Kuchnia retro. Syrop lawendowy i quiche z kurkami

Bardotka TRIO, czyli Agnieszka Choromańska, Marta Podobas, Marta Zubilewicz- Ambroziewicz, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały: tartę dyniową z orzechami, syrop lawendowy, placki z mozarellą oraz quiche z kurkami i kozim serem. Smacznego!

Tarta dyniowa z orzechami

spód:

250 g mąki żytniej

150 g masła zimnego

4 łyżki zimnej wody

szczypta soli morskiej gruboziarnistej

100 g łuskanych orzechów włoskich

nadzienie:

160 g puree z pieczonej dyni

250 g słodkiego skondensowanego mleka

100 g śmietanki kremówki

czubata łyżki mąki pszennej

2 duże jajka

łyżka cynamonu

1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej

szczypta mielonego imbiru

kruszonka orzechowa:

50 g posiekanych orzechów włoskich

40 g mąki pszennej

łyżka masła

30 g cukru

śmietanka:

około 300 ml śmietanki kremówki, 30 % tłuszczu

kilka łyżek cukru pudru

cynamon

Przygotowanie:

Mąkę z masłem siekamy nożem, dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Owijamy ciasto w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy je , wykładamy na tortownicę i dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód wciskamy w ciasto lekko pokruszone orzechy włoskie. Tak pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Aby otrzymać puree z dyni, najpierw trzeba ją upiec. Pieczemy dynie, pokrojoną na kawałki na blaszce przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczona, obrana ze skorki, odważona i ostudzona dynie miksujemy aby otrzymać puree. Puree z dyni łączymy z mlekiem skondensowanym i śmietanką. Ubijamy dokładnie jajka i łączymy je z masa dyniowa. Wsypujemy do masy cynamon i resztę przypraw i łyżkę maki. Miksujemy dokładnie. Masę wylewamy na podpieczone ciasto.Orzechy łączymy z mąką, cukrem i masłem. Otrzymana kruszonkę wykładamy na masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wierzch na środku tarty musi być ścięty. Przed podaniem, przygotowujemy słodką bitą śmietankę. Ubijamy ją schłodzoną, z dodatkiem cukru pudru.

Placki z mozarellą

1 jajko

30 dag mąki pszennej

mozzarella

kilkanaście listków bazylii

oliwa do smażenia

400 g startej cukinii

świeżo mielony pieprz

sól

łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie:

Mąkę z jajkiem i rozmarynem dokładnie mieszamy trzepaczką. Ścieramy cukinię na dużych oczkach tarki. Cukinie dodajemy do mąki z jajkiem, mieszamy i dodajemy odrobinę świeżo mielonego tartego pieprzu sól i rozmaryn. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta, lekko je rozpłaszczamy i smażymy z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone placki odkładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Mozzarellę kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na każdy placek kładziemy plasterek mozzarelli i listek bazylii. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyciągamy gdy tylko ser się roztopi i lekko przyrumieni.

Quiche z kurkami i kozim serem

spód:

150g mąki pszennej pełnoziarnistej

100g mąki pszennej zwykłej

1 jajko

120g masła

2 łyżki wody

1 płaska łyżeczka soli

farsz:

250g kurek

1 duży por

1 mała cebula

dojrzewający ser kozi 2 jajka

1/3 szklanki mleka

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki śmietany kwaśnej 12%

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka tymianku

1 papryczka chilli

sól morska i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Pora i cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Następnie na patelnie wrzucamy kurki, gdy odparują przyprawiamy

soąl, pieprzem, tymiankiem, posiekaną papryczką chilli. Na podpieczony spód tarty wykładamy pora z cebulą, a na końcu kurki. W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę, mleko i jogurt. Dodajemy starty parmezan, przyprawiamy (ponownie sól, pieprz, tymianek). Mieszamy dokładnie. Zalewamy quiche na wierzch kładziemy pokrojony w plastry kozi ser i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zarumieni.

Syrop lawendowy

1/2 kubka cukru

1 łyżka lawendy

1/2 kubka wody

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości