Pucharek z pieczonych śliwek
Składniki:
9 świeżych śliwek
3 gałązki tymianku
3 łyżki oliwy extra vergine
9 kulek mozzarelli
90 g płatków parmezanu
5 plasterków szynki parmeńskiej
4 łyżki octu balsamicznego
1 pocięty w plasterki ząbek czosnku
100 g karczochów w oleju
Przygotowanie:
Przetnij śliwki na połówki, usuń pestki i ułóż w rządku na blaszce do pieczenia. Połóż na wierzch plasterki czosnku, tymianek, skrop oliwą. Włóż do piekarnika na 2 godziny do temperatury 100 stopni. Żeby szynka parmeńska nabrała chrupkości, ułóż plastry na blaszce i przykryj je dodatkowo papierem do pieczenia także od góry. Trzymaj szynkę w piekarniku przez około 8-10 minut w 160 stopniach. Na dół pucharka włóż mozzarellę i karczochy, następnie ułóż śliwki, skrop oliwą i udekoruj parmezanem i szynką
Wieprzowa kiełbaska ze śliwkami podsmażonymi w sosie sojowym
Składniki:
4 wieprzowe kiełbaski
120 g śliwek bez pestek
60 g śliwek namoczonych w jaśminowej herbacie
1 posiekana szalotka
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Rozpuść masło na patelni, zeszklij szalotki przez 2 minuty. Dodaj śliwki z odrobiną herbaty, sos sojowy i podgrzewaj na małym ogniu przez 8-10 minut. Dopraw miętą i świeżo zmielonym pieprzem. Owiń pojedynczo kiełbaski w folię i włóż do piekarnika na 10-12 minut do temperatury 180 stopni. Ułóż śliwki razem z kiełbaskami na talerzu i podawaj z puree ziemniaczanym.
Śliwki i ananas pod kruszonką
Składniki:
300 g śliwek (bez pestek)
150 g ananasa (obranego i pokrojonego w kostkę)
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ziarenek zielonego pieprzu
150 g mąki
150 g brązowego cukru
50 g wiórków kokosowych
50 g maku
70 g miękkiego masła (pokrojonego w kostkę)
Przygotowanie:
Ułóż owoce w foremce do pieczenia, skrop sokiem z cytryny. Włóż pozostałe składniki (mąkę, cukier, wiórki kokosowe, mak, zielony pieprz) do miski, dodaj też masło i mieszaj dopóki masa nie będzie przypominać konsystencją piasku. Rozsmaruj masę równomiernie na owocach i piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN