Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana Francją

Piotr Kucharski przedstawi klasyczne dania kuchni francuskiej. W programie tradycyjnie nie zabraknie pieczywa, a jeśli kuchnia francuska to oczywiście bagietki.

BAGIETKI

Składniki:

300 ml letniej wody

szczypta cukru

25 g świeżych drożdży

400 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładką masę. Włożyć ciasto do dużej miski, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin). Następnego dnia podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kule, a następnie rozwałkować w kształt prostokąta, o wymiarach około 10 x 30cm. Końce ciasta wzdłuż krótszych boków złożyć do środka, następnie powtórzyć czynność wzdłuż dłuższych boków zlepiając ciasto na środku, tak przygotowane ciasto rozwałkować rękami na blacie, aby powstał cienki wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 2 – 2 1 godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić blachę do pieczenia. Bagietki zwilżyć wodą. Za pomocą ostrego noża naciąć ukośne rowki na powierzchni każdej z bagietek. Włożyć do piekarnika, ostrożnie wlać szklankę wody na powierzchnię gorącej blachy (umieszczonej na najniższym poziomie), piec bagietki w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 240°C przez 20 – 25 minut.

ZUPA CEBULOWA

Składniki:

2 łyżki masła

4-5 duże cebule

łyżka mąki pszennej

kieliszek białego wina

800 ml bulionu drobiowego

sól i pieprzu do smaku

80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera

6-12 kromek czerstwej bagietki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę i poddusić, dodać łyżkę mąki i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać wino i bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce. Zupę doprawić solą i pieprzem, następnie przelać do żaroodpornych głębokich talerzy, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Talerze z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

COQ AU VIN

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 kieliszki burgunda lub innego czerwonego wytrawnego wina

1 jagoda jałowca

1 liść laurowy

1 kurczak

100 g wędzonego boczku

2 duże marchewki

10-15 cebulek perłowych lub innych małych cebulek

200 g pieczarek

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić, poddusić na oliwie, dodać wino jagodę jałowca i liść laurowy, gotować przez chwilę, aby smaki się połączyły, odstawić do ostygnięcia. Kurczaka podzielić na kawałki, włożyć do marynaty, odstawić na około 8 godzin do lodówki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę, całą niepokrojoną cebulę i marchewkę pokrojoną w plastry. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż wszystko będzie rumiane. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok.

Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy kawałki kury i smażymy ze wszystkich stron na mocno rumiano. Solimy i oprószamy mąką. Smażymy jeszcze minutę, mieszając, po czym wlewamy marynatę. Dodajemy boczek wraz z cebulą i marchewką. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Kawałki kurczaka wyłożyć na talerz i polać powstałym sosem z warzywami, jeśli sos jest za rzadki, redukujemy go gotując na bardzo dużym ogniu przy zdjętej pokrywce.

CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki:

Ciasto

6 jajek

250 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)

150 g masła, pokrojonego na kawałki

3 szklanki cukru

3 łyżki mąki

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki wody

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Ciasto:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę.

Przygotowanie:

Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem, pod koniec dodać żółtka i masło, wymieszać. Dodać masy czekoladowej dodawać po kilka łyżek białek delikatnie wszystko ze sobą mieszając. Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy (o 22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-30 minut.

Polewa:

Podczas pieczenia ciasta, w garnuszku podgrzać czekoladę, wodę i cukier, pod koniec dodać masło, wymieszać. Polewą polać ciasto.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości