EMPANADAS - smażone pierogi
SKŁADNIKI:
Ciasto:
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
200 ml wody
Farsz:
50 g tartego parmezanu
150 g tartego gruyere
Olej do smażenia
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Papryka Ostra
Papryka Słodka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na 20 minut. Cienko rozwałkuj, wycinaj równe kółka. Nakładaj na nie sery wymieszane z papryką (ostrą i słodką). Zlepiaj pierogi i smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
GUACAMOLE - pasta z awokado
SKŁADNIKI:
2 awokado (miękkie, dojrzałe)
Sok z limonki
Drobno posiekana cebula
Ząbek czosnku
Świeża kolendra
Papryczka Chili drobno posiekana
Pomidor
Oliwa z oliwek
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w Młynku
Pieprz Kolorowy w Młynku
Chili pieprz Cayenne
PRZYGOTOWANIE:
Awokado obierz ze skórki, pozbaw pestki i rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, czosnek, sok z limonki, łyżkę oliwy, pomidora pokrojonego w kostkę, sól, pieprz, Chili i dużo kolendry, wymieszaj!
ZUPA Z KUKURYDZY
SKŁADNIKI:
2 puszki kukurydzy
2 średnie cebule
oliwa z oliwek
Ząbek czosnku
1 ugotowany ziemniak
Kwaśna śmietana 22%
2 świeże papryczki Chili
1 łyżka posiekanej kolendry
PRZYPRAWY KAMIS:
Kurkuma
Sól Morska
Pieprz Biały
PRZYGOTOWANIE:
W rondlu zeszklij na oliwie cebule i czosnek, chili, dodaj kukurydze, ziemniaka, zalej bulionem, dodaj sól, pieprz, odrobinę kurkumy. Gotuj przez około 20 minut, zmiksuj na gładki krem, podawaj z kolendrą i kwaśną śmietaną.
TACO Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
8 tortilli
2 piersi kurczaka
Oliwa z oliwek
Ser tatry gouda 100 g
2 papryczki Chili
Kolendra
Kwaśna śmietana 22%
Guacamole
PRZYPRAWY KAMIS:
Czosnek granulowane
Majeranek
Kmin rzymski
Papryka ostra
Pieprz Czarny ziarnisty w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pokrój w cienkie paski, posyp czosnkiem, majerankiem, kminem, papryką, solą, pieprzem i odstaw do lodówki na około godzinę. Smaż na patelni z użyciem oliwy. Podawaj z ciepłą tortillą, serem, Guacamole, kolendrą i śmietaną!
CHILI CON CARNE
SKŁADNIKI:
500 g mielonej wołowiny
2 cebule
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
Puszka czerwonej fasoli
Czerwona papryka
300 ml bulionu warzywnego
PRZYPRAWY KAMIS:
Chili pieprz Cayenne
Oregano
Kmin Rzymski
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, Oregano, Chili. Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę. Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę a na końcu fasolę. Podawaj z tortillą, ryżem, śmietaną…
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN