Materiał promocyjny

Kuchnia na ostrzu noża

Każdy kucharz doskonale wie, jak ważną rolę w przygotowaniu potraw odgrywają dobrze naostrzone noże. Szef kuchni Andrzej Polan podpowiada w Dzień Dobry TVN, jak wybrać idealny nóż. W kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował dania z wykorzystaniem najostrzejszych cięć!

PIZZA Z POKROJONYMI ZIEMNIAKAMI

Składniki:

1 kg mąki

500 ml wody

15 g drożdży

25 g soli

700 g ziemniaków

240 g białego sera

300 ml śmietany

świeży rozmaryn

oliwa z oliwek

Przyprawa do ziemniaków Kucharek

pieprz czarny

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak naprawdę najlepiej dać ciastu około 2,5 godziny, by było gotowe do dalszych działań. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i obgotowujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do ziemniaków Kucharek. Ser biały łączymy ze śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, smarujemy oliwą, nakładamy masę serową. Na wierzch układamy plastry podgotowanych ziemniaków, posypujemy rozmarynem i grubo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w temp. 190 stopni około 15 minut.

KLOPSIKI WIEPRZOWE Z SEREM FETA I POKROJONYMI WARZYWAMI

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

270 g sera feta

200 g bułki tartej

Przyprawa uniwersalna Kucharek

pieprz czarny

2 cebule

1 korzeń selera

4 marchwie

2 korzenie pietruszki

100 g groszku zielonego

1 papryka czerwona

250 g pomidorów pelati

100 ml wina białego

2 łyżki musztardy dijon

100 ml oleju

kolendra, gorczyca

Przyprawa uniwersalna Kucharek

pieprz czarny, papryka ostra, kumin

natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem czosnku. Łączymy z mięsem mielonym, bułką tartą oraz przyprawą uniwersalną Kucharek oraz czarnym pieprzem. Z masy porcjujemy małe kulki, które wypełniamy w środku kawałkiem fety. Na oleju przesmażamy kolendrę, gorczycę cebulę, czosnek i warzywa. Dodajemy wino białe, lekko odparowujemy i zalewamy pomidorami pelati. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa będą chrupiące. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec dodajemy groszek zielony. Duża ilość natki mile widziana. Do powstałego sosu wrzucamy pulpety i wszystko razem dusimy, aż mięso dojdzie.

GRUSZKI POKROJONE Z JOGURTEM I KARDAMONEM

Składniki:

6 gruszek

6 łyżek grenadiny

2 szklanki wody

5 łyżek cukru

kardamon

2 opakowania biszkoptów

800 g jogurtu bałkańskiego

Przygotowanie:

Gruszki kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. W garnuszku mieszamy wodę, cukier, grenadinę oraz kardamon. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone gruszki. Gotujemy wszystko około 15 minut, aż gruszki będą miękkie. Wyjmujemy je z syropu, a pozostały płyn redukujemy. Zdejmujemy garnek z palnika i wkładamy gruszki ponownie, ale odstawiamy do przestygnięcia. W naczyniu układamy warstwę biszkoptów, gruszki i gęsty jogurt. Powtarzamy kolejność do zakończenia składników.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości