Materiał promocyjny

Kuchnia Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski proponuje zdrowe odpowiedniki popularnych fast foodów. Nie mogło zabraknąć także pieczywa, które jest znakiem firmowym zwycięzcy 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko".

BUŁKI Z SEZAMEM

Składniki:

20 g drożdży

1 łyżka cukru

200 ml ciepłego mleka

2 łyżki roztopionego masła

1 jajko

450 g mąki pszennej

1 żółtko

1 łyżka mleka

sezam

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 6-8 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min.

FISHBURGERY

Składniki:

700 g świeżego łososia lub innej ryby bez skóry i ości

1 jajko

1 bułka namoczona w mleku

bułka tarta

1-2 cm świeżego imbiru (opcjonalnie), drobno pokrojonego

1 łyżeczka sosu sojowego

sól i pieprz

świeży ogórek

mała papryczka chilli

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Łososia pokroić na małe kawałki i zemleć w maszynce lub w robocie kuchennym, uważając aby nie rozdrobnić za bardzo by nie powstała pasta. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, imbir, sos sojowy, sól i pieprz. Wymieszać, dodać tyle bułki tartej aby można było formować kotleciki. Z ciasta uformować 6-8 płaskich kotlecików. Smażyć na rozgrzanej patelni, z każdej strony po 3-4 minuty. Ogórka pokroić w cienkie słupki, wymieszać z posiekaną papryczką chilli i łyżką oliwy. Kotlety ułożyć na bułkach, na wierzch ułożyć sałatkę z ogórka.

NUGETSY Z INDYKA

Składniki:

Panierka:

1 świeża bułka

2 ząbki czosnku, przeciśnięte

0,5 pęczka natki pietruszki

Nugetsy:

1 jajko

5 łyżek mleka

300 g fileta z piersi indyka

sól i pieprz

Przygotowanie:

Bułkę, czosnek i pietruszkę zmiksować w robocie. Panierkę można zużyć świeżą lub wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jajko roztrzepać z mlekiem. Filet pokroić w podłużne kilku centymetrowe paski. Przyprawić solą i pieprzem. Moczyć w jajku z mlekiem i obtaczać w panierce. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180oC około 10-15 min. aż panierka zacznie się złocić. Nugetsy można również usmażyć na głębokim oleju.

TORTILLA Z GYROSEM

Składniki:

Przyprawa:

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

1 łyżeczka gorczycy

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka curry

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka oregano

0,5 łyżeczki soli morskiej

1 goździk

Pozostałe składniki:

3 cebule pokrojone w piórka

oliwa

300 g filetów z piersi indyka

8 placków tortilli

1 ogórek, pokrojony w paski

sałata masłowa

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wsypać do moździerza i dokładnie ze sobą zmiażdżyć. Cebulę poddusić na oliwie. W tym czasie pokroić filet na podłużne kilku centymetrowe paski, polać oliwą i przyprawić mieszanką przypraw. Dodać do cebulki, smażyć kilka minut. Placki tortilli rozłożyć na blasze i podgrzać w piekarniku. Mięso z cebulką rozłożyć na tortillach, dołożyć paski ogórka i sałatę, zrolować.

KIEŁBASKI W CIEŚCIE CHLEBOWYM

Składniki:

Ciasto:

300 ml letniej wody

łyżeczka cukru

20 g drożdży

300 g mąki pszennej

200 g mąki pszennej razowej

pestki dyni

8 kiełbasek

100 g żółtego tartego sera

100 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładka elastyczną masę, podzielić na 8 części. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Każdą część cista rozwałkować na prostokątny placek, posmarować przecierem pomidorowy, posypać tartym żółtym serem, ułożyć kiełbaski. Ciasto zlepić aby zakryć cały farsz. Bułeczki zmoczyć wodą i obtoczyć w pestkach dyni, odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 min w temperaturze 180 o C.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości