Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką Fridy Kahlo

Ezoteryczna i pełna pasji sztuka Fridy Kahlo, tak jak kuchnia meksykańska, różnorodna w smaki i barwy. Słynną południowo-amerykańską artystkę znamy z filmowego wcielenia Salmy Hayek, która zagrała Fridę w autobiograficznej produkcji. Smaki słonecznego Meksyku, tak jak kiedyś Frida, kuszą artystyczną naturą potraw, których każdy element wydaje się być arcydziełem.

EMPANADAS - smażone pierogi

SKŁADNIKI:

Ciasto:

150 g mąki kukurydzianej

150 g mąki pszennej

200 ml wody

Farsz:

50 g tartego parmezanu

150 g tartego gruyere

Olej do smażenia

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Papryka Ostra

Papryka Słodka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na 20 minut. Cienko rozwałkuj, wycinaj równe kółka. Nakładaj na nie sery wymieszane z papryką (ostrą i słodką). Zlepiaj pierogi i smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

GUACAMOLE - pasta z awokado

SKŁADNIKI:

2 awokado (miękkie, dojrzałe)

Sok z limonki

Drobno posiekana cebula

Ząbek czosnku

Świeża kolendra

Papryczka Chili drobno posiekana

Pomidor

Oliwa z oliwek

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w Młynku

Pieprz Kolorowy w Młynku

Chili pieprz Cayenne

PRZYGOTOWANIE:

Awokado obierz ze skórki, pozbaw pestki i rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, czosnek, sok z limonki, łyżkę oliwy, pomidora pokrojonego w kostkę, sól, pieprz, Chili i dużo kolendry, wymieszaj!

ZUPA Z KUKURYDZY

SKŁADNIKI:

2 puszki kukurydzy

2 średnie cebule

oliwa z oliwek

Ząbek czosnku

1 ugotowany ziemniak

Kwaśna śmietana 22%

2 świeże papryczki Chili

1 łyżka posiekanej kolendry

PRZYPRAWY KAMIS:

Kurkuma

Sól Morska

Pieprz Biały

PRZYGOTOWANIE:

W rondlu zeszklij na oliwie cebule i czosnek, chili, dodaj kukurydze, ziemniaka, zalej bulionem, dodaj sól, pieprz, odrobinę kurkumy. Gotuj przez około 20 minut, zmiksuj na gładki krem, podawaj z kolendrą i kwaśną śmietaną.

TACO Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

8 tortilli

2 piersi kurczaka

Oliwa z oliwek

Ser tatry gouda 100 g

2 papryczki Chili

Kolendra

Kwaśna śmietana 22%

Guacamole

PRZYPRAWY KAMIS:

Czosnek granulowane

Majeranek

Kmin rzymski

Papryka ostra

Pieprz Czarny ziarnisty w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka pokrój w cienkie paski, posyp czosnkiem, majerankiem, kminem, papryką, solą, pieprzem i odstaw do lodówki na około godzinę. Smaż na patelni z użyciem oliwy. Podawaj z ciepłą tortillą, serem, Guacamole, kolendrą i śmietaną!

CHILI CON CARNE

SKŁADNIKI:

500 g mielonej wołowiny

2 cebule

Oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skórki

Puszka czerwonej fasoli

Czerwona papryka

300 ml bulionu warzywnego

PRZYPRAWY KAMIS:

Chili pieprz Cayenne

Oregano

Kmin Rzymski

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, Oregano, Chili. Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę. Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę a na końcu fasolę. Podawaj z tortillą, ryżem, śmietaną…

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości