BUŁKI Z SEZAMEM
Składniki:
20 g drożdży
1 łyżka cukru
200 ml ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
450 g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 6-8 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min.
FISHBURGERY
Składniki:
700 g świeżego łososia lub innej ryby bez skóry i ości
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
bułka tarta
1-2 cm świeżego imbiru (opcjonalnie), drobno pokrojonego
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz
świeży ogórek
mała papryczka chilli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Łososia pokroić na małe kawałki i zemleć w maszynce lub w robocie kuchennym, uważając aby nie rozdrobnić za bardzo by nie powstała pasta. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, imbir, sos sojowy, sól i pieprz. Wymieszać, dodać tyle bułki tartej aby można było formować kotleciki. Z ciasta uformować 6-8 płaskich kotlecików. Smażyć na rozgrzanej patelni, z każdej strony po 3-4 minuty. Ogórka pokroić w cienkie słupki, wymieszać z posiekaną papryczką chilli i łyżką oliwy. Kotlety ułożyć na bułkach, na wierzch ułożyć sałatkę z ogórka.
NUGETSY Z INDYKA
Składniki:
Panierka:
1 świeża bułka
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
0,5 pęczka natki pietruszki
Nugetsy:
1 jajko
5 łyżek mleka
300 g fileta z piersi indyka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Bułkę, czosnek i pietruszkę zmiksować w robocie. Panierkę można zużyć świeżą lub wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jajko roztrzepać z mlekiem. Filet pokroić w podłużne kilku centymetrowe paski. Przyprawić solą i pieprzem. Moczyć w jajku z mlekiem i obtaczać w panierce. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180oC około 10-15 min. aż panierka zacznie się złocić. Nugetsy można również usmażyć na głębokim oleju.
TORTILLA Z GYROSEM
Składniki:
Przyprawa:
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki soli morskiej
1 goździk
Pozostałe składniki:
3 cebule pokrojone w piórka
oliwa
300 g filetów z piersi indyka
8 placków tortilli
1 ogórek, pokrojony w paski
sałata masłowa
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy wsypać do moździerza i dokładnie ze sobą zmiażdżyć. Cebulę poddusić na oliwie. W tym czasie pokroić filet na podłużne kilku centymetrowe paski, polać oliwą i przyprawić mieszanką przypraw. Dodać do cebulki, smażyć kilka minut. Placki tortilli rozłożyć na blasze i podgrzać w piekarniku. Mięso z cebulką rozłożyć na tortillach, dołożyć paski ogórka i sałatę, zrolować.
KIEŁBASKI W CIEŚCIE CHLEBOWYM
Składniki:
Ciasto:
300 ml letniej wody
łyżeczka cukru
20 g drożdży
300 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
pestki dyni
8 kiełbasek
100 g żółtego tartego sera
100 g przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładka elastyczną masę, podzielić na 8 części. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Każdą część cista rozwałkować na prostokątny placek, posmarować przecierem pomidorowy, posypać tartym żółtym serem, ułożyć kiełbaski. Ciasto zlepić aby zakryć cały farsz. Bułeczki zmoczyć wodą i obtoczyć w pestkach dyni, odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 min w temperaturze 180 o C.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN