"PECHOWE" NALEŚNIKI SUZETTE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
Ciasto:
500 ml mleka
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Łyżka roztopionego masła
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Szklanka soku z pomarańczy
3 łyżki brązowego cukru
200 g truskawek
20 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie naleśniki. Smaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj ocet balsamiczny, sok a po chwili połowę truskawek pokrojonych w plasterki. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj dodatkowo ze świeżymi truskawkami
ODWRÓCONA TARTA Z SEREM CAMEMBERT I JABŁKAMI
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
1 ser camembert
4 jabłka
Rozmaryn
3 łyżki miodu
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Na patelni skarmelizuj cukier dodaj masło a następnie obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Smaż je przez chwilę. W miedzy czasie odkrój białą skórkę z sera i pokrój go na plasterki. Jabłka przełóż do formy na tarte, wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj camembert, posyp wszystko rozmarynem a następnie pokryj warstwą ciasta. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut a następnie obróć tartę przekładając ją na talerz.
FRANCUSKIE CANELLONI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
200 ml mleka
2 jaja
30 g roztopionego masła
80 g maki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sól/pieprz
Nadzienie:
300 g szpinaku
250 g pieczarek
60 g startego sera gruyere
50 g uprażonych orzechów włoskich
2 łyżki roztopionego masła
Sos:
350 ml śmietanki 30%
50 g startego era gruyere
Sól/pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, naleśniki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni około 1 min z każdej strony. Farsz: W rondlu rozgrzej łyżkę masła, następnie wrzuć szpinak i smaż około 3 minut, przełóż go na sitko i odciśnij wodę. Następnie rozgrzej w rondlu kolejną łyżkę masła i usmaż na niej pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodaj orzechy, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj. Sos: Śmietankę wymieszaj z serem dopraw do smaku. Na każdy naleśnik nakładaj odrobinę farszu, a następnie go zwiń. Zwinięte naleśniki umieszczaj w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
Składniki:
4 jaja
50 g sera gruyere
Natka szczypiorku
6 zielonych szparagów
Sól/pieprz
Łyżka masła
Garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Orzechy upraż na patelni, następnie pokrusz je i wymieszaj z jajami, gruyerem, dopraw solą i pieprzem. Szparagi wrzuć do wrzątku i gotuj około 4 minut. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż na nim omlet, pod koniec smażenia dodaj pokrojone szparagi. Po usmażeniu ściągnij omlet z patelni, złóż ‘’na pół” i posyp szczypiorkiem.
SZAMPAŃSKI DESER Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
300 ml wina musującego
4 żółtka
40 g drobnego cukru
400 g truskawek
Przygotowanie:
4 miseczki/pucharki włóż do lodkówi. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie umieść miskę z żółtkami nad garnkiem z gotującą się woda. Stopniowo dodawaj szampana, ubijaj aż masa zgęstnieje. Przełóż ja do miseczek, wstaw do lodówki. Zaraz przed podaniem udekoruj pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN