Materiał promocyjny

Kuchnia śliwkowa

W środę w kuchni Dzień Dobry TVN rządzi „Józek”, czyli Joseph Seeletso. Specjalnie dla widzów Dzień dobry TVN przygotował dania, w których główną rolę grają śliwki.

Pucharek z pieczonych śliwek

Składniki:

9 świeżych śliwek

3 gałązki tymianku

3 łyżki oliwy extra vergine

9 kulek mozzarelli

90 g płatków parmezanu

5 plasterków szynki parmeńskiej

4 łyżki octu balsamicznego

1 pocięty w plasterki ząbek czosnku

100 g karczochów w oleju

Przygotowanie:

Przetnij śliwki na połówki, usuń pestki i ułóż w rządku na blaszce do pieczenia. Połóż na wierzch plasterki czosnku, tymianek, skrop oliwą. Włóż do piekarnika na 2 godziny do temperatury 100 stopni. Żeby szynka parmeńska nabrała chrupkości, ułóż plastry na blaszce i przykryj je dodatkowo papierem do pieczenia także od góry. Trzymaj szynkę w piekarniku przez około 8-10 minut w 160 stopniach. Na dół pucharka włóż mozzarellę i karczochy, następnie ułóż śliwki, skrop oliwą i udekoruj parmezanem i szynką

Wieprzowa kiełbaska ze śliwkami podsmażonymi w sosie sojowym

Składniki:

4 wieprzowe kiełbaski

120 g śliwek bez pestek

60 g śliwek namoczonych w jaśminowej herbacie

1 posiekana szalotka

1 łyżka masła

1 łyżeczka posiekanej mięty

1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Rozpuść masło na patelni, zeszklij szalotki przez 2 minuty. Dodaj śliwki z odrobiną herbaty, sos sojowy i podgrzewaj na małym ogniu przez 8-10 minut. Dopraw miętą i świeżo zmielonym pieprzem. Owiń pojedynczo kiełbaski w folię i włóż do piekarnika na 10-12 minut do temperatury 180 stopni. Ułóż śliwki razem z kiełbaskami na talerzu i podawaj z puree ziemniaczanym.

Śliwki i ananas pod kruszonką

Składniki:

300 g śliwek (bez pestek)

150 g ananasa (obranego i pokrojonego w kostkę)

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka ziarenek zielonego pieprzu

150 g mąki

150 g brązowego cukru

50 g wiórków kokosowych

50 g maku

70 g miękkiego masła (pokrojonego w kostkę)

Przygotowanie:

Ułóż owoce w foremce do pieczenia, skrop sokiem z cytryny. Włóż pozostałe składniki (mąkę, cukier, wiórki kokosowe, mak, zielony pieprz) do miski, dodaj też masło i mieszaj dopóki masa nie będzie przypominać konsystencją piasku. Rozsmaruj masę równomiernie na owocach i piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości