Tarta dyniowa z orzechami
spód:
250 g mąki żytniej
150 g masła zimnego
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli morskiej gruboziarnistej
100 g łuskanych orzechów włoskich
nadzienie:
160 g puree z pieczonej dyni
250 g słodkiego skondensowanego mleka
100 g śmietanki kremówki
czubata łyżki mąki pszennej
2 duże jajka
łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta mielonego imbiru
kruszonka orzechowa:
50 g posiekanych orzechów włoskich
40 g mąki pszennej
łyżka masła
30 g cukru
śmietanka:
około 300 ml śmietanki kremówki, 30 % tłuszczu
kilka łyżek cukru pudru
cynamon
Przygotowanie:
Mąkę z masłem siekamy nożem, dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Owijamy ciasto w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy je , wykładamy na tortownicę i dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód wciskamy w ciasto lekko pokruszone orzechy włoskie. Tak pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Aby otrzymać puree z dyni, najpierw trzeba ją upiec. Pieczemy dynie, pokrojoną na kawałki na blaszce przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczona, obrana ze skorki, odważona i ostudzona dynie miksujemy aby otrzymać puree. Puree z dyni łączymy z mlekiem skondensowanym i śmietanką. Ubijamy dokładnie jajka i łączymy je z masa dyniowa. Wsypujemy do masy cynamon i resztę przypraw i łyżkę maki. Miksujemy dokładnie. Masę wylewamy na podpieczone ciasto.Orzechy łączymy z mąką, cukrem i masłem. Otrzymana kruszonkę wykładamy na masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wierzch na środku tarty musi być ścięty. Przed podaniem, przygotowujemy słodką bitą śmietankę. Ubijamy ją schłodzoną, z dodatkiem cukru pudru.
Placki z mozarellą
1 jajko
30 dag mąki pszennej
mozzarella
kilkanaście listków bazylii
oliwa do smażenia
400 g startej cukinii
świeżo mielony pieprz
sól
łyżeczka rozmarynu
Przygotowanie:
Mąkę z jajkiem i rozmarynem dokładnie mieszamy trzepaczką. Ścieramy cukinię na dużych oczkach tarki. Cukinie dodajemy do mąki z jajkiem, mieszamy i dodajemy odrobinę świeżo mielonego tartego pieprzu sól i rozmaryn. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta, lekko je rozpłaszczamy i smażymy z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone placki odkładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Mozzarellę kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na każdy placek kładziemy plasterek mozzarelli i listek bazylii. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyciągamy gdy tylko ser się roztopi i lekko przyrumieni.
Quiche z kurkami i kozim serem
spód:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej zwykłej
1 jajko
120g masła
2 łyżki wody
1 płaska łyżeczka soli
farsz:
250g kurek
1 duży por
1 mała cebula
dojrzewający ser kozi 2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka tymianku
1 papryczka chilli
sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Pora i cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Następnie na patelnie wrzucamy kurki, gdy odparują przyprawiamy
soąl, pieprzem, tymiankiem, posiekaną papryczką chilli. Na podpieczony spód tarty wykładamy pora z cebulą, a na końcu kurki. W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę, mleko i jogurt. Dodajemy starty parmezan, przyprawiamy (ponownie sól, pieprz, tymianek). Mieszamy dokładnie. Zalewamy quiche na wierzch kładziemy pokrojony w plastry kozi ser i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zarumieni.
Syrop lawendowy
1/2 kubka cukru
1 łyżka lawendy
1/2 kubka wody
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN