Materiał promocyjny

Kuchnia mleczna

Anna Stamach, zwyciężczyni 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania inspirowane obrazem „Mleczarka” Jana Vermeera.

PTASIE MLECZKO

Składniki:

Biszkopt:

4 jaja

120 g cukru

100 g mąki

20 g gorzkiego kakao

Mleczna pianka:

2 galaretki malinowe

500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

20 g cukru

Przygotowanie:

Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodawaj cukier po jednej łyżce, następnie żółtka. Do ubitej piany wsypuj stopniowo mąkę i kakao. Wylej masę na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 stopni.

Mleczna pianka: Galaretki zalej 500ml wrzątku, wymieszaj a następnie lekko ochłodź. Mleko ubij z cukrem a następnie stopniowo wlewaj galaretki. Pianką posmaruj biszkopt, wstaw na min 2 godziny do lodówki.

ZUPA ZMIENIACZANA Z MLEKIEM SOJOWYM

Składniki:

300 g ugotowanych I obranych ziemniaków

1 cebula

100 ml bulionu warzywnego

Łyżeczka rozmaryny

Pieprz biały, sól

250 ml mleka sojowego

Łyżka masła

Garść kiełków sojowych

Świeża kolendra

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć ziemniaki, pokrojoną cebulę, przyprawy bulion. Miksuj. Pomału wlewaj mleko sojowe. Miksuj aż uzyskasz gładką masę. Zupę przygrzej, podawaj posypaną świeżą kolendrą i kiełkami sojowymi.

CHRUPIĄCE UDKA Z KURCZAKA MARYNOWANE W MLEKU

Składniki:

6 udek z kurczaka przekrojonych na pół

1,5 litra mleka 3,2%

5 g soli

5 g ostrej papryki

5 g czosnku granulowanego

Szczypta pieprzu

Szczypta pieprzu Cayenne

1 jajo

100 ml mleka

Przygotowanie:

Nóżki kurczaka zalej mlekiem, dodaj sól, paprykę, czosnek pieprz, wymieszaj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Następie przełóż udka do garnka, zalej je mlekiem z marynaty i gotuj przez około 20/25 minut. Ostudź. Udka na początku zamocz w jajku i mleku a następnie obtaczając w mące wymieszanej z Cayenne. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu.

ZUPA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

150 g długiego makaronu o zupy

2 łodygi trawy cytrynowej

150 g piersi z kurczaka

Drobno posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

1 litr bulionu drobiowego

500 ml mleka kokosowego

2 pokrojone papryczki Chili

2 łyżki sosu sojowego

Pół łyżeczki curry w proszki

Sól/pieprz

Sok z limonki

Świeża kolendra łyżka oleju

Łyżka cukru

Przygotowanie:

Makaron ugotuj i ostudź. Kurczaka pokrój na cienkie paseczki. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebule, Chili, pokrojoną trawę cytrynową, czosnek, smaż przez chwile. Zalej to bulionem i mlekiem kokosowym, gotuj 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzuć kurczaka, sos sojowy, curry, cukier. Gotuj przez 10 minut. Zupę podawaj z makaronem i świeżą kolendrą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości