i przykryj kolejną warstwą blinów. Zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
FOCACCIA
Składniki:
8 g suchych drożdży
100 ml ciepłego mleka
600 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
świeży rozmaryn
sól morska
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę, sól, oliwę dodaj drożdże i wyrabiaj aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóż je do kwadratowej formy. Ciasto odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Następnie posmaruj oliwą, posyp rozmarynem i solą. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
TARTA ORZECHOWA Z TRUSKAWAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
220 g mąki
30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
150 g masła
szczypta soli
1 jajo
2 łyżki cukru
250 g mascarpone
200 g śmietanki 36%
150 g orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
200 g truskawek
Przygotowanie:
Masło, mąkę, posiekane orzechy, jajo, sól i cukier wymieszaj i zagnieć. Wstaw na 30 min do lodówki. Następnie przełóż do formy i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjmij z formy i ostudź. Śmietankę zagrzej i zalej nią połamaną w drobne kawałki czekoladę. Powstałą masę ostudź. Pozostałą śmietankę ubij, wymieszaj z mascarpone i cukrem pudrem. Na ostudzony spód wylej masę czekoladową, przykryj ją masą śmietankową i udekoruj truskawkami pokrojonymi w plasterki oraz orzechami włoskimi.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN